Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Makronov govor o nacionalizmu: "Moramo da držimo oči širom otvorene zbog novih rizika koji su pred nama"

"Uveren sam da ćemo, ukoliko odlučimo da šire otvorimo oči, biti snažniji. Prebrodićem o opasnosti"
Datum: 26/04/2018

Makronov govor o nacionalizmu: "Moramo da držimo oči širom otvorene zbog novih rizika koji su pred nama"

Foto Tanjug

Francuski predsednik Emanuel Makron održao je strastven govor pred američkim Kongresom.

"Možemo da izaberemo izolacionizam, povlačenje i nacionalizam... ali ako izaberemo da zatvorimo vrata svetu nećemo zaustaviti evoluciju sveta", rekao je Makron u govoru na zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata.

"Moramo da držimo oči širom otvorene zbog novih rizika koji su pred nama. Uveren sam da ćemo, ukoliko odlučimo da šire otvorimo oči, biti snažniji. Prebrodićem o opasnosti", poručio je Makron.

On je ocenio da će ukoliko ne budu delovale, međunarodne institucije UN i NATO prestati da postoje.

Američki mediji prenose da je Makron podsetio i na terorističke napade koji su se u poslednjih pet godina dogodili u SAD i Evropi, nazivajući ih "užasnom cenom slobode i demokratije".

On je rekao i da Francuska potpuno podržava američke akcije u Severnoj Koreji koje imaju za cilj potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

"Što se tiče Irana naš cilj je jasan: Iran ne treba nikad da poseduje nuklearno oružje. Ni sada, ni za pet ni za deset godina",  rekao je Makron.

Ponovio je koja su to četiri glavna stuba koja bi, po njegovom mišljenju, trebalo da budu osnova tog sporazuma - suština postojećeg sporazuma, period posle 2025., obuzdavanje vojnog uticaja iranskog režima u regionu i praćenje balističke aktivnosti.

Govorio je i o Pariskom klimatskom sporazumu istakavši da ne postoji "planeta B".

"Siguran sam da će se jednog dana SAD se vratiti i pridružiti Pariskom klimatskom sporazumu", rekao je Makron i dobio ovacije u sali.

Rekao je i da SAD i Francuska treba da rade zajedno da učine "ovu planetu ponovo sjajnom".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.