Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

SAD se povukle i iz međunarodnog projekta o migrantima

193 članice Generalne skupštine UN-a jednoglasno su usvojile tekst nazvan Deklaracija iz Njujorka za izbeglice i migrante
Datum: 03/12/2017

SAD se povukle i iz međunarodnog projekta o migrantima

Foto: Igor Pavićević

SAD su dodale novi sektor - migranata i izbjeglica, na dugu listu međunarodnih projekata i sporazuma iz kojih je američki predsednik Donald Tramp odlučio da povuče svoju zemlju.

"Američka misija pri UN izvestila je njegovog glavnog sekretara da SAD prekida učestvovanje u Svetskom paktu o migracijama", piše u saopštenju Trampove administracije.

U septembru 2016. godine 193 članice Generalne skupštine UN-a jednoglasno su usvojile tekst nazvan Deklaracija iz Njujorka za izbeglice i migrante kojom se želi u budućnosti poboljšati njihov položaj na međunarodnom nivou (prijem, pomoć pri povratku...).

Na temelju te Deklaracije visoki poverenik za izbeglice trebalo je da predloži Svjtski pakt o migrantima i izbeglicama u godišnjem izveštaju Generalnoj skupštini 2018. Pakt bi trebao da počivana dve tačke: određivanje okvira odgovora na problematiku i program delovanja.

"Deklaracija iz Njujorka obuhvata nekoliko odredbi koje su u neskladu sa američkom imigracionom i izbegličkom politikom, kao i načelima Trampove administracije u oblasti imigracije", objasnila je u saopštenju misija SAD pri UN, ne navodeći o kojim odredbama se radi.

"Posledično, predsednik Tramp je odlučio da prekine učestvovanje SAD u pripremi Pakta koji želi da dobije konsenzus u UN 2018. godine", dodala je ona.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.