Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Mugabeu već napisana ostavka, samo još da je pročita

Neimenovani zimbabveanski zvaničnik direktno upoznat sa pregovorima kazao je za CNN televiziji da su generali koji pregovaraju sa Mugabeom pristali na mnoge od njegovih zahteva
Datum: 20/11/2017

Mugabeu već napisana ostavka, samo još da je pročita

Foto: Tanjug-AP

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe pristao je na uslove pod kojima će podneti ostavku i da je već sastavljen je nacrt pisma o njoj, javlja CNN.

Neimenovani zimbabveanski zvaničnik direktno upoznat sa pregovorima kazao je toj američkoj televiziji da su generali koji pregovaraju sa Mugabeom pristali na mnoge od njegovih zahteva, uključujući dodeljivanje imuniteta njemu i supruzi Grejs, kao i pravo da zadrže privatnu imovinu.

Prema tom izvoru, cilj Mugabeovog televizijskog obraćanja u nedelju, za koji CNN navodi da je izgledalo da se predsednik protivi pozivu da odstupi sa vlasti, bio je da Mugabe javno objavi da je prošlonedeljna vojna akcija, tokom koje su pritvorili njega i saradnike, bila u skladu s ustavom. "Kako bi formalno došlo do ostavke, neophodno je prvo poslati pismo predsedavajućem parlamenta", dodao je taj izvor.

Inače, agencije podsećaju da je u podne, po lokalnom vremenu, istekao rok da se Mugabe sam povuče. Šta će dalje biti, s pažnjom se očekije.

AP je objavio da su Zimbabveanci bili razočarani jer njihov dugogodišnji predsednik Robert Mugabe nije podneo očekivanu ostavku u televizijskom obraćanju, a generalni sekretar udruženja ratnih veterana Zimbabvea Viktor Matemadanda zapretio je da će vojska Mugabea "suočiti s narodom".

"Mugabe se poigrava s narodom Zimbabvea. Složio se da se povuče, a onda se sa nama poigrava u poslednjem trenutku", rekao je Matemadanda za AP, ističući da se oseća izneverenim jer Mugabe nije podneo ostavku.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.