Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

48 sati za Belog, zloupotreba jezika, Bastać napustio RTS: Hronika beogradskih izbora

Šta su kandidati radili danas u izbornoj kampanji
Datum: 21/02/2018

48 sati za Belog, zloupotreba jezika, Bastać napustio RTS: Hronika beogradskih izbora

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

48 SATI ZA BELOG - Gradska izborna komisija dala je rok od 48 sati podnosiocu liste "Ljubiša Preletačević BELI – Zato što volimo BELOVGRAD" da otkloni utvrđene nedostatke, shodno presudi Upravnog suda, kojom je proglašenje liste juče poništeno. U saopštenju GIK-a se precizira da je na današsnjoj sednici to telo jednoglasno usvojilo zaključak o otklanjanju nedostataka za Preletačevićevu izbornu listu.

 

ISTE VREDNOSTI - Marko Đurišić sa liste „Da oslobodimo Beograd - DS, SDS, Nova, ZEP - Zeleni", smatra da će Beograđani 4. marta, kao i na današnji dan 1997. godine, glasati za "evropski grad slobodan od straha, te da će izabrati četvrtog demokratskog gradonačelnika". "Na današnji dan pre 21 godinu izabran je prvi demokratski gradonačelnik Beograda dr Zoran Đinđić", rekao je Đurišić i pozvao Beograđane da glasaju za listu broj 4. Kako je rekao, DS se kao i tada, zalaže za iste vrednosti, za evropski grad, slobodan od straha, bezakonja, bahatosti i korupcije.

 

ZLOUPOTREBA JEZIKA - Pokret slobodnih građana na Međunarodni dan maternjeg upozorava na sve veće verbalno nasilje i zloupotrebu jezika u dnevnopolitičke svrhe u cilju obračuna sa političkim neistomišlenicima i podsticanje netolerancije u višenacionalnim sredinama. U saopštenju PSG ukazuje da su na taj način brigu o maternjem jeziku, od stručnjaka preuzele ideološke i političke grupacije praveći od jezika i višejezičnosti osetljivo mesto netolerancije.

 

PROTIV ŠEŠELJA - Liberalno-demokrtaka patija neće dozvoliti da se sećanje na Zorana Đinđića izbriše, a Šešelju neće dozvoliti da podigne spomenik Miloševiću, rekao je Đorđo Žujović, prvi na listi LDP na beogradskim izborima i ocenio da je "sve ono što je Vojislav Šešelj radio od trenutka kada se pojavio na političkoj sceni Srbije sramotno". Žujović i ostali kandidati sa liste LDP došao je na mesto odakle je danas Vojislav Šešelj poručio da će se boriti protiv odluke da se podigne spomenik Zoranu Đinđiću.

 

SAVSKI NASIP - Inicijativa "Ne davimo Beograd" u okviru predizborne kampanje započela je izgradnju objekta, kako kažu, na sred Savskog nasipa kako bi "ukazali na odsustvo volje nadležnih da reše problem nelegalne gradnje". "Videli smo da na području Savskog nasipa nikakvi zakoni ni pravila ne važe, pa smo odlučili da se skućimo ovde, jer kao i mnogima koji su već ovde izgradili kuće, nama naši stanovi nisu dovoljni...", rekao je Dobrica Veselinović iz Inicijative.

 

NAPUŠTANJE RTS-a - Predstavnik liste "Šta radite bre" Marko Bastać napustio je studio RTS-a u emisiji u kojoj su predstavljane liste koje učestvuju na gradskim izborima. "Ne pristajemo na uvrede, ne pristajemo na vaše uslove. To je naš javni servis, mi vas plaćamo. Zato je Marko Bastać predstavnik liste ‘Šta radite bre‘ izašao iz studija, a svoje vreme poklonio Krstiću, Bujoševiću i Stefanoviću koji od izbora prave cirkus. Podnesite ostavke", naveno je saopštenju liste "Šta radite bre".

 

OTPADNE VODE - Predstavnici Zelene stranke Srbije, u okviru izborne kampanje, obišli su Krnjaču i razgovarali sa građanima o problemima tog naselja. Nosilac liste Zelena stranka Srbije Nebojša Žugić rekao je da je jedan od prioriteta te stranke da se "bez odlaganja i kompromisa" reguliše tretman otpadnih voda, jer reke ne smeju biti "najveća septička jama". Žugić je dodao da je sramota da u 21. veku na tri kilometra od centra grada ne postoji kanalizaciona mreža.

 

METRO - Kandidatkinja na listi "Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd" Aja Jung razgovarala je na Trgu republike sa građanima o izgradnji metroa u Beogradu i istakla da će metro doprineti da i kulturni sadržaji budu dostupniji svim građanima i gostima Beograda. "Izuzetno mi je drago da je novac obezbeđen i da ubrzo kreće gradnja metroa. Metro će doneti jednu sasvim novu dimenziju za grad Beograd. U svim gradovima u kojima sam boravila ili živela od Njujorka do Pekinga izuzetno mi je bio važan metro", rekla je Jung.

 

URBANA POLJOPRIVREDA - Zelena stranka, koja na beogradske izbore izlazi pod rednim brojem 16, nastavila je sa predstavljanjem svog predizbornog programa "Pametni zeleni grad", čija je jedna od najvažnijih tačaka, kako se navodi, "urbana poljoprivreda". Potpredsednik Zelene stranke Aleksandar Stanimirović rekao je da ''urbana poljoprivreda'' povezuje zelene aspekte infrastrukture grada i zeleni socijalni program u okviru kojeg bi se u naredne četiri godine 10.000 mladih zaposlilo u poljoprivredi.

 

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA - Kandidat za gradonačelnika Beograda liste SPS - JS Aleksandar Antić i rukovodstvo Gradskog odbora SPS, Nikola Nikodijević i Goran Trivan, razgovarali su sa građanima Belog potoka i Zuca o komunalnoj infrastrukturi koja je, ističu, osnovni problem tih podavalskih naselja opštine Voždovac. Prema njihovim rečima, najveći nedostatak u tim naseljima je snabdevanje pijaćom vodom i kanalizacione mreže.

 

PROTIV SPOMENIKA ĐINĐIĆU - Nosilac liste Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj razgovarao je sa sugrađanima na Studentskom trgu, gde je poručio da će se radikali boriti protiv odluke da se Zoranu Đinđiću podigne spomenik. Šešelj je rekao da Đinđić ni po čemu nije zaslužio spomenik. "Jeste on ubijen u jeku svog mandata, ali ubili su ga isti oni koji su ga i doveli na vlast. On kao mafijaš ne zaslužuje nikakav spomenik", rekao je Šešelj, koji je Studentski trg obišao sa kandidatom radikala za gradonačelnika Miljanom Damjanovićem.

 

INFRASTRUKTURA - Kandidati liste "Dr Muamer Zukorlić - Stranka pravde i pomirenja" posetili su Zemun, a portparol te stranke Edin Đerlek naveo je da su glavni problemi infrastruktura i komunalni nered. Kako je saopšteno, Đerlek je rekao da je problem i nedovoljan broj kulturnih institucija i kulturnih sadržaja, kao i neiskorišćen turistički potencijal Zemuna.

 

PODRŠKA DSS-U - Pokret "Srpska vertikala" podržao je izbornu listu Dr Miloš Jovanović - Demokratska stranka Srbije na izborima za Skupštinu Beograda zakazanim za 4. mart. Predsednik Demokratske stranke Srbije i kandidat za gradonačelnika Beograda Miloš Jovanović izrazio je zadovoljstvo što je "Srpska vertikala" odlučila da podrži ideju DSS-a na beogradskim izborima, ali i njenu politiku državotvornosti.

 

UZURPIRANA IMOVINA - Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) navodi da mnogi uzurpiraju nacionalizovanu imovinu, te da će se POKS zalagati za promenu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju i dodeljivanje te imovine po principu supstitucije. Žika Gojković navodi da POKS od nadležnih organa očekuje da se kraljevska porodica Karađorđević tretira kao i drugi građani čija imovina je "bespravno oduzeta".

 

IZBORNO POIGRAVANJE - Poslanica Pokreta Dosta je bilo (DJB) Ljupka Mihajlovska izjavila je da je DJB dobio informaciju od nekoliko osoba sa invaliditetom da su gradske organizacije, čiji su članovi, dobile naređenje od pomoćnice ministra rada Biljane Barošević da sastave listu članova koji će na izborima u Beogradu glasati za Srpsku naprednu stranku (SNS).


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.