Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Pripadnicima JSO oslobađajuća presuda za oružanu pobunu iz 2001. godine

Presuda je izrečena u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a prvooptuženi, nekadašnji komandant JSO, Milorad Ulemek Legija po sopstvenoj želji neće biti privođen na objavu presude iz zatvora u Požarevcu
Datum: 13/07/2018

Pripadnicima JSO oslobađajuća presuda za oružanu pobunu iz 2001. godine

Foto: Profimedia

Pripadnici JSO koji su optuženi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu oslobođeni su optužbi pred Specijalnim sudom u Beogradu, preneo je B92.

Presuda je izrečena u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a prvooptuženi, nekadašnji komandant JSO, Milorad Ulemek Legija po sopstvenoj želji neće biti privođen na objavu presude iz zatvora u Požarevcu gde služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Zvezdan Jovanović, takođe nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, koji isto tako služi kaznu od 40 godina zatvora, na koju je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Đindića, prisustvovaće izricanju presude. Ostali optuženi se brane sa slobode i nisu obavezni da prisustvuju objavi presude.

Tužilaštvo tereti optužene tvrdeći da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đindića, da prekine sa pobunom. Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije ucinio.

Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći da su iskazali protest, zbog obmane nadređenih. Naime, pripadinci Jedinice su uhapsili braću Banović, koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO je navodno rečeno da su u pitanju opasni kriminalci koji ce pružati otpor i da niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije. Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.