Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Da li je svet na ivici nuklearnog rata: Koliko je Tramp ozbiljan i da li će Kim da odstupi?

Vojni stratezi kažu da bi ograničeni udar verovatnije isprovocirao opasnu severnokorejsku artiljeriju i mogući hemijski napad na Južnu Koreju, što bi pak moglo da preraste u veći konflikt duž granice dve Koreje i da uvuče u sukob više od 28.000 američkih vojnika stacioniranih na jugu
Datum: 11/08/2017

Da li je svet na ivici nuklearnog rata: Koliko je Tramp ozbiljan i da li će Kim da odstupi?

Foto Profimedia

Rizik od izbijanja vojnog sukoba SAD i Severne Koreje raste pošto Kimov režim "pažljivo razmatra" planove o raketnom napadu na američku teritoriju Gvam. Nakon što je Severna Koreja upozorila da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Gvam u Pacifiku, Tramp se obratio Kimu saopštivši mu da će se Severna Koreja, ukoliko bude predstavljala nuklearnu pretnju, suočiti sa "vatrom i besom" kakav svet nikada nije video.

Trampovi saradnici znali su da predsednik planira da se u utorak obrati Severnoj Koreji, ali niko nije očekivao da će pretiti jednako apokaliptično kako to čini njegov "kolega" Kim Džong Un.

Administracija Bele kuće već danima pokušava da objasni šta je "zaista mislio" u svom improvizovanom govoru.

Severna Koreja upozorila je da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Gvam u Pacifiku, a Tramp je odbio da pročita govor koji je pripremila pres služba, čak je odbio da kaže i o čemu će tačno govoriti, već su reči koje je izgovorio, kaže Sara Sanders, portparolka Bele kuće, "bile samo njegove".

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je, pak, da američka diplomatska strategija prema Severnoj Koreji funkcioniše. On je dodao da je predsednik Tramp zapretio toj zemlji da će joj poslati, kako je naveo, snažnu poruku "na jeziku koji (severnokorejski lider) Kim Džong Un može da razume". On je, ipak, ocenio da iako retorika Severne Koreje postaje glasnija, s pojačanim pretnjama, Pjongjang iz toga može da "izađe" pregovorima, pod odgovarajućim uslovima.

A Tramp, umesto da ublaži retoriku shodno sve napetijim odnosima sa Pjongjangom, rekao je nakon kontroverznog govora da njegovo "vatreno i besno" upozorenje Severnoj Koreji možda "nije dovoljno", dodavši da "bi im bilo bolje da se priberu", a i da SAD imaju nuklearno oružje koje je "moćnije nego ikad pre".

Američki senator Lindzi Grejem ubrzo je izjavio da je predsednik Donald Tramp spreman na "rat sa Severnom Korejom", dodavši da "postoji vojna opcija, a to je uništenje severnokorejskog programa i same Severne Koreje". Uzbuna u Vašingtonu zbog nuklearnog programa Pjongjanga je pojačana nakon dva uspešna testa interkontinentalnih raketa (ICBM) prošlog meseca.

Ministar odbrane SAD Dzejms Matis upozorio je da bi rat sa Severnom Korejom bio katastrofalan. Tragedija rata je svima dobro poznata, poručio je Matis i dodao da ratu nije potrebna još jedna karakteristika osim toga da predstavlja katastrofu sam po sebi. Da je retorika američkog predsednika Donalda Trampa protiv Severne Koreje opasna, izjavio je i predsednik nemačke Socijalisticke partije Martin Šulc. Evropska unija je danas dodala na crnu listu sankcija Severnoj Koreji nekoliko zvanicnika i preduzeca posle zaoštravanja retorike izmedu te zemlje i SAD zbog nuklearnih i balistickih proba Pjongjanga. Savet bezbednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predvida uvodenje novih, oštrijih sankcija Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balisticku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da Pjongjang može da pogodi kopno SAD.

Čak i ograničeni američki udar na Severnu Koreju verovatno bi isprovocirao smrtonosne kontranapade, koji bi brzo mogli da prerastu u nuklearni rat, navodi Glas Amerike.

U najboljem slucaju, ograniceni americki napad iz predostrožnosti na neku lokaciju za lansiranje raketa ili nuklearno postrojenje ne bi značajno umanjio kapacitete Severne Koreje, ali bi moglo da navede lidera te zemlje, Kim Džong Una, da se okrene dijalogu umesto da rizikuje da izbije rat u kojem zna da ne može da pobedi.

Međutim, vojni stratezi kažu da bi ograničeni udar verovatnije isprovocirao opasnu severnokorejsku artiljeriju i mogući hemijski napad na Južnu Koreju, što bi pak moglo da preraste u veći konflikt duž granice dve Koreje i da uvuče u sukob više od 28.000 američkih vojnika stacioniranih na jugu.

Severna Koreja ima kapacitet da ispali 300.000 artiljerijskih granata u prvom satu napada koje bi mogle da dosegnu polovinu južnokorejske populacije, uključujući 10 miliona stanovnika Seula. Napad većeg obima, čija bi meta bila sva severnokorejska raketna i nuklearna postrojenja, verovatno bi morao da uključi rezervni plan za punu invaziju na tu zemlju, prenosi Glas Amerike.

Veoma je zanimljiva činjenica da je izraz "vatra i bes" upotrebio i predsednik Hari Truman nakon što su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu 1945.

Kažu Trampovi saradnici da on tu frazu voli često da ponavlja kako bi iskazao gnev prema Severnoj Koreji.

Severna Koreja je odbacila kao nerazumne pretnje Donalda Trampa da će se vlasti u Pjongjangu suočiti s "besom i vatrom" u slučaju da ispale rakete u pravcu Gvama. Komandant raketnih snaga Severne Koreje Kim Rak Gjom rekao je u intervjuu za državnu televiziju da Trampove pretnje "prilično idu na živce". On je kazao da poslednje pretnje predsednika SAD upućene sa terena za golf pokazuju, kako je rekao, njegovu senilnost, navodi agencija AP. "Neki razgovori nisu mogući sa takvim čovekom, lišenim razuma", kazao je Kim.

CNN piše da ne postoji "pobednička situacija" za Ameriku ukoliko SAD izvedu preventivni napad na Severnu Koreju, iako takav scenario zamišljaju američki vojni zvaničnici.

Kako se navodi, milioni nedužnih građana bi se našli u razmeni vatre, bez dovoljnog vremena za evakuaciju, ukoliko SAD i saveznici iniciraju napad na Pjongjang.

"Takva operacija bi sadržala brz i multidimenzionalan napad, a ishod borbe bi mogli da odluče prvi minuti", rekao je penzionisani mornarički kapetan Džeri Hendriks.

On ističe da nije informisan o specifičnostima mogućeg preventivnog napada, ali je rekao za CNN da bi ta operacija uključivala nekoliko strategija usmerenih na neutralisanje severnokorejskih snaga - kako on usmerene na defanzivnu orijentaciju, ili one koji bi izvele neki kontranapad.

"Suprotstavljanje severnokorejskom relativno impresivnom defanzivnom sistemu zemlja-vazduh bi moglo da se učini steltovima F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 ii F-15. Takođe, korišćenje bespilotnih letelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota", dodaje Hendriks.

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle da dopreme dodatne letelice u region uoči napada, ali suštinski američka vojska može da se osloni na dve velike baze u Južnoj Koreji, u Osanu i Kunsanu.

"Sa Gvama bi Pentagon mogao da podigne bombardere B-1, B-2 i B-52, a u igru bi mogli da budu uključeni i razarači koji se nalaze u Japanu, a koji su opremljeni raketama tipa tomahavk i defanzivnim sistemom koji bi mogao da presretne severnokorejske rakete", istakao je Hendriks.

Problem mogu da predstavljaju posledice prvog napada.

"Nekoliko minuta po napadu američki avioni i artiljerija bi morali da koordinišu svoje akcije sa saveznicima kako bi uništili hiljade raketnih bacača koji su usmereni ka južnokorejskoj prestonici Seulu", piše CNN.

Stručnjaci navode da bi to samo bio početak.

"Nije problem pogoditi Severnu Koreju, problem je šta dalje sledi. Napadnete Severnu Koreju... Pa oni će odgovoriti, a imaju arsenal koji može da uništi Seul. Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo da umre u prvim satima borbe - od artiljerije, raketa, projektila kratkog dometa, a rat bi mogao da eskalira i do nuklearnog nivoa, što bi dovelo do desetine miliona žrtava i destrukcije 11. najveće ekonomije sveta. S tim se kockate", navodi se u tekstu CNN-a.

Poslednje vesti kažu da je Tramp napisao na Tviteru da su "vojne opcije u punom kapacitetu, zapete i napunjene" i istakao da je sve spremno ukoliko dođe do "nepromišljenog poteza Severne Koreje".

"Nadam se da će Kim Džong Un naći drugi put!"


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.