Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Pred Skupštinom više 2.200 amandmana: Opozicija tvrdi da neće biti vremena za raspravu o budžetu

Poslanici dela opozicije negodovali su jer smatraju da neće biti dovoljno vremena da se raspravlja o amandmanima
Datum: 11/12/2017

Pred Skupštinom više 2.200 amandmana: Opozicija tvrdi da neće biti vremena za raspravu o budžetu

Foto: Tanjug / Tanja Valić

Skupština Srbije počela raspravu o više od 2.200 amandmana podnetih na više zakonskih predloga, među kojima je 918 amandmana na Predlog budžeta za 2018.

Skupštinski Odbor za finansije juče je prihvatio amandman šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića na predloženi budžet za 2018. godinu, koji se odnosi na kredit za put Ljig-Preljina i subvencije Naconalnoj korporaciji za osiguranje kredita.

Odbor za finansije podneo je dva amandmana radi usklađivanja člana 1 i člana 5 Predloženog budžeta za 2018. godinu sa prihvaćenim amandmanom Aleksandra Martinovića.

Predsednica odbora Aleksandra Tomić rekla je juče Tanjugu da se amandman Matinovića odnosi na učešće Srbije u azerbejdžanskom kreditu za izgradnju puta Ljig-Preljina, kao i na povećanje subvencija Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita, među kojima je i kupovina prvog stana.

Ostale amandmane na budžet odbili su i vlada i skupštinski Odbor za finansije.

Skupština je u petak završila dvodnevnu načelnu raspravu o Predlogu budžeta za 2018. godinu, koju su obeležila javljanja poslanika po povredama Poslovnika, kraće pauze zbog uzavrele atmosfere, ali u jednom trenutku i prekid sednice, posle kojeg je ipak nastavljen rad.

U petak je u parlamentu bila i premijerka Ana Brnabić koja je ocenila da je predloženi budžet razvojni, da je dobro izbalansiran i usmeren na podizanje životnog standard građana, te navela da će najveće poveća sredstava u idućoj godini imati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Poslanici vladajuće koalicije su ocenili da predlog budžeta za 2018. godinu potvrđuje reformski kurs vlade, da je izbalansiran, fiskalno odgovoran i ozbiljan, razvojno orijentisan ka povećanju investicija i poboljšanju fiskalnog ambijenta.

Poručuju i da se prvi put stvara mogućnost planiranja i realizacije projekata i isplata penzija i plata bez straha da para neće biti.

Opozicija kritikuje i navodi da je predoženi budžet netransparentan, da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku, te da je javni dug od 2012. godine do danas porastao za 10 milijardi dinara.

Poslanici dela opozicije negodovali su jer smatraju da neće biti dovoljno vremena da se raspravlja o amandmanima. S druge strane, predsednica parlamenta Maja Gojković kaže da to zavisi isključivo od poslanika.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić rekao je da se prvih pet tačaka dnevnog reda odnosi na prošlogodišnji budžet na koji je podneto oko 400 amandmana, zbog čega misli da neće biti dovoljno vremena za raspravu o budžetu za iduću godinu.

"Biće prvi put u istoriji parlamenta da se o amandmanima na najvažniji zakon koji svake godine Skupština treba da usvoji, neće raspravljati", uveren je Đurišić, koji je ocenio da je vlast time ponovo obesmislila rad poslanika.

Gojkovićeva mu je odgovorila da je dobro proučila Poslovnik i da misli da će biti dovoljno vremena da se govori o svim tačkama, ali da to zavisi od poslanika, odnosno na koji način će koristiti vreme koje im po Poslovniku pripada.

"Ne znam zašto unapred mislite da nećete imati vremena. Sve zavisi od toga šta ćete vi i vaša poslanička grupa diskutovati. Može da se diskutuje ako se to hoće i želi", rekla je Gojković.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.