Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Kolumna Draže Petrovića: Sve što ste znali o Saši Raduloviću a niste smeli da napišete u novinama

Drugog aprila 2017. uveče Saša Radulović će na svom Tviteru napisati: "SNS će se raspasti 2017. godine, biće ponovo izbori 2018. godine sa beogradskim, i tu ćemo pobediti." I napisaće još: "Jesam vam reko da ne idemo sa tri kandidata. Bajagu da smo podržali svi zajedno, ajmo ruke gore..."
Piše: Dragoljub Draža Petrović
Datum: 07/03/2017

Kolumna Draže Petrovića: Sve što ste znali o Saši Raduloviću a niste smeli da napišete u novinama

SNS će se raspasti 2016. godine, biće ponovo izbori 2017. godine sa predsedničkim, i tu ćemo pobediti - objavljeno je drugog februara 2016. godine na Tviter nalogu @SasaRadulovich.

Podno tog tvita javio se neki Knežević.

- Daj, čoveče, urazumi se... Ja razumem da si u kampanji, ali malo realnosti ipak nije naodmet... - napisao je taj Knežević ispod tvita koji se spletom okolnosti nije zvao ŽVidovitiRadule.

 

U EPIZODI: VIDOVITI RADULE PRORIČE VAŠU I NAŠU BUDUĆNOST

Očevici kažu da je posle toga Tviter nalog Saše Radulovića bio prenatrpan fanovima Milana Tarota, sa istim pitanjima koja su postavljana Milanu Tarotu, ali i odgovorima iz edicije "Najbolji biseri Milana Tarota".

- Za koga ću se udati? - pitala je neka tviterašica.

- Za grčkog milijardera. Pišite mi između jedan i četiri sata da vam kažem da li je multi ili samo milijarder - odgovorio je Vidoviti Radule.

- Kada dobijam kredit? - pitao je sledeći tviteraš.

- Za devet dana - napisao je Vidoviti Radule.

- Ali prošli put ste mi rekli za 19 nedelja!?

- Pa prošli put je prošli put... - napisao je Vidoviti Radule.

Naredni tviteraš zanimao se o krađi kamiona.

- Ko mi je ukrao kamion?

- Je l' plav?

- Nije, crven je!

- E, sad je plav! Prefarbao ga lopov da ga ne bi prepoznali slučajno na ulici!

- Aha!

- I tablice je promenio, evo vam prva tri broja 695, a za ostale mi pišite posle tri - napisao je Vidoviti Radule.

Pre neki dan javio se neki tviteraš sa istim onim pitanjem od pre godinu dana.

- Kada će se raspasti SNS?

- Do kraja ove godine! - napisao je Vidoviti Radule.

- Ali prošli put prošle godine ste mi rekli za 19 nedelja!?

- Pa prošli put je prošli put, a prošla godina je prošla godina... - napisao je Vidoviti Radule.

S vremenom su počeli da se javljaju savetnici potencijalnih predsedničkih kandidata.

- Kakve su vam prognoze za Vuka Jeremića?

- Neka nosi bele i sive čarape sredom, četvrtkom i subotom, tri sedmice. Pa mi se javite opet!

- Znate, 'tela bi da pitam za Sašu Jankovića...

- Gospođo, prvo morate napisati "Dosta je bilo" - napisao je Vidoviti Radule, isto ko kad je onomad neka gospođa 'tela Milana Tarota da pita za ćerku, a on joj rekao: "Gospođo, morate reći 'tarot', inače vas server izbacuje!"

- Dosta je bilo... - napisala je gospođa. - Dakle, 'tela bi da pitam za Sašu Jankovića!

- On će postati predsednik za šest meseci, sedam dana i osam sekundi... - napisao je Vidoviti Radule.

- Ali... - nešto gospođi nije bilo jasno - izbori moraju biti okončani do kraja aprila?! A to je najkasnije za dva meseca...

- Slušajte, gospođo, SNS će se raspasti do kraja juna, biće ponovo izbori do kraja avgusta i tu će pobediti Saša Janković... Ali samo ako se povuče Vuk Jeremić, koji mora da nosi bele i sive čarape sredom, četvrtkom i subotom, tri sedmice. Pratim to, pa mi se javite opet za tri sedmice! - napisao je Vidoviti Radule.

 

U EPIZODI: ŠTA JE JEFTINIJE - DEMAGOGIJA ILI SKUPŠTINSKI RESTORAN

Kada je u junu postao narodni poslanik, prvi potez Saše Radulovića bio je da ode u inspekcijsku kontrolu skupštinskog restorana, najboljeg ugostiteljskog objekta u okolini skupštinske sale.

- Šta je ovo! Crna kafa sedam dinara, espreso devet! Ovo uopšte nije transparentno! Juneća supa sa testeninom 31 dinar! Pileći ražnjići sa tikvicama 150 dinara! Svinjski kotlet na lovački 152! Dajte mi nešto najskuplje, ne jedem ovu jeftinu hranu dok narod gladuje po kafanama gde pileći ražnjići sa tikvicama koštaju 750 dinara - rekao je Radule kelneru.

- 'Oćete kilo škarpine? To vam je 814 dinara - preporučio mu je kelner najskuplju stavku iz skupštinskog menija.

- Ali ja ne mogu da pojedem kilo škarpine. Dajte mi 300 grama...

- To vam je onda 245 dinara!

- Samo 245 dinara!? Dobro, dajte mi onda dve kile škarpine za 1.628 dinara, i recite mi koja je šifra za vajrles, 'oću da stavim ovaj meni na moj Tviter, da vidi narod šta nam radite... - rekao je Radule, koji je još tada pokazao da će disati za vrat svim vrstama kratije, osobito kelnerokratiji, vladavini neljubaznih kelnera.

- Šifra je "povreda poslovnika", spojeno - rekao mu je kelner šifru vajrlesa i viknuo šefu kujne: "Dve kile škarpine za Radulovića!"

- Ma gde on mož' da pojede dve kile škarpine! Vidi ga kakav je izmršaveo... - rekao je šef kujne.

I tako je Saša Radulović preko Cenovnika skupštinskog restorana napravio Cenovnik jeftine demagogije, najskuplje srpske reči.

 

U EPIZODI: SVAKI BETMENOV NOVINAR JE MOJ NEPRIJATELJ

Čak ni Aleksandar Vučić ne izbacuje novinare sa konferencija za štampu, što će mu se jednog dana uzeti kao olakšavajuća okolnost. Jer izbacivati novinare sa konferencija za štampu, bili oni Pink novinari, Studio B novinari ili Informer novinari, nije oličenje transparentnosti, nauke o transparentima, nego suviše liči na onog koji novinare doduše ne izbacuje sa konferencija za štampu, nego ih izlaže raznoraznim drugim vrstama specijalnog psihološkog rata, metodološki zvanog "Psiho".

- Svaki Betmenov prijatelj je moj neprijatelj, svaki Betmenov novinar je moj neprijatelj - zna da kaže Radule kada ugleda neki takav primerak, kome ili neće da dâ izjavu jerbo ih smatra nižom vrstom ("oni nisu novinari, a Studio B i Pink nisu mediji već propagandni tim Aleksandra Vučića") ili ih naprosto izbaci sa konferencije sa štampu metodom: "Napustite objekat" ili "Ne služimo nepodobne goste".

Opozicioni lider koji izbacuje novinare sa konferencija za štampu nudi se kao zamena onom koji ih ne izbacuje, ali ih s istom antipatijom organski ne podnosi.

- Bolje izbaciti novinara naglavačke kroz vrata nego ga maltretirati pred milionskim auditorijumom - poznata je deviza Saše Radulovića, koji je u poslednje vreme našao suptilniji metod.

Kad vidi veću grupu novinara, pita ih: "'Oćete da vam odsviram nešto od Momčila Bajagića?"

I novinari sami sebe izbace kroz vrata, posebno ako poslanička grupa "Dosta je bilo" peva prateće vokale...

 

U EPIZODI: PARTOKRATIJA, VLADAVINA NEPARTIJSKIH PARTIJA

"Partokratija", reč koju Saša Radulović izgovara češće nego reč "transparentnost", primila se u biračkom telu, samo niko nije baš stopostotno siguran šta ona zapravo znači.

- Partokratija, to mora da je vladavina "Parova" - misli prosečan birač, koji, jebi ga, više voli kada mu obećavaju da će nešto bude kad neki taj pobedi na izborima, nego da nešto neće bude kad neki taj pobedi na izborima.

- Neće bude partokratije! - obećao je Saša Radulović, a onda odlučio da od pokreta, gde vlada pokretokratija, osnuje stranku.

- Ali, zaboga, kako vi kao borac protiv partokratije osnivate partiju? - raspituju se neki.

- To pre svega nije tačno! Mi osnivamo stranku, a ne partiju, tako da kad mi pobedimo neće bude partokratije, najveće pošasti našeg društva! - kaže im Radule.

- Pa šta će da bidne kad vi pobedite?

- Biće Sašokratija! A znam da sviram i gitaru! 'Oćete neku pesmu od Bajage?

 

U EPIZODI: UDAĆU SE ZA BAJAGU

Jednog dana, pred Novu godinu, Radule je pozvao svoj poslanički klub na okup.

- Dame i gospodo, danas ćemo se baviti strukturnom analizom poezije Momčila Bajagića Bajage! - uzviknuo je Radule i do'vatio gitaru, zato što je još Čehov napisao: "Gitara koja u prvom činu visi na zidu, mora da opali u trećem činu. I to u pravcu onog koji svira gitaru. Ko normalan, naime, svira gitaru u skupštini?"

Zatim je Radule krenuo na analizu stvaralaštva popularnog Bajagić Momčila.

- Da vidimo, dame gospodo, šta znači ovaj prvi stih Bajagine pesme "Pada vlada":

 

Ja te pratim

u ruci mi strela

čas te vidim

čas nestaneš

senka ti je bela.

 

Radule poslanicima: "U ovom stihu se opisuje naša posvećenost opozicionom delovanju, da sam ja ko Robin Hud (na šta ukazuje strela), da Vučić ponekad svrati u parlament (čas te vidim), dok ga najčešće nema (čas nestaneš), ali je uvek tu onaj kuvar iz skupštinskog restorana (senka ti je bela)".

 

- Da vidimo drugi stih:

 

Jedne noći

tamne noći

bez Meseca

ja ću tebe

sresti, dragi

ubiću te kao zeca.

 

Radule: "U ovom stihu se pokazuje da ću ja jedne noći po mrklom mraku, a Bajaga maestralno aludira na pomračenje Meseca, sresti Vučića i ubiću ga ko zeca, što u poeziji znači: pobediću ga na predsedničkim izborima kad bude pomračenje Meseca. Bajagu treba čitati između redova i sve će vam se kaže samo!"

 

- Da vidimo treći stih:

 

Pada zvezda padalica

pada soko siva ptica

pada osmeh sa mog lica

i sneg pada pre Božića.

 

Radule: "Ovde nam Momčilo Bajagić Bajaga pokazuje da ko visoko leti nisko pada. U poslednjem stihu Bajaga diskretno naslućuje da će parlamentarni izbori biti uoči Božića. Što kaže naš narod: ne tovi se prase uoči Božića, ali narod ništa ne kaže po pitanju tovljenja Vučića uoči Božića."

 

U EPIZODI: ZATEKAO SAM ČIČKA U KREVETU SA MOJOM POSLANIČKOM GRUPOM

Jednog dana Saša Radulović je iznenada upao u poslanički klub "Dosta je bilo". Zavirio je ispod kreveta. Ništa. Iza zavese. Ništa. Pogledao na sims. Ništa.

- Tu si negde... Naći ću te... - izgovarao je glasno, te posle kraće potrage zatekao u ormanu poslaničkog kluba Zorana Čička, osnivača JUL- a, kako stoji u gaćama i pravi se mrtav.

- Čičak mi rovari po poslaničkom klubu u gaćama! - rekao je ljutito Radule, uzeo gitaru, te pitao Čička: "Koju ćeš od Bajage?"

 

U EPIZODI: KAKO ĆE POKRET "DOSTA JE BILO" POSTATI POKRET "BITI Il' NE BITI"

Drugog aprila 2017. uveče Saša Radulović će na svom Tviteru napisati: "SNS će se raspasti 2017. godine, biće ponovo izbori 2018. godine sa beogradskim, i tu ćemo pobediti."

I napisaće još: "Jesam vam reko da ne idemo sa tri kandidata. Bajagu da smo podržali svi zajedno, ajmo ruke gore..."

 


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.sofronije
17.11.2010 - 22:55
Testiranje rada komentara by sofronije
Valjda radi...
18.11.2010 - 00:32
Testiranje spiska komentara korisnika
Ovde ide neki probni tekst
NY Times
07.12.2010 - 19:06
No rigts.
You have no rigts on this news. Please remove it.
Radovan
09.08.2017 - 19:23
Prisilan humor
Dražo, Dražo.... Članak je isforsiran bezličnim, usiljenim humorom. Jesu li i tebe dohvatili BIA ili VBA u obradu?