Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Region

Balkanska diplomatija na ispitu: Ambasadorka Srbije odbila protestnu notu Zagreba

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji
Datum: 28/12/2017

Balkanska diplomatija na ispitu: Ambasadorka Srbije odbila protestnu notu Zagreba

Foto Profimedia

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić je u Ministarstvu spoljnih poslova te države odbila da primi protestnu notu, prenosi B92.

Ona je, kako se navodi u saopštemki Ministarstva spoljnih poslova, sagovornicima prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv nedavnog sukoba u Sonti nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti, navela je ona. 

Ambasadorka je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji. 

Imajući navedeno u vidu, Mira Nikolić je odbila da primi protestnu notu MIP-a R. Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 
 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji. 

Ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos, navodi Ministarstvo. 

"Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona", zaključuje Ministarstvo u saopštenju. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.