Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Osvanuli, pa uklonjeni kukasti krst i grafiti na Titovoj spomen ploči u Kumanovu

Gradonačelnik Kumanova je ranije danas objavio na svom Fejsbuk profilu da je vraćen sjaj ovog obeležja, uz poruku da se nešto slično nikad ne ponovi
Datum: 26/05/2018

Osvanuli, pa uklonjeni kukasti krst i grafiti na Titovoj spomen ploči u Kumanovu

Foto: Printscreen / Facebook Maksim Dimitrievski

Kukasti krst i neprimereni grafiti ispisani na spomen ploči bivšeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Kumanovu u Makedoniji, uklonjeni su. 

Kako je ranije javio B92, incident se dogodio u noći između četvrtka i petka, tj. 25. maja koji se u bivšoj SFRJ obeležavao kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza.

Međutim, gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski objavio je danas na svom Fejsbuk profilu da je "vraćen sjaj ovog obeležja", uz poruku da se nešto slično nikad ne ponovi.

Iako se SFRJ raspala pre više od četvrt veka, građani bivših republika okupljaju se toga dana da odaju počast bivšem predsedniku i to uglavnom oko obeležja koja su podignuta i još uvek postoje u pojedinim gradovima širom nekadašnje Jugoslavije.

Gradonačelnik Kumanova osudio je incident i zatražio od nadležnih službi da se počinioci pronađu i kazne.

"Nije prvi put da se skrnave spomenici iz perioda Drugog svetskog rata. Takva nečovečna dela neće nas onemogućiti da negujemo tradiciju narodnooslobodilačkog rata i Josipa Broza Tita, koji je predvodio borbu protiv fašizma, najvećeg zla čovečanstva i koji su nam omogućili da danas živimo u miru i slobodnoj i nezavisnoj Republici Makedoniji", napisao je Dimitrevski.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.