Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Rodoljub Šabić: Nacrt zakona o zaštiti podataka ličnosti ispod očekivanja

Pre objavljivanja Nacrta zakona Šabić je poslao svoj predlog tog zakona urađenog u saradnji s nevladinim organizacijama, ali je od Ane Brnabić, posle dva meseca, dobio odgovor da se zakon izgubio * Potom je Brnabić rekla da je zakon dobar, te je dostavljen radnoj grupi Ministarstva pravde za izradu tog zakona * Saradnju Poverenika i organa zakonodavna izvršne vlasti, Šabić nije ocenio pozitivno
Datum: 29/12/2017

Rodoljub Šabić: Nacrt zakona o zaštiti podataka ličnosti ispod očekivanja

Foto: Nedeljnik

Rodoljub Šabić izjavio danas da Nacrt novog zakona o zaštiti podataka ličnosti na koji se čega pet godina, daleko ispod onoga što se moglo očekivati.

Radna grupa Ministarstva pravde završila je nacrt zakona i 1. decembra počela je javna rasprava u toku koje zainteresovani mogu da dostave mišljenja i sugestije.

"Ja još uvek završavam mišljenje o tom zakonu, ali ono što mogu da kažem jeste da je taj tekst daleko ispod onog što se moglo očekivati", rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za televiziju N1.

On je kazao da je pre objavljivanja Nacrta zakona poslao svoj predlog tog zakona koji je urađen u saradnji s nevladinim organizacijama, ali da je od premijerke Ane Brnabić, posle dva meseca, dobio odgovor da se zakon izgubio. 

"Mi smo ponovo poslali zakon i od premijerke smo dobili pismo da je zakon dobar i dostavili smo ga toj radnoj grupi", kazao je Šabić.

Upitan kakav je odnos zakonodavne i izvršne vlasti prema instituciji poverenika, Šabić je odgovorio da o odnosu parlamenta dovoljno govori činjenica da krši sopstveni poslovnik, jer poslednje tri godine ne razmatra njegov godišnji izveštaj.

Govoreći o odnosu sa izvršnom vlasti, Šabić je kazao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samuprave koje je zaduženo za sprovođenje zakona o slobodnom pristupu informacija, nije reagovalo na "stotine prijavljenih prekršaja".

"Tražio sam 40 puta i od Vlade da izvrši svoju obavezu i dostavi informacije, pre svega novinarima, vlada to nije uradila", zaključio je Šabić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.