Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Odluka SAD o Jerusalimu u narednim danima, Palestina preti prekidom kontakta sa Amerikom

Tramp ima još nekoliko dana da donese konačnu odluku* I Francuska je u ponedeljak uveče upozorila američkog predsednika
Datum: 05/12/2017

Odluka SAD o Jerusalimu u narednim danima, Palestina preti prekidom kontakta sa Amerikom

Foto: Profimedia

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa saopštila je da nije donela odluku o preseljenju svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Portparol Bele kuće najavio da se odluka očekuje u nerednim danima, preneli su izraelski mediji.

Ovo saopštenje Bele kuće u teoriji daje mogućnost Kongresu SAD da zahteva da administracija započne preseljenje jer odlaganje nije potpisano na vreme, pošto je istakao pravni rok. Međutim, ne očekuje se da će do toga doći. Tramp ima još nekoliko dana da donese konačnu odluku, a za to vreme jača međunarodni pritisak da se izbegne bilo kakav potez koja bi naneo štetu nadama za obnovu mirovnog procesa.

Nakon Palestinaca i njihovih saveznika, Francuska je u ponedeljak uveče upozorila američkog predsednika, prenosi agencija Frans pres.

U telefonskom razgovoru francuski predsednik Emanuel Makron je izrazio Trampu svoju zabrinutost povodom mogućnosti da SAD jednostrano priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, saopštila je Jelisejska palata.

Isto pitanje postavlja se svakih šest meseci već više od dve decenije - da li predsednik SAD pristaje da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim kako se zahteva na osnovu zakona koji je 1995. godine usvojio Kongres SAD ili će potpisati da ostane u Tel Avivu, gde su i druge strane ambasade.

Do sada su se američki predsednici jedan za drugim odlučivali za drugo rešenje. Tramp je uprkos obećanju tokom izborne kampanje u junu odlučio da odloži preseljenje ne bi li dao šansu miru između dva naroda.

"Predsednik je bio jasan o tom slučaju od početka, nije pitanje da li (će ambasada zapravo biti premeštena u Jerusalim), pitanje je kada", rekao je portparol Bele kuće, Hogan Gadli, saopštavajući da se odluka odlaže.

Međutim, posmatrači prilika navode da Trampa dovodi u iskušenje treće rešenje - da preseljenje odloži, a da prizna Jerusalim manje-više zvanično kao glavni grad Izraela.

On bi o tome mogao da da izjavu danas ili sutra, procenjuju američki mediji i zvaničnici.

Diplomatski savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Maždi Kaldi upozorio je da će palestinsko rukovodstvo prekinuti sve kontakte sa SAD ako predsednik Donald Tramp prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. Američki zvaničnici su najavili moguće priznanje ove nedelje.

Kaldi je ponovio danas ono što su rekli i drugi palestinski zvaničnici da će SAD izgubiti kredibilitet kao bliskoistočni posrednik ako Tramp prizna Jerusalim kao izraelski.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci planiraju da u tom delu Jerusalima proglase glavni grad nezavisne Palestine.

Izraelski lideri međutim tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela.

O ovoj temi danas će biti reči i na sastanku predstavnika Arapske lige.

Organizacija islamske saradnje juče je upozorila da bi priznanje predstavljalo "ogoljenu agresiju protiv muslimana i Arapa".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.