Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Pokret “Beli - Samo jako” se ogradio od Preletačevića, on im poručio: “Nema nazad, preuzimam bitku za Beograd “

Pokret se oglasio u subotu ističući da ostaju na lokalu i da se ograđuju od daljeg delovanja Luke Maksimovića, on s druge strane oseća potrebu da bude “predvodnik generacije”
Datum: 13/01/2018

Pokret “Beli - Samo jako” se ogradio od Preletačevića, on im poručio: “Nema nazad, preuzimam bitku za Beograd “

Foto: Screenshot

Pokret "Beli - Samo jako" i Luka Maksimović, interpretator fiktivnog (anti)junaka, Ljubiše Preletačevića Belog, su se razišli. Pokret se ogradio od daljeg delovanja Maksimovića, a on je poručio da ima obavezu prema velikom broju građana koji su mu ukazali poverenje da nastavi političke aktivnost van okvira lokala, od kog je počeo. 

U saopštenju na sajtu pokreta podseća se da je "građanski pokret Beli - Samo jako, osnovan pred lokalne izbore u Mladenovcu 2016. godine, od strane grupe nekompromitovanih ljudi sa ciljem da se bori protiv tiranske, korumpirane, kleptokratske vlasti i nazadnog sistema".

"Drugi cilj te borbe se ogledao u stimulaciji angažovanja građana, rušenju apatije i uverenja da od pojedinca ništa ne zavisi. Na taj način želeli smo da podvučemo važnost lične građanske odgovornosti, kao i neophodnost uspostavljanja odgovorne i osnovnim moralnim načelima vođene vlasti sastavljene od građana koje politika ne zanima kao profesija kojoj je kičmeni stub lični interes, već kao sredstvo uticaja na okruženje i svakodnevicu. Nakon ulaska u lokalni parlament, sa osvojenih 12 mandata, izašli smo na republički nivo kandidaturom Ljubiše Preletačevića Belog. Osnivački tim pokreta zadržao je svoje izvorne ciljeve i izlaskom na predsedničke izbore, kojim je trebalo da osnaži i proširi osnovnu ideju, a ne mladenovački pokret u druge gradove Srbije", navedeno je u saopštenju.

"Naš politički angažman je bio potvrda da organizovani pojedinci mogu da se suprostave i najorganizovanijim političkim i parapolitičkim strukturama, koje nas godinama ubeđuju da je pošten i dostojanstven život u Srbiji nemoguć i da društvena i politička aktivnost nemaju smisla izvan borbe za lični interes".

Pokret ističe da je "satirični lik Ljubiše Preletačevića Belog uspešno izvršio zadatak banalizacije srpskog političara kao i političke scene"

Iz Pokreta navode i da osećaju obavezu da se ograde od budućeg delovanja Luke Maksimovića i njegove nove grupe.

"Pokret Beli - Samo jako, ostaje dosledan svojoj početnoj ideji i opozicionom radu u mladenovačkom parlamentu, dok Luka Maksimović nastavlja svoju političku aktivnost samostalno, sa novim ljudima i idejama, moralno i politički odgovoran samom sebi a ne pokretu Beli - Samo jako", zaključuje se u saopštenju.0

Maksimović se oglasio istog dana ističući da je "kandidovanjem za predsednika Republike izašao van okvira Mladenovca, a izbornim rezultatom uvideo da je podrška ogromna".

"Posle 350 hiljada glasova nade, nema nazad! Dužan sam da građanima ponudim novu ideju i priču za izlazak iz apatije, beznađa i zla. Svaki vid povlačenja i svođenja na „lokalni nivo” sa moje strane više ne dolazi u obzir — sticajem okolnosti, s obzirom da smo se izborili da se moj glas čuje daleko, privilegovan sam da postanem predvodnik generacije i da konačno zajedno menjamo društvo", naveo je Beli na Fejsbuku.

On je poručio da je "bitka na dva fronta je skoro nemoguća i da zbog toga mladenovačka odbornička grupa Beli - Samo Jako preuzima svu odgovornost nad daljim radom na lokalu".

"Ja ću preuzeti Bitku za Beograd", naglasio je Beli i dodao:

"Pošto ću i dalje biti u mladenovačoj skupštini, biću upoznat s radom odborničke grupe, a tako ću i ja izveštavati odborničku grupu o svom delovanju. Ostajem dosledan ideji i manifestu sa početka priče - do kraja".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.