Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Gvineja Bisao demantovala da je priznala Kosovo

Premijer te zemlje je naveo da iako Gvineja Bisao nije priznala nezavisnost Kosova, nalazi se na spisku zemalja koje su to učinile
Datum: 17/11/2017

Gvineja Bisao demantovala da je priznala Kosovo

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko, koji boravi u Beogradu, naveo je da ta zemlja nikad nije priznala Kosovo.

Kako piše O2, premijer te zemlje je naveo da iako Gvineja Bisao nije priznala nezavisnost Kosova, nalazi se na spisku zemalja koje su to učinile.

Da podsetimo, nedavno je Surinam odlučio da povuče priznanje Kosova, a prva zemlja koja je to učinila je Sao Tome i Prinsipe.

Inače, na sajtu na kojem vlasti Kosova beleže zemlje koje su priznale jednoglasno proglašenu nezavisnost, Gvineja Bisao je to navodno učinila 14. januara 2011. godine.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je tada saoopštilo da je to 74. država koja je to učinila.

Da podsetimo, i nekoliko godina pre dileme o potezima vlasti sa ostrva Sao Tome i Prisipe, spominjano je povlačenje priznanja Kosova u Africi, ali imena zemalja nisu otkrivana.

Prvo su mediji, tokom samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, objavili da su Oman i Gvineja Bisao povukli odluke o priznanju Kosova, da bi kasnije to bilo demantovano.

Tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da te dve zemlje nikada nisu ni priznale Kosovo i da je od njihovih predstavnika dobio potvrde za to, a zatim je rekao da su "dve zemlje iz Pokreta nesvrstanih pokrenule proceduru povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova".

Premijer Gvineje Bisao sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a razgovarali su o odnosima dve zemlje, unapređenju ekonomske saradnje i regionalnim pitanjima.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.