Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Četiri zahteva Sakašvilijevih pristalica

Bivši predsednik Gruzije štrajkuje glađu zato što je uhapšen
Datum: 11/12/2017

Četiri zahteva Sakašvilijevih pristalica

Foto: Tanjug-AP Photo/Sergei Grits

Pristalice bivšeg gruzijskog predsednika i lidera ukrajinske opozicije Mihaila Sakašvilija, koji je uhapšen u petak, postavile četiri zahteva vlastima.

"Prvo, zahtevamo zakon o opozivu predsednika u parlamentu. Naš drugi zahtev je zakon o osnivanju suda protiv korupcije. Treći zahtev je ponovno razmatranje Zakona o izborima i kao četvrto, zahtevamo ostavku državnog tužioca, Jurija Lucenka", rekla je članica Pokreta nove snage, Olga Galabala, na skupu u Kijevu, prenosi agencija Ukrinform.

U ukrajinskoj prestonici Kijevu u nedelju je protestovalo nekoliko hiljada pristalica Sakašvilija, tražeći njegovo oslobađanje iz zatvora, javio je AP.

Kako podseća agencija, Sakašvili, koji je postao lider opozicije u Ukrajini, uhapšen je u petak pod optužbom da se udružio sa ukrajinskim biznismenom koji je povezan sa Rusijom, kako bi smenio aktuelnog predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Sakašvili je te optužbe odbacio, a njegov advokat je izjavio da on u znak protesta štrajkuje glađu zato što je uhapšen.

Njegove pristalice marširale su širom Kijeva zahtevajući oslobađanje Sakašvilija iz pritvora i pozivajući na uklanjanje Porošenka sa vlasti. Demonstracije su bile mirne i policija nije intervenisala.

Rojters navodi da je i za ovu nedelju planiran skup Pokreta u centru Kijeva.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.