Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Indija uvodi smrtnu kaznu za silovanje dece

Protesti širom Indije besneli su proteklih par nedelja oko grupnog silovanja i ubistva osmogodišnje devojčice
Datum: 22/04/2018

Indija uvodi smrtnu kaznu za silovanje dece

Foto: Tanjug AP

Vlada Indije odobrila je smrtnu kaznu za silovatelje dece ispod dvanaest godina. Povod donošenju novog zakonu je bes zbog niza slučajeva silovanja u proteklih mesec dana.

Protesti širom Indije besneli su proteklih par nedelja oko grupnog silovanja i ubistva osmogodišnje devojčice.

Vlada Indije je bila meta kritike jer ne čini dovoljno da spreči seksualne napade, čiji su česta žrtva deca. Iako smrtna kazna važi za mnoge zločine, do sada to nije bio slučaj sza silovanje dece.

Skoro 19.000 takvih slučajeva registrovano je u 2016 - više od 50 dnevno.

Minimalne zatvorske kazne za silovanje devojaka ispod 16 godina i žena je takođe podignuta. U uredbi nema reči o kazni za silovanje muškaraca i dečaka.

Dva nedavna zločina su šokirala naciju, prenosi BBC.

Protesti su počeli ranije ovog meseca nakon što je policija objavila jezive detalje silovanja osmogodišnje muslimanske devojčice od strane Hindu muškaraca u Katui, gradu u Kašmiru koji je pod indijskom kontrolom.

Na bes je dodao i prošlonedeljni slučaj u kojem je član vladajuće Baratija Džanata stranke optužen da je silovao šesnaestogodišnju devojčicu.

Indija se loše nosi sa seksualnim nasiljem i to je došlo u prvi plan 2012. kada se desilo grupno silovanje i ubistvu učenice u autobusu u Nju Delhiju. To je dovelo do ogromnih protesta i promena u zakonima.

Četvorica napadača osuđeni su na smrt vešanjem, koje je način izvođenja smrtne kazne u Indiji, ali se to još uvek nije desilo.

Poslednji put je u Indiji smrtna kazna izvršena 2015, za bombaša iz Mumbaja koji je počini zločin 1993.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.