Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

"Nema novca u budžeta da sve porodilje primaju minimalac"

Ministarka je prokomentarisala predlog Inicijative "Mame su zakon"
Datum: 18/10/2018

"Nema novca u budžeta da sve porodilje primaju minimalac"

Foto: Nedeljnik

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da država nema finansijskih mogućnosti da izjednači porodilje tako da svaka prima minimalnu prosečnu zaradu dok je na porodiljskom odsustvu.

Ministarka je tako, odgovarajući na pitanja novinara, prokomentarisala predlog Inicijative "Mame su zakon" o uvođenju obaveznog minimalca za porodilje kojim bi se regulisalo da nijedna porodilja u Srbiji ne bi smela da prima manje od minimalne prosečne zarade za vreme porodiljskog odsustva.

Đukić Dejanović je naglasila da finansijska sredstva kojima raspolaže država nalažu da se pravi razlika između porodilja koje su radile nekoliko meseci ili nekoliko godina.

"Saglasna sam da treba voditi računa o dostojanstvu primanja, ali nemamo mogućnosti da izjednačimo sve žene", rekla je ministarka na konferenciji u Vladi Srbije povodom formiranja Radne grupe za dnevno praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Đukić Dejanovć je ukazala da, budući da se širi obim prava i povećava broj žena koje primaju nadoknade, treba uzeti u obzir i sistem pravednosti, a ne, kako kaže, ''samo želje da nadoknade ne budu jako niske''.

"Porodilja, koja je radila nekoliko meseci, možda je oštećena za 1.000 dinara mesečno, što svakako nije malo, ali ona po drugim osnovama dobija značajno više nego što je imala do sada",, navela je ministarka.

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Mila Perovic
22.10.2018 - 16:52
Beda
Za ovakve izjave najbolje da ministarka dobija minimalac i da prestane da se bavi ovim poslom.
Miljan
26.10.2018 - 12:16
Katastrofa
A za novogodisnju rasvetu i Acu Lukasa ima para?