Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Ko je novi predsednik Paragvaja

Benites je sin bivšeg bliskog saradnika diktatora, Alfreda Stresnera
Datum: 23/04/2018

Ko je novi predsednik Paragvaja

Foto: Tanjug-AP Photo/Jorge Saenz

Kandidat vladajuće partije Kolorado, Mario Abdo Benites (46) pobednik je izbora za predsednika Paragvaja.

"Predsednik republike je Mario Abdo Benites", izjavio je predsednik izborne komisije Haime Bestard i naveo da je Mario Abdo dobio 46,49 odsto glasova, a njegov rival Efrain Alegre, kandidat koalicije levog centra, 42,72 odsto glasova, na osnovu 96 odsto prebrojanih glasačkih glasova, i da su rezultati sada "nepovratni".

Prednost izabranog predsednika je ipak znatno manja nego što se očekivalo u anketama koje su mu poslednjih nedelja davale do 20 procentnih poena više nego njegovom rivalu.

Vlasti su navele da je izlaznost bila oko 65 odsto. Oko 4,2 miliona birača birali su naslednika odlazećeg predsednika Orasija Kartesa, ali i za obnovu parlamenta i za izbor guvernera 17 departmana u zemlji.

Benites je sin bivšeg bliskog saradnika diktatora, Alfreda Stresnera, prenela je agencija AP. Kako se navodi, njegova stranka Kolorado vlada Paragvajom gotovo bez prekida od 1947. godine.

Enklava između Bolivije, Argentine i Brazila, Paragvaj ima dinamičnu ekonomiju ali je podriven siromaštvom, korupcijom i trgovinom droge, i duboko je obeležen dugom diktaturom Alfreda Stresnera (1945-1989).

Iako je porodica četrdsetšestogodišnjeg novoizabranog predsednika Marija Abdo Benitesa imala veze s tom diktaturom to mu nije naškodilo da bude izabran.

"Zaradio sam svoje demokratske reference tokom svoje političke karijere", rekao je juče Mario Abdo, zvani "Marito".

"Marito", koji je diplomirao marketing u SAD, obećava da će reformisati sudski sistem i zadržati istu ekonomsku politiku kao svoj prethodnik.

Na drugom mestu je Efrain Alegre iz Autentične radikalne liberalne partije, sa osvojenih 42.7 odsto glasova. Ostalih osam kandidata je daleko iza njih dvojice, koji su obojica konzervativci, navela je američka agencija.

Predsednički mandat od pet godina Benitesu započinje 15. avgusta.

Paragvaj, sa sedam miliona stanovnika, graniči se sa Argentinom, Bolivijom i Brazilom.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.