Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Papa Franja o nuklearnom oružju: Neki lideri su iracionalni, izlažemo se opasnosti da uništimo čovečanstvo

“Dosegli smo granicu moralne opravdanosti posedovanja i upotrebe nukleadnog oružja”* Čini se da svetske vođe nemaju volje da smanje njihov broj
Datum: 03/12/2017

Papa Franja o nuklearnom oružju: Neki lideri su iracionalni, izlažemo se opasnosti da uništimo čovečanstvo

Foto: Tanjug-Vincenzo Pinto/Pool via AP

Papa Franja pozvao je svetske lidere da se udalje od mogućnosti uništavanja čovečanstva, istakavši da neki od njih imaju "iracionalan" odnos prema nuklearnom oružju.

Papa je to rekao novinarima u avionu kojim se vraćao u Rim nakon poseta Mijanmaru i Bangladešu. Te posete protekle su u znaku krize sa izbeglicama Rohindžama koja je pogodila obe zemlje.

U svom govoru prošlog meseca, papa je rekao da je spreman da zvanično zaoštri decenijama staro crkveno učenje da je posedovanje nuklearnog oružja kao sredstva za odvraćanje prihvatljivije ako je krajnji cilj njegovo uništenje.

U govoru 10. novembra papa je rekao da bi se sada trebalo osuditi već i samo posedovanje nuklearnog oružja jer se čini da svetske vođe nemaju volje da smanje njihov broj. Papu su u avionu pitali što ga je podstaklo da razmatra mogućnost promene službenoga crkvenog stava posebno, šta misli o razmeni oštrih izjava između američkoga predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

"Promenila se iracionalnost (ponašanja prema nuklearnom oružju)", odgovorio je papa. "Našli smo se na granici", rekao je. O tome bi se moglo raspravljati, ali moje je mišljenje, uverenje, da smo dosegli granicu (moralne) opravdanosti posedovanja i upotrebe nukleadnog oružja", rekao je.

"Zašto? Jer se danas, s takvim nuklearnim arsenalom, izlažemo opasnosti da uništimo čovečanstvo, ili u najmanju ruku veći deo čovečanstva", rekao je.

Papa je u prošlosti govorio da bi treća zemlja morala da pokuša da dovede SAD i Severnu Koreju do dogovora te je obe zemlje pozvao da smire retoriku i prestanu da razmenjuju uvrede. "Došli smo do ivice, a budući da smo došli do ivice, pitam se... Je li danas opravdano imati nuklearne arsenale takve kakvi jesu, odnosno nije li se, da bi se sačuvalo čovečanstvo, potrebno okrenuti?".

Južna Koreja saopštila je u petak da je SAD bio u dometu najnovije severnokorejske rakete, ali Pjonghang tek mora da dokaže da je savladao ključnu raketnu tehnologiju. Nakon tog testa SAD je upozorio da će severnokorejsko liderstvo biti potpuno uništeno izbije li rat, što je izazvalo oštre kritike Rusije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.