Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nacionalna geografija

Tako bi danas pisao Ben Akiba

Potomak Branislava Nušića, Nebojša Nušić, danas je na čelu Fondacije koja se stara o nasleđu najvećeg srpskog komediografa. Za Original je pričao o likovima, nadanjima i strahovima svog pradede-strica
Piše Dimitrije Đurić
Datum: 02/03/2018

Tako bi danas pisao Ben Akiba

Foto: Igor Pavićević

Na dan smrti Branislava Nušića, 19. januara ove godine, kako to obično i biva, položen je venac kraj njegovog spomenika na Trgu republike u Beogradu, a uz prisustvo visokih zvaničnika je potom i otvorena izložba "Sva lica srpskog diplomate Nušića" u Galeriji Narodnog pozorišta. Takođe, premijerno je izvedena predstava "Ožalošćena porodica" na Velikoj sceni nacionalnog pozorišta, ne samo u sećanje na Nušića nego i povodom obeležavanja 150 godina postojanja tog teatra čiji je Nušić bio i upravnik od 1900. do 1902. godine, a kuća u Šekspirovoj ulici 1 biće uskoro proglašena kulturnim dobrom, budući da je poslednje godine života Branislav Nušić proveo u njoj, a sve povodom obeležavanja osamdeset godina od smrti ovog velikana srpske kulture i književnosti. Ali to će biti samo još jedan u nizu događaja kojim će biti obeleženo sećanje na Nušića.

Godina sećanja na Nušića povod je i da se ponovo razgovara i piše o njegovom delu, bogatstvu njegovih svetova, likova i njihovim jadima. Ludilo vlasti i novca, lažne diplome i lažljivi doktori, raznorazna otimanja, podmetačine, moralisanja, malograđanštine -- bile su teme Nušićevog stvaralaštva onoliko koliko su to i danas teme našeg svakodnevnog života.

Iako je pozorište u Nušićevo vreme kao medij igralo važnu ulogu u svojevrsnom obrazovanju njegovih posetilaca, u današnje vreme najpopularniji su društveni mediji koji obiluju duhovitim porukama. To je, u godini sećanja na Nušića, inspirisalo neke pisce i novinare da o njemu, kao čuvenom komediografu, razmišljaju kao o tviterašu ili stendap komičaru. Mada pisac Miljenko Jergović u intervjuu u Nedeljniku kaže da ne bi mogao da zamisli Nušića, kao ozbiljnog čoveka, kako tvituje, Nebojša Nušić veruje da bi, ipak, i to pokušao.

"Sigurno, njegovi zapisi u listićima koji, po formi, liče na tvitove, pa i tekstovi iz Politike, kratke forme, pod pseudonimom Ben Akiba, takvog su duhovitog karaktera. Ne mislim da bi bio rob društvenih mreža, ali bi sigurno davao neke smernice za konzumiranje tih mreža."

No, bez obzira na posledice opakih politika, loših međuljudskih odnosa, čovekove prostodušnosti, gramzive naravi i strasti, Nušić je uspevao da u svemu tome pronađe i istakne ono što je dobro, ne osuđujući svoje junake i njihovo vreme, već im dajući priliku da preispitaju svoje postupke, reše se iluzija i pronađu rešenja svojih dilema. Zbog takvog odnosa prema stvaranju, oni upućeniji poznavaoci Nušićevog opusa kažu da je postao -- vanvremen, a novinari -- aktuelan.

"Nušić i jeste bio vizionar", kaže Nebojša Nušić. "Mi menjamo garderobu, modalitete ponašanja, ali smo, u suštini, ostali isti", kaže on.

On dodaje i da je u vreme njegovog slavnog pretka pozorište bilo jedan od retkih medija koji su oblikovali javno mnjenje, načine razmišljanja ljudi, te da je Branislav Nušić putem svojih drama, šaljući suptilne poruke publici, bitno uticao na njihovo obrazovanje, ponašanje, ophođenje prema svetu i ljudima.

"Tačno je, čovek mu je bio u prvom planu, prilazio mu je tako kao da je saosećao sa njim", kaže Nebojša.

Pa ipak, nisu svi tako mislili. Nušić je u svoje vreme bio i hapšen zbog pesme "Dva raba" u kojoj je kritikovao kralja Milana zbog odnosa prema smrti majke jednog ratnika, čamio je u zatvoru, krpio kaput, naučio da kuva kafu, pušio, a kad je poželeo da to vreme provede i pišući, dobio je odgovor upravnika zatvora Ilije Vlaha:

"Bolje je za tebe, mladiću, da ne pišeš. Pisanje te je i dovelo u apsu. Da si bio nepismen, ti bi danas bio valjan čovek i ugledan građanin. A ovako se kao kockar vučeš po apsanama", savetovao ga je on.

 

ŠTA JE NEBOJŠA NUŠIĆ JOŠ REKAO O SVOM SLAVNOM PRETKU, NJEGOVOM ŽIVOTU I STVARALAŠTVU, PROČITAJTE U NOVOM BROJU MAGAZINA ORIGINAL KOJI SE DOBIJA NA POKLON UZ NAJNOVIJI NEDELJNIK KOJI JE NA KIOSCIMA OD 1. MARTA


 Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.