Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Nemačka upozorava: “Raste broj radikalnih islamista”

“Islamisti su smanjili ulično regrutovanje i radikalnu retoriku u džamijama”
Datum: 10/12/2017

Nemačka upozorava: “Raste broj radikalnih islamista”

Foto: Profimedia

Šef nemačke obaveštajne službe Hans-Georg Masen upozorio je da u toj zemlji raste broj radikalnih islamista.

Masen upozorava i da je Kina pojačala aktivnosti u oblasti sajber špijunaže.

On je u danas objavljenim komentarima rekao da je broj pristalica salafističke ideologije porastao sa 9.700 na 10.800 poslednje godine i da je obaveštajcima sve teže da drže pod prismotrom islamske ekstremiste pošto su oni promenili način regrutovanja, navodi Asošiejted pres.

Salafisti veruju u fundamentalističku interpretaciju islama, ali nisu uvek nasilni.

Masen je naveo da su islamisti smanjili ulično regrutovanje i radikalnu retoriku u džamijama i većim grupama, i da su se fokusirali na "male zavereničke krugove, pre svega na internetu".

On je kazao da posebnu zabrinutost izazivaju islamski ekstremisti iz ruske republike Čečenije i sa Severnog Kavkaza, kojih u Nemačkoj ima nekoliko stotina, zbog toga što su dobro umreženi, skloni nasilju i često imaju iskustva iz borbi.

Šef nemačkih obaveštajaca upozorio je i na sve veće kineske aktivnosti u Nemačkoj, navodeći da Kina koristi društvene mreže u pokušaju da utiče na informacije.

Masen je rekao da njegova služba zna za 10.000 nemačkih građana koji su na meti Kine, a među kojima ima najviše političara i zaposlenih u vladinim agencijama.

Kineska špijunska agencija je na društvenoj mreži Linkdin (LinkedIn), navodi Masen, napravila brojne lažne profile navodnih konsultantskih firmi, istraživačkih i tink-tenk organizacija.

On je kazao da su na meti Kine i zaposleni u sektoru informacionih tehnologija (IT), preko kojih kineska služba pokušava da prodre u sisteme organizacija za koje je zainteresovana.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.