Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Rezultati izbora u Bavarskoj: Težak udarac za Angelu Merkel

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demohrišćansku opciju, osvojila je 35,5 posto glasova što je najslabiji rezultat u poslednjih 60 godina
Datum: 15/10/2018

Rezultati izbora u Bavarskoj: Težak udarac za Angelu Merkel

Foto: Tanjug-AP

Demohrišćani i socijaldemokrate, koji u Nemačkoj na saveznom nivou čine vladu doživeli su, prema prvim izlaznim anketama, težak poraz na pokrajinskim izborima u nedelju u Bavarskoj, javlja tamošnji javni servis ARD.

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demohrišćansku opciju, osvojila je 35,5 posto glasova što je najslabiji rezultat u poslednjih 60 godina.

Na poslednjim pokrajinskim izborima pre pet godina, CSU je osvojio apsolutnu većinu.

Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) osvojila je prema anketama instituta Dimap 10 odsto glasova, što je najslabiji rezultat za socijaldemokrate na posleratnim izborima.

Druga po snazi je stranka Zeleni koja je s 18 posto osvojila gotovo dvostruko veći broj glasova nego na poslednjim izborima.

Desno populistička Alternativa za Nemačku je osvojila 11 posto glasova što je slabije od očekivanog.

Otprilike isti broj glasova osvojila je grupa Slobodni birači.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) i stranka Levica, prema prvim anketama, nisu uspele da uđu u bavarski parlament.

Prema prvim analizama najizglednija je koalicija između CSU-a i Slobodnih birača koja bi prema trenutnim rezultatima imala tesnu prednost u parlamentu.

Poraz demohrišćana u Bavarskoj smatra se i teškim udarcem za politiku kancelarke i predsednicu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angelu Merkel, preneo je N1.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Cica
17.10.2018 - 15:30
CSU ili CDU?
Nije jasno... CSU ili CDU??