Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Kako se navodi u saopštenju, Hrvatska povodom incidenta koji je danas izazvao Vojislav Šešelj, traži i očekuje od vlasti u Srbiji da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i da hitno preduzmu odgovarajuće mere.
Datum: 18/04/2018

Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Tanjug

Ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić pozvana je u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kako bi joj bila uručena protestna nota zbog incidenta koji je izazvao predsednik SRS Vojislav Šešelj prilikom poste hrvatske delegacije Beogradu, ali je ona odbila da je primi, prenosi N1.

Ministarstvo je saopštilo da je ambasadorki upućen najoštriji protest i da od vlasti u Srbiji očekuju da hitno preduzmu odgovarajuće mere i pokažu nultu toleranciju prema ovakvim incidentima.

SRS je, podsetimo, saopštila da je Vojislav Šešelj psovao je hrvatsku delegaciju koja boravi u poseti Srbiji i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije.

Nakon toga, hrvatska delegacija se u Ambasadi Hrvatske u Beogradu konsultovala sa premijerom Andrejem Plenkovićem i odlučila da prekine posetu Srbiji. Predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković kaže da nisu mogli da pređu preko incidenta koji je izazvao Šešelj.

"Danas je u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske pozvana ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu radi uručivanja protestne note zbog necivilizovanog i neprihvatljivog napada osuđenog ratnog zločinca, poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na zvaničnu delegaciju Hrvatskog sabora, predvođenu predsednikom Hrvatskog sabora gospodinom Gordanom Jandrokovićem, i skrnavljenja hrvatske zastave koja se tom prilikom vijorila na ulazu u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije", saopteno je iz hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova. 

Ambasadorki Republike Srbije, kako su saopštili, izražen je najoštriji protest zbog navedenog incidenta.

Nota, koju je ambasadorka odbila da primi, naknadno je prosleđena Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu. 

Hrvatska strana je istakla da se "osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, očito ohrabren izostankom sankcija za ranije incidente paljenja hrvatske zastave, kao i izostankom reakcije najodgovornijih zvaničnika Republike Srbije na njegove pretnje ponavljanja ratnih zločina, zajedno sa poslanikom svoje stranke Filipom Stojanovićem, usudio da gazi hrvatsku zastavu i da uputi uvredljive poruke hrvatskoj delegaciji".

Kako se navodi u saopštenju, Hrvatska traži i očekuje od vlasti u Srbiji da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i da hitno preduzmu odgovarajuće mere.  

Republika Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusedske saradnje na načelima međusobnog poštovanja i u skladu s evropskim vrednostima, zaključuje se u saopštenju hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.