Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stav

Zašto, dakle, Original?

Umesto da kritikujemo, umesto da kukumavčimo, umesto da živimo u prošlosti, mi smo, videćete, napravili magazin po merilu mladog budućeg uspešnog čoveka. Koji sažima najbolje iz humanitarnog rada Fondacije Novak Đoković i novinarskog rada Nedeljnika
Piše: Marko Prelević
Datum: 03/04/2016

 Zašto, dakle, Original?

Dečji pisci često kažu da nije lako, ali da je baš lepo pisati za decu. Mi smo se, dok smo spremali koncept i prvi broj Originala, uverili da je još teže - i još lepše - pisati za mlade i o mladima.

Valjda zbog toga što i ta reč, kao i sijaset drugih, ima neku negativnu konotaciju u današnjoj Srbiji. „Mladi su nezainteresovani", kažu. „Mladi nemaju svoje idole", upozoravaju. „Mladi nemaju strasti ni prema čemu", ogovaraju. „Mladi neće da rade", pridikuju. „Mladi bi samo da odu odavde", ljute se.

Polet, Student, Džuboks, XZaba va... Omladinska štampa, kako ju je nazivao vladajući socrealistički govor, nekada je bila prozor u svet slobode, rudnik fotografija i biografija poznatih, nataloženo i odštampano znanje koje je bilo najznačajnije oruđe „omladinaca", s kojim su kretali u svet.

Našoj deci dati su u ruke tabloidi. Dato im je da čitaju o ljudima bez perspektive, karijere i zanimanja.

Umesto da kritikujemo, umesto da kukumavčimo, umesto da živimo u prošlosti, mi smo, videćete, napravili magazin po merilu mladog budućeg uspešnog čoveka. Koji sažima najbolje iz humanitarnog rada Fondacije Novak Đoković i novinarskog rada Nedeljnika.

ZAŠTO, DAKLE, ORIGINAL? Zato što ne prihvatamo da je ovoj zemlji mladost najslabija strana - ne, ona je puna divnih i vrednih mladih ljudi kojima je ostanak u Srbiji opcija, kojima je stalo da iz svojih sredina izvuku najbolje, koji ne zaboravljaju koliko je truda potrebno da bi se stiglo do cilja, koji znaju da je sreća putovanje biciklom čije gume pucaju, a ne destinacija na koju se stiže avionom; koji shvataju šta znači davati, i ne tražiti ništa zauzvrat.

Original je magazin za njih.

Pardon, za vas.

Original je za one koji vodeći turiste po Beogradu, znaju da im objasne i neke druge stvari od onih gde te noći da izađu. Za one koji će ih odvesti na terene i stadione, da vide odakle dolaze srpski šampioni, a zatim do knjižare da im kupe neki klasik srpske književnosti.

Original je za pametne, širokih vidika, autentične. Koji će da prave društvo dijaloga, koji ne postavljaju lažnu dilemu „Guča ili Egzit" i gnušaju se svake isključivosti, svakog „ili" i svakog „ali".

Original će pisati o onima koji će praviti serije kakve su „Mad Men" i „Modern Family", koji će snimati filmove što će odlaziti na najpre stižnije svetske festivale, koji će osvajati medalje na matematičkim i sportskim olimpijadama, koji će širom otvoriti kapije naše zemlje svetu. Svetu koji bi sve više da se ogradi žicom i visokim zidom.

Mi na žice ne pristajemo. Mi ograde ne trpimo. Ni fizičke, ni mentalne.

Original je za one koji učestvuju, ali on podstiče na pobedu. Zato što je biti najbolji najbolja karta za budućnost. Zato što vam onda ne može niko ništa i možete da budete sigurni da je ceo svet vaš. Original vas pita - da li je to najbolje što umete? Original vas takođe pita - da li je to vaša disciplina?

Original je za sve vas kojima je jednog dana baka rekla rečenicu: „Kako seješ, tako ćeš i žnjeti". I koji ste je zapamtili.

Original je za vas koji internet smatrate nepreglednim poljem mogućnosti.

Original je za sve vas koji ste probali i uradili nešto sami. Koji znate šta može da se postigne entuzijazmom. Za vas kojima nije dosta znanja.

Original je za vas kojima su heroji Stiv Džobs i Nikola Tesla, i Novak Đoković i Ričard Brenson, i Džon Stjuart i Stiven Hoking, i Roza Parks i bezimeni demonstrant za ljudska prava.

Original je za vas koji ne pristajete da budete nečija kopija. Koji ponosno nosite imena i prebivališta u ličnoj karti. Koji znate odakle dolazite i ko još odatle dolazi. Za vas koji noći provodite razmišljajući kako bi dan mogao da vam izgleda sutra. Za vas koji čistite za sobom. Za vas koji se suočavate sa problemima. Za vas koje nije sramota da nekad zatražite pomoć. Za vas koji pružate sopstvenu pomoć, nesebično i bez zadrške. Za vas koji ste pomagali kad su bile poplave, za vas koji danas pomažete ljudima koje je muka naterala da hodaju gradovima bez krova nad glavom.

Original je za sve vas koji vodite borbu za bolje sutra.

Pardon, za sve nas.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.