Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Liberija ipak nije povukla priznanje Kosova?

Kosovsko ministarstvo je kao dokaz postavilo link na zvaničnoj internet-stranici Ministarstva spoljnih poslova Liberije
Datum: 22/06/2018

Liberija ipak nije povukla priznanje Kosova?

Foto: Screenshot / Zvanični sajt Ministarstva spoljnih poslova Liberije

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova odbacilo je kao netačne tvrdnje predstavnika vlasti u Beogradu da je Liberija povukla priznanje nezavisnosti Kosova, preneo je B92.

Kosovsko ministarstvo je kao dokaz postavilo link na zvaničnoj internet-stranici Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

Na toj stranici pod datumom 22. 6. 2018. godine objavljeno je da "Liberija potvrđuje diplomatske veze s Kosovom".

"Vlada Republike Liberije odbija navode u nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Kosovom", stoji u tom saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Liberija jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. maja 2008. posle proglašenja nezavisnosti i ostaje privržena zajedničkom saopštenju o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

"Dve zemlje nastavljaju da uživaju uzajamno poverenje i prijateljstvo", navodi se u saopštenju.

"Izjava Ministarstva spoljnih poslova Liberije je ubedljiv dokaz protiv lažnih vesti i divlje propagande Srbije protiv Kosova, kao što je to bio slučaj i u vezi sa Gvinejom Bisao, Ganom i drugim državama", navodi se u saopštenju kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli uručio je u sredu u Beogradu šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću notu kojom Liberija obaveštava Srbiju da je poništila svoje priznanje nezavisnosti Kosova.

U noti piše da će ta odluka ostati na snazi sve do okončanja pregovora pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Liberija je priznala Kosovo na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara s južnom pokrajinom, navodi se u noti koja je predstavljena na konferenciji za novinare Dačića i Miltona Findlija.

Dodaje se da će Liberija poštovati dogovoreno između Beograda i Prištine, i glasaće u korist dogovorenog rešenja u Ujedinjenim nacijama.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.