Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Novi rok za Pučdemona: Sat otkucava u četvrtak u 10

Katalonski sepratistički lider nije dao Madridu jasan odgovor na pitanje da li je proglasio nezavisnost Katalonije, izjavio je ranije danas španski ministar inostranih poslova Alfonso Dastis
Datum: 16/10/2017

Novi rok za Pučdemona: Sat otkucava u četvrtak u 10

Foto: Tanjug-AP Photo/Manu Fernandez

Katalonski lider Karles Pučdemon, koji je trebalo danas da se izjasni da li je proglasio nezavisnot te pokrajine ili ne, ima novi rok- četvrtak do 10 časova.

"Gospodin Pučdemon još ima šansu da počne da rešava ovu situaciju, on mora da odgovori sa 'da' ili 'ne' o tome da li je proglasio deklaraciju o nezavisnosti", rekla je zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija, preneo je Rojters.

Ona je istakla da Pudždemon nije dao adekvatan odgovor u svom pismu na ono što je od njega tražila španska vlada i mora do četvrtka da kaže da nije proglasio nezavisnost i vrati se na put poštovanja zakona Španije, prenele su agencije.

Saens de Santamarija je dodala da će u suprotonom Katalonija biti suočena sa aktiviranjem Člana 155 Ustava, koji omogućava španskoj vladi da preuzme kontorolu nad tim regionom.

Zamenica španskog premijera, takođe, je rekla da odgovor španske vlade na situaciju u Kataloniji ima snažnu podršku španskog parlamenta. Saens de Santamarija je dodala i da međusobni dijalog mora da se odvija u skladu sa zakonom, da poziv Pučdemona na dijalog nije kredibilan, već da je španski parlament mesto, gde dijalog treba voditi.

Katalonski sepratistički lider nije dao Madridu jasan odgovor na pitanje da li je proglasio nezavisnost Katalonije, izjavio je ranije danas španski ministar inostranih poslova Alfonso Dastis.

"Jasno je da gospodin Pučdemon nije odgovorio, nije jasno odgovorio ono što smo ga pitali", ocenio je Dastis ono što je katalonski lider napisao u svom pismu, preneo je AFP.

Odgovor lidera Katalonije na zahtev španske vlade o tome da li je proglasio nezavisnost, nije validan, izjavio je ranije danas španski ministar pravosuđa Rafael Katala, javila je španska novinska agencija Efe.

Pučdemon nije danas dao jasan odgovor o tome da li je proglasio nezavinost Katalonije, javio je španski dnevnik "El Pais". U pismu na četiri stranice, katalonski lider pozvao je na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.

On je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva meseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.

"Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo", napsiao je Pučdemon.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.