Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Joksimović: Nije nerealno da Srbija postane članica EU 2025, mora da ubrza reforme

Ona je kazala da će ta rezolucija EP biti usvojena tek u novembru, a da je vrlo pohvalna za ekonomiju Srbije i da se vidi da Srbija nesumnjivo učestvuje u procesu pomirenja
Datum: 22/06/2018

Joksimović: Nije nerealno da Srbija postane članica EU 2025, mora da ubrza reforme

Foto: Nedeljnik

Ministarka za evropske integracije izjavila da se u nacrtu rezolucije EP o Srbiji navodi da nije nerealno da Srbija 2025. postane članica ako ubrza reforme, preneo je B92.

"Vrlo pozitivna deklaracija. Vrlo je pozitivno govorila o reformama Srbije. Čak je rečeno da 2025. nije nerealna za Srbiju ukoliko se reforme upravo iz ovih oblasti (vladavina prava, prvosuđe i sloboda medija) ubrzaju", rekla je Jadranka Joksimović za RTS.

Ona je kazala da će ta rezolucija EP biti usvojena tek u novembru, a da je vrlo pohvalna za ekonomiju Srbije i da se vidi da Srbija nesumnjivo učestvuje u procesu pomirenja.

Govoreći o otvaranju dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, ministarka je rekla da je poglavlje 33 (budžetske i finansijske odredbe) važno jer će se Srbija pripremiti za učešce u zajedničkom budžetu EU i 13 (ribarstvo) koje će otvoriti podsticaje za obnovu ribljeg fonda.

"Naše uplate će biti manje od onoga što ćemo dobijati za ukupan razvoj, poljoprivredu, infrastrukturu", rekla je Joksimović.

Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom i da ojača vladavinu prava, pošto nezavisnost pravosuđa nije osigurana i još nema napretka u slobodi izražavanja i medija, navodi se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji.

U nacrtu izveštaja izvestioca Dejvida Mekalistera navodi se da srpska skupština ne ispunjava svoju ulogu kontrole izvršne vlasti, kao i da treba ubrzati rad na normalizaciji odnosa s Kosovom, što treba da bude definisano pravno obavezujućim sporazumom.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.