Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Otvoreno pismo Dragana Đilasa ambasadoru Norveške: I vi ste među milion Beograđana koji nisu mogli da čuju šta je naša politika

U reagovanju na intervju ambasadora Bjornstada Đilas navodi i da Aleksandar Vučić ima potpunu kontrolu nad svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom
Datum: 13/03/2018

Otvoreno pismo Dragana Đilasa ambasadoru Norveške: I vi ste među milion Beograđana koji nisu mogli da čuju šta je naša politika

Foto: Nedeljnik

Dragan Đilas uputio je otvoreno pismo ambasadoru Norveške Sanesu Bjornstadu nakon intervjua koji je diplomata dao za list Danas.

U pismu objavljenom u Danasu Đilas se osvrće na nedavno završene beogradske izbore i pobedu SNS, ali i Bjornstadove komentare na račun evropskog puta Srbije.

"Nije mi baš bilo najjasnije zašto ambasador zemlje koja nije članica EU ima potrebu da nam objašnjava šta od uslova treba da ispunimo da bi postali deo EU. Ali nije to, kao i vaš hvalospev na račun predsednika, razlog ovog pisma, već želja da vas upoznam sa činjenicama koje su vam očigledno promakle kada su beogradski izbori u pitanju", navodi Đilas u pismu.

On podseća da je Bjornstad izjavio da je SNS ostvarila ubedljivu pobedu, a da su među mnogim razlozima nedostatak jedinstva i jasnih politika na proevropskoj opoziciji.

"Što se nejedinstva tiče, tu ste u pravu, ali uz taj, postoji i jedan mnogo značajniji razlog pobede SNS. Beogradski izbori su održani u atmosferi straha, potpune medijske blokade opozicije, kupovine glasova na razne načine, upisivanja lažnih Beograđana na biračke spiskove", piše Đilas.

On tvrdi da je SNS od zaposlenih u državnoj i gradskoj administraciji, kao i u javnim i komunalnim preduzećima zahtevala da potpišu da će glasati za SNS.

Takođe navodi u pismu da su "predstavnici SNS-a na biračkim mestima suprotno zakonu vodili evidenciju ko glasa, a ko ne i te podatke javljali u centralu stranke, odakle su vršeni dodatni pritisci na one koji nisu glasali".

Treći razlog ubedljive pobede SNS je to što je stranka organizovala kupovinu glasova kroz isplate iz budžeta, navodi Đilas.

"Svaki građani je dobio po 15. 000 dinara iako pre toga skoro niko od njih nije bio među korisnicima ovakve pomoći centra za socijalni rad", piše Đilas.

On dodaje da je SNS organizovala kupovinu glasova i kroz dodelu paketa pomoći siromašnim građanima, i za novčane iznose od 2.000 i 4.000 dinara.

"SNS je organizovala upis u biračke spiskove više desetina hiljada ljudi iz drugih delova Srbije", kaže Đilas.

U reagovanju na intervju ambasadora Bjornstada Đilas navodi i da Aleksandar Vučić ima potpunu kontrolu nad svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

"To je rezultiralo da je od 2. februara do kraja kampanje prema analizi agencije Birodi vlast na tim televizijama imala 73.945 pozitivnih sekundi, a naša lista samo 2.255. Jedino smo petnaestak puta više vremena na televizijama imali kada su u pitanju negativne tvrdnje. O nama 13.495 sekundi, o SNS 852", navodi Đilas.

On dodaje da je ovakva medijska situacija rezultirala je time da milion Beograđana od milion i šest stotina hiljada koliko ih ima pravo glasa, nije imalo priliku da čuje šta oni o bilo kojoj temi misle, a kamoli šta je njihova politika.

"Verovatno ste i vi sami među tih milion pa vam zbog toga naša politika nije jasna", poručio je Đilas ambasadoru i dodao je da veruje da je on po prvi put čuo za sve što je naveo.

"Da ste znali bar jedan od osam navoda siguran sam da nikada ne biste dali onakvu izjavu".

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.