Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

"Jedno veliko - da": Irci nezvanično izglasali legalizaciju abortusa

Po izlaznoj anketi sprovedenoj za list Irish Times za ublažavanje zakona se izjasnilo 68 odsto izašlih birača, a po rezultatima ankete sprovedene za javnu televiziju RTE 69 odsto
Datum: 26/05/2018

"Jedno veliko - da": Irci nezvanično izglasali legalizaciju abortusa

Foto: Tanjug - AP

Više od dve trećine Iraca se na referendumu izjasnilo za ublažavanje restriktivnog zakona o abortusu, pokazuju izlazne ankete, preneo je N1.

Po izlaznoj anketi sprovedenoj za list Irish Times za ublažavanje zakona se izjasnilo 68 odsto izašlih birača, a po rezultatima ankete sprovedene za javnu televiziju RTE 69 odsto.

Pravo glasa imalo je oko 3,2 miliona birača, a prebrojavanje glasova počinje danas. Službeni rezultati očekuju se kasno popodne.

Ankete su sprovele agencije Ipsos/MRBI i Behaviour & Attitudes. Ipsos/MRBI ispitao je za Irish Times više od 4.500 glasača na 160 glasačkih mesta po celoj Irskoj, a procenjuje se da je margina statističke greške 1,5 odsto.

Irci su se zapravo izjašnjavali o osmom amandmanu ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je abortus bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uveden izuzetak za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. Irski zakon o abortusu najstroži je u Evropi i ne poznaje izuzetke čak ni u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine hiljade Irkinja koje žele da abortiraju putuju u inostranstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile. Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u junu 2017.

"Za mene je to jedno veliko 'da'", napisao je na Tviteru premijer nakon što je izašao na glasanje u Dablinu.

Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o abortusu, podsticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Čelnica opozicionog Šin Fejna Meri Lu MekDonald nakon glasanja u Dablinu kazala je da je referendum "sudbonosni datum za sve nas".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.