Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Nemački mediji o izborima: Kraj posleratne Nemačke

Angela Merkel voli da kaže da rado rešava probleme. Pored problema sa Donaldom Trampom, Vladimirom Putinom, evrom, klimatskim promenama i nuklearnom pretnjom Severne Koreje sada pred sobom ima još jedan, ne manje komplikovan problem – organizaciju Jamajka koalicije
Izvor: Dojče vele
Datum: 25/09/2017

Nemački mediji o izborima: Kraj posleratne Nemačke

Foto: Profimedia

Dan posle izbora u Nemačkoj mediji pišu isključivo o usponu desničara koji će "promeniti Nemačku" i navode da "sve ukazuje da će biti formirana Jamajka koalicija", ali da ni ona nije nesporna, prenosi Dojče vele u pregledu štampe pod naslovom "Kraj posleratne Nemačke".

"Gubitnik izbora se zove Angela Merkel", piše Švebiše cajtung.

"Kancelaraka je odgovorna za neočekivano loš izborni rezultat koji će kako u Nemačkoj, tako i u inostranstvu izazvati nemir ili zadovoljstvo - zavisno od političke orijentacije. SPD je na dnu i mora u opoziciju ako u narednim decenijama želi da ponovo ima neku ulogu na saveznom nivou", dodaje list.

List piše i da sve ukazuje da će Nemačka dobiti Jamajka koaliciju koja nije nesporna - zbog neslaganja između Liberala (žutih) i Zelenih i dodaje da će pregovori pokazati da li obe strane imaju dovoljno državničke supstance da u ovoj teškoj situaciji urade ono što je neophodno.

"Kako se sada ophoditi sa trijumfalnim pobednikom izbora - Alternativom za Nemačku? U Berlinu je raširen stav da se populistima u parlamentu treba suprotstaviti opušteno i jasnim držanjem. To u osnovi nije loše, ali - ispostavilo se da AfD nije uradila ništa konstruktivno u paralmentima saveznih pokrajina u kojima je poslednjih godina osvojila mandate. Očigledno da njenim biračima to nimalo ne smeta. To znači da jasno držanje nije dovoljno. Potrebno je naći konkretna politička rešenja - i to za mnoge teme kojima je AfD poentirala bodove u izbornoj kampanji", navodi Švebiše.

Berliner cajtung piše da ovi izbori menjaju Nemačku, ali ne njenu ulogu u svetu, jer će uprkos svemu Angela Merkel ostati kancelarka, već mogu promeniti njenu reputaciju.

"Nekim našim susedima je sigurno krajnje neprijatno što 70 godina nakon završetka rata i desni radikali kreiraju politiku u Rajhstagu u Berlinu u kojem je sada sedište Bundestaga", dodaje list.

Ovi izbori će promeniti našu zemlju - moramo da se bavimo činjenicom da je ovaj put drugačiji od svega u prethodnih 27 godina od ponovnog ujedinjenja kada je samo po koji birač, više iz protesta nego iz uverenja, svoj glas davao desničarskim političarima. Sada ih ima mnogo, to su naši susedi, kolege, naši poznanici. AfD je treća najjača partija. U nekoj ulici sa stotinu birača, više od 13 komšija se opredelilo za nazadnu, delimično otvoreno desničarsku stranku. Statistički gledano, a u stvarnosti, birači AfD su uglavnom na istoku Nemačke, navodi berlinski list.

Vestdojče cajtung piše da detaljnija analiza izbornog rezultata otkriva još nešto - iluziju uspešnog unutrašnjeg spajanja Nemačke.

"Dvadeset i sedam odsto muškaraca iz Istočne Nemačke izabralo je AfD jer se stalno osećaju uskraćenim. Politika konačno mora time da se bavi. Jer, 27 godina nakon ujedinjenja Nemačke, na zapadu zemlje nestaje strpljenje i spremnost da se na štetu sopstvene infrastrukture i investicija nastavi sa plaćanjem alimentacije istočnim pokrajinama čije stanovništvo izgleda ima problem sa tim da shvati ko se 1990. pridružio čijem sistemu vrednosti", dodaje list.

Milioni birača koji su dali svoj glas AfD-u uskoro će konstatovati da su svoj glasački listić mogli odmah da bace i u kantu za smeće. S vremena na vreme otvoreno rasistički i ekstremno desničarski personal koji se sa članskom kartom AfD sliva u Bundestag – tamo će propasti. AfD je u celini potpuno nesposobna da se razvija u uglednu predstavnicu konzervativnih snaga. Njihovi poslanici nisu ništa više nego loše društvo i vrlo brzo, i pored očekivanih skandala, više neće biti tako primetni, piše Vestdojče cajtung.

Špigel na svom portalu piše da se ne treba brinuti ni uzbuđivati.

"Nemojte da brinete! Zašto se uzbuđujete? Angela Merkel ostaje kancelarka, bar to je za sada jasno. Sve će to ona na miru i razumno srediti", piše Špigel. I onih 13 odsto što su za AfD, nije tako strašno... Za razliku od naših evropskih suseda, kod nas u parlamentu nije bilo desničarskih populista – sad su tu. Nemačka je jednostavno postala normalna, dodaje se.

Ali AfD nije normalna partija. U njenim redovima, čak i na vrhu, postoje i oni koji otvoreno flertuju sa ekstremističkim pozicijama, koji vole da se sećaju agresorskog rata Vermahta, koji žele da umanje Holokaust i ukinu sećanje na njega. I takvi ljudi će uskoro biti u nemačkom Bundestagu. Ne, ovo je više od svakodnevnog evropskog desnog populizma. To je napad na našu liberalnu demokratiju. Druge stranke u Bundestagu moraju braniti tu demokratiju i naše društvo u celini – to je njihov glavni zadatak u naredne četiri godine, prenosi Dojče vele.

U tekstu se dodaje da je poslednjih godina Nemačka živela "u abnormalnom stanju za koje je odgovorna šefica CDU i kancelarka Angela Merkel". Ona je izbacivanjem svih konzervativnih pozicija iz svoje partije stvorila prostor na desnom rubu, nezadovoljne konzervativce poslala u ruke desničarskih populista a usvajanjem socijaldemokratskih tema dovela do toga da socijaldemokrate presuše na samo nešto više od 20 procenata.

Angela Merkel voli da kaže da rado rešava probleme. Pored problema sa Donaldom Trampom, Vladimirom Putinom, evrom, klimatskim promenama i nuklearnom pretnjom Severne Koreje sada pred sobom ima još jedan, ne manje komplikovan problem – organizaciju Jamajka koalicije, dodaje list.

Frankfurter algemajne cajtung piše da odgovor na pitanje "u čemu su drugi pogrešili, koliko su oni doprineli tome što je AfD postala tako jaka" neće tražiti samo istoričari "jer, tek sada sve počinje". "Zar nije ova stranka popunila praznine? Na primer, neke partije imaju u svom imenu ;reči nemački i hrišćanin – ali samo tamo. Izrazi nacionalni ili konzervativni gotovo su proglašeni anomalijom kojom treba da se bavi Službu za zaštitu ustava. Očigledno da svaka prazna fraza iz AfD smiruje neke čežnje", dodaje list.

Diseldorfski Rajniše post najdramatičniji je u oceni: "24. septembar 2017. datum koji označava kraj umerene posleratne Nemačke u kojoj je vladao konsenzus. Zemlja skreće udesno", dodaje Dojče vele.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.