Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Plate od sada i vikendom i praznicima

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine
Datum: 21/10/2018

Plate od sada i vikendom i praznicima

Foto: Profimedia

Poslodavci u Srbiji moći će ubuduće svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću, navela je Narodna banka Srbije.

Građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac.

Ovo omogućava novi "instant" platni sistem, koji sa radom počinje od sutra, 22. oktobra. "Od danas je u sistem biti uključene 24 od 28 banaka. Preostale banke: Inteza, Erste, Vojdvođanska i Pireus, priključiće se u taj sistem najkasnije do 1. aprila 2019. godine", kazali sui z Narodne banke Srbije za večernje Novosti. 
Kako navode, reč je o bankama koje ispunjavaju uslove za izuzeće, odnosno kod koji je ranije planirana zamena informacionog bankarskog sistema, odnosno statusna reorganizacija. 
"Iz razloga stabilnosti rada sistema, podzakonskim aktom omogućeno im je kasnije priključenje", kažu u NBS. 

Narodna banka Srbije saopštila je da četiri banke kasne sa uvođenjem sistema instant plaćanja, a reč je o Intezi, Vojvođanskoj, Erste i Pireus banci.

Do sada, praksa je bila da ukoliko poslodavac odluči da u petak poslepodne isplati zaradu radnicima, novac je mogao da "legne na račun" tek u ponedeljak, ili, u slučaju da je praznik - tek nakon njega. 

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine. 

Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način. 

Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju. 

Kako ističu u NBS, instant plaćanja predstavljaju pravu revoluciju u svetu plaćanja, imajući u vidu da će omogućiti prenos novčanih sredstava sa računa na račun u režimu 24 sata nedeljno tokom cele godine, sa trenutnom dostupnošću sredstava korisniku. 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Sanja
22.10.2018 - 16:21
Ahaaa
Privatne poslodavce ovo baš zabole. Oni plate ne uplaćuju svojim radnicima mesecima. Koga vi zajebavate više u ovoj usranoj zemlji?!
gaga
22.10.2018 - 16:25
LIDL
Ajde u Zajecar,da i mi kupujemo povoljnije
Max
24.10.2018 - 12:55
Zajebancija
Protresite poslodavce,da bi videli koliko njih ne isplacuju radnike! Radnicima duzni vise plata,iskoriscavaju radnike da im robuju u poslu po ceo dan,ne prijavljuju radnike,ne daju prevoz,topli obrok,o regresu ni govora,koga ovi drzavnici zajebavaju?Jadni i bedni gradjani ,vise od pola miliona siromasni i gladni a jos vise ce ih biti jer kako vodite racuna o svojim gradjanima,tako da dozivite svi vi ministri u najgorijoj bedi da vam budu najmiliji i vi sa njima!