Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Aplauz i "bačeni" amandmani: Skupština usvojila budžet za 2018. godinu

Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja naredne godine.
Datum: 14/12/2017

Aplauz i "bačeni" amandmani: Skupština usvojila budžet za 2018. godinu

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Većinom glasova, 150 za i 12 protiv, Skupština Srbije je usvojila Predlog Zakona o budžetu za 2018.godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi, a rashodi 1.207 milijardi dinara, dok je planirani deficit 0,6 odsto BDP-a, a projektovani privredni rast 3,5 odsto.

Nakon skoro puna četiri sata izjašnjavanja o amandmanima za izmene Zakona o budžetu za 2017. i izmene Zakona o budžetskom sistemu i još nekoliko tačaka koje su prethodile budžetu, uz gromoglasan aplauz, narodni poslanici su usvojili budžet za 2018, javlja N1.

Usvojen je predlog da se do kraja godina isplati bonus od 10.000 dinara pripadnicima sektora bezbednosti, usvojene su izmene Zakona o budžetskom sistemu koje predviđaju povećanje plata u javnom sektoru za 10 posto, a pet posto zaposlenima u administraciji, kao i povećanje penzija za pet odsto.

Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja naredne godine.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim su predviđene određene olakšice za poslovanje privrede.

Saopšteno je da će parlament raditi i posle 18 sati.

Skupština Srbije najpre je usvojila u celini Zakon o budžetu za 2018. Prethodno su poslanici SNS povukli stotine amandmana koje su obrazlagali prethodna tri dana, što je izazvalo negodovanje opozicije.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da se to nije desilo nikada, da se radi o ozbiljnom problemu, a da SRS hitno traži da se pristupi izradi novog Poslovnika o radu Skupštine. "Prvo su podneli veliki broj amandmana, kako bi pojeli vreme za raspravu, a onda su sve amandmane povukli, odnosno od svih su odustali", naveo je.

Predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović istakao je da je time izvršena povreda Poslovnika, a da ga je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ignorisala, kada je, kako kaže, više puta pokušao da ukaže na to.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za sledeću godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara manje od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde. Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto, uz inflaciju od od 2,7 odsto. U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini biti 30 odsto veće i iznosiće preko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike. Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu su na održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u započeto u 2016. godini.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim su predviđene određene olakšice za poslovanje privrede.

Zakon predviđa nove poreske olakšice prilikom zapošljavanja mladih kada započnu sopstveni posao, kroz oslobođenje od plaćanja poreza (kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje) na zarade u prvim godinama poslovanja (u godini osnivanja i u narednoj godini).

Cilj je da se podstakne preduzetništvo i kroz poresko oslobođenje eliminiše jedna od ključnih prepreka za započinjanje i vođenje poslovanja.

Vlada Srbije je ocenila da će ta mera dovesti do smanjenja broja mladih koji posluju u sivoj ekonomiji, stimulisati preduzetnički duh i privredni angažman mladih, a bez realnog opterećenja budžeta.

Zakon predviđa i produženje postojećih poreskih olakšica za zapošljavanje novih lica koje ističu 31. decembra ove godine.

Izmenema zakona predviđeno je i da neoporezovani deo zarade radnika, umesto 11.790 dinara, od 1. januara 2018. bude 15.000 dinara.

Usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Skupština Srbije završila je rad kasno sinoć, a poslanici su razmotrili samo amandmane na zakone koji se tiču rebalansa budžeta za ovu godinu.

Ali, pošto je na to potrošeno svih 600 minuta predviđenih za razmatranje amandmana, poslanici gotovo da nisu ni govorili u pojedinostima o budžetu za narednu godinu, a čak uopšte nije ni bilo govora o 26 zakona, koji su bili na dnevnom redu posle Predloga zakona o državnom budžetu.

Dveri i Dosta je bilo su vreme, koje imaju kao poslaničke grupe, kao i vreme ovlašćenih predstavnika svojih poslaničkih grupa, "sačuvali", te su nakratko i govorili o budžetu i tada uglavnom iznosili kritike, zbog čega su poslanici vladajuće većine reklamirali povrede skupštinskog Poslovnika.

Opozicija je od ponedeljka, još kada je počela rasprava u pojedinostima, a objedinjena po svim tačkama dnevnog reda, upozoravala da zbog amandmana koje su podneli poslanici vladajuće većine, "prvi put u istoriji parlamentarizma" neće biti dovoljno vremena da se u pojedinostima razmotre amandmani na najvažniji godišnji zakon, državni budžet.

Poslanici vladajuće većine podneli su više od 300 amandmana na prvih nekoliko zakona koji se tiču rebalansa budžeta i obrazlagali ih i na taj način potrošili 600 minuta za raspravu po amandmanima.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.