Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ikona

Ta stvar koju radi Tom Henks

U jeku afere Vajnstin, izrabljenih, seksualno uznemiravanih žena, javila se navodno neka da kaže da ima i ona šta da izjavi povodom maltretmana žena, a ima veze s Tomom Henksom. Ne bojte se: bio je previše fin prema njoj. Tako se Tom Henks etablirao kao holivudski most decent fella
Piše Margita Milovanović
Datum: 09/12/2017

Ta stvar koju radi Tom Henks

Foto Profimedia

Koliko je Tom Henks blizu da postane jedan od onih holivudskih dobričina što jedino mogu da vas oduševe i raspilave (ko što je onomad kupio Srbe kad se fotkao pored "fiće" i "peglice"), možda mi je bilo najočitije kad sam ga sasvim slučajno videla u spotu one klinke sa gustim šiškama što liči na Mendi Mur i peva "Call Me Maybe", ne sećam joj se imena. (Šta se sa njom desilo uopšte?)

Igra, vrti se, skače ukrug, peva s njom, sav razgaljen s onim svojim dobroćudnim izrazom lica (zli jezici rekli bi tupavim, ali to je možda zbog svih tih uloga koje je igrao, a koje su često tražile da ima upravo tupav izraz lica). Sa tatom se podsećam svih njegovih filmova – jer sa tatom sam učila da gledam dobre filmove – i kad ga pitam: "Ali utisak, prvi utisak o njemu?", on mrtav hladan samo kaže: "Može da glumi kretena." U rečniku mog tate to znači da je glumac prve klase.

Znate kako su se Kijanu Rivs i Morgan Frimen transformisali u legende koje čitava planeta obožava, čak i kad joj se kaže da Kijanu Rivs nema Fejsbuk, i da ne, nije napisao sve te bljutave, tugaljive statuse, i da Morgan Frimen... Dobro, Morgan Frimen ima onaj glas. Znate?

Pa, sve u jeku afere Vajnstin, izrabljenih, seksualno uznemiravanih žena, javila se navodno neka da kaže da ima i ona šta da izjavi povodom maltretmana žena, a ima veze s Tomom Henksom. Ne bojte se: bio je previše fin prema njoj.

I eto ti. Džaba ti mitbastovanje. Tako se Tom Henks etablira kao holivudski most decent fella.

Ne kažem da nije, da se razumemo. Naprotiv. Meni je čak smešan sav. Dobro, kad se napravim da nisam gledala "The Green Mile" i "Philadelphia". Ili "Saving Private Ryan". Čak – možda – i tog Foresta Gampa. I volim te njegove uloge, sve. Dobro, sve, ako se napravim da nikad nije glumio ni u jednoj adaptaciji neke od knjiga Dena Brauna.

Ali "Sleepless in Seattle", "The Terminal"! I "You've Got Mail", taj tako simpatično otrcani kliše od filma koji svi obožavamo. Kaže da je na snimanju tog filma shvatio da je prodavanje kafe u knjižarama odličan mamac za mušterije koje navlačite na sasvim legalan, zavisnički stimulant.

"Sleepless in Seattle" čak je jedan od onih filmova čije ime prevedeno na naš jezik zvuči još lepše, kao "Prohujalo s vihorom" (to mi je u top 3): "Besani u Sijetlu".

Ako mene pitate, kad se pojavite u filmu braće Koen, ne morate više da glumite jer ste bili u filmu braće Koen i prosto ste kul: "Ladykillers" i lik doktora Dora, južnjačkog dendija, šarmantnog i pretencioznog, kao parodija Foknerovih junaka.

Treba li da istaknem i da je pet puta nominovan, a dva puta osvojio Oskara za najboljeg glavnog glumca – za uloge u filmovima "Philadelphia" i "Forrest Gump" – i da je, pored toga, dobitnik četiri Zlatna globusa i pet Emija? Ili da je finansijski najuspešnija filmska zvezda u istoriji? I da je, osim toga, jedan od dvojice glumaca čiji su filmovi sedam puta uzastopno zaradili sto miliona dolara?

U "Filadelfiji" je glumio advokata homoseksualca obolelog od AIDS-a. Tada je smršao skoro do neprepoznatljivosti i stanjio kosu da izgleda bolesno. Kad je te 1994. godine držao govor povodom uručenja famoznog Oskara, otkrio je da je njegov profesor glume u srednjoj školi bio homoseksualac. To priznanje bilo je temelj za film koji će snimiti nekoliko godina kasnije, "In & Out", sa Kevinom Klajnom u ulozi profesora koga je na sličan način "odao" bivši učenik.

A da. Kad je za ulogu u filmu "Forrest Gump" osvojio drugog Oskara, takođe je postao jedan od dvojice glumaca koji su osvojili dva uzastopna zlatna čovečuljka. (Prvi je bio Spenser Trejsi.)

Poslednjih godina čak se udružio sa Egersom, "potresnim piscem zapanjujuće genijalnosti", i tumačio glavne uloge u čak dva filma zasnovana na Egersovim knjigama. Pisala sam već – "Hologram za kralja" Egersov je lament nad propašću američkog sna u još neizgrađenom gradu u Saudijskoj Arabiji, upoređivan čak i sa Beketom, a Holivud je uspeo da briljantni roman razvodni u razočaravajući film. Manje boli i nemate utisak da ste u nepovrat bacili dva sata svog života jer u pitanju su Egers i Tom Henks. (A i pretpostavljam da ne biste moj utisak delili ukoliko niste čitali knjigu.) "Krug", orvelovski triler, "parabola o životnim opasnostima koje vrebaju u digitalnom dobu, dok je maoistički kolektivizam glavna ideologija" jeste bolje podneo tranziciju na filmsko platno, kako smo se i nadali. Makar ako mene pitate. A za Egersa kaže da je od pisaca koji ga nikada ne razočaraju.

Od svih adaptacija u kojima je igrao, omiljena mu je "The Green Mile". "Savršena adaptacija Stivena Kinga", kaže.

Dok je bio klinac, sve slobodno vreme provodio je u pozorištu. "Nisam vodio devojke sa sobom", voli da istakne. Odveze se sam, kupi kartu, sedne, pročita program i uživa. Breht, Tenesi Vilijams, Ibzen...

Meni bude uvek simpatično to "Nisam vodio devojke", verovatno zato što je tako nekako ljubavan u tolikim filmovima, a i, ne znam jeste li znali, ali kada se ženio sadašnjom suprugom, glumicom Ritom Vilson, još tamo neke 1988. godine, pre venčanja promenio je veru. Više nije katolik, već je preuzeo njenu grčku pravoslavnu. Zajedno su, naposletku, i producirali 2002. čuveni film "Moja velika mrsna pravoslavna svadba".

Iste te 2002. godine, 12. juna, postao je najmlađi dobitnik nagrade za životno delo Američkog filmskog instituta, a u avgustu 2005. izabran je za potpredsednika Američke akademije filmske umetnosti i nauke.

Morin Daud iz Njujork tajmsa pretresla ga je kroz "Confirm or Deny" nedavno, gde smo saznali da ipak ima boljih stvari na svetu nego biti Tom Henks, da voli pisaće mašine (i koristi ih i sakuplja, a u avgustu 2014. lansirao je Hanx Writer, iOS aplikaciju koja simulira kucanje na mašini, a koja je za samo tri dana dospela na prvo mesto na App Storeu), da ne gleda "You've Got Mail" kad god je na TV-u (a mnogo je na TV-u, to znate, valjda) i ne želi da se kandiduje za predsednika jer bi ga mrzelo da se javlja na sve te telefonske pozive, i da je možda bolje da o tome razmisli Kluni. Priznao je, između ostalog, da voli "fiću" i da ga fascinira – teška srca tipkam ovo – komunizam.

Kao što biste i očekivali, podržava istopolne brakove, borac je za zaštitu životne sredine i – naravno – demokrata je. Podržao je obe Obamine kandidature, a 2012. čak je učestvovao, u ulozi naratora, u dokumentarcu "The Road We've Traveled", koji je Obama snimio. Podrazumeva se da je na poslednjim izborima podržao Hilari Klinton, i kaže da ga kod Trampa ne plaši toliko činjenica da ovaj ne čita knjige, koliko to što ne poznaje istoriju. Dobro, nazvao ga je i neukim egocentričnim brbljivcem.

Čovek (pored Demokratske stranke) investira u električna vozila i poseduje "tojotu RAV4 EV".

Ali najzanimljivije od svega je da je Tom Henks u stvari baš zagrejan za NASA. Maštao je nekada o tome da postane astronaut – ko nije, Tome? – pa pošto mu to, je li, nije pošlo za rukom, sada je član Nacionalnog svemirskog udruženja, i sedi u Odboru guvernera neprofitne obrazovne organizacije za podršku svemirskim programima. Zato je valjda i radio kao producent na HBO-ovoj mini-seriji "From Earth to the Moon" o programu "Apolo", odnosno slanju astronauta na Mesec. Projekat od 68 miliona dolara dobio je – oh, naravno – Emi, i svrstan je u najskuplje televizijske projekte. Isto je tako radio kao jedan od scenarista i producenata na "Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D", i IMAX filmovima o sletanju na Mesec.

Svemirska fondacija 2006. godine dodelila mu je nagradu za doprinos podizanju javne svesti o svemirskim programima.

A znate li šta je najbolje? Ja nisam znala, evo, priznajem. Dobio je asteroid! Preciznije, asteroid je dobio ime po njemu – 12818 Tomhanks.

Vodio je "Saturday Night Live" čak devet puta (!), a kada je, kao gost, seo u Letermanovu fotelju pre nekoliko godina, u neki ponedeljak kada se već emitovao "Late Show", saopštio je da mu je dijagnostikovan dijabetes tip 2.

"Otišao sam kod lekara, a on mi je rekao: 'Znaš onaj povišeni šećer sa kojim se patiš od 36. godine? Pa, diplomirao si! Imaš dijabetes tip 2, mladiću'", ispričao je Henks Letermanu. "Ali to se drži pod kontrolom", brzo je dodao. "Nešto nas mora ubiti, Dejve." Seems legit.

To ga nije sprečilo niti da radi ono u čemu je najbolji, niti da se, sa druge strane, posveti pisanju. Da, da. Pisanju. U oktobru je objavljena njegova zbirka kratkih priča Neobičan tip: Neke priče, na kojoj je radio od 2015. godine. Pisao je, kako je rekao, u hotelima, na odmoru, u avionu, kod kuće, gde god je stigao. Među 17 priča, koliko ih je u knjizi, jedna govori o imigrantu koji stiže u Njujork, druga o kuglašu koji postaje slavna ličnost, treća o ekscentričnom milijarderu... Čitao je Selindžerove kratke priče, vinjete Bukovskog, i čak, na kraju priznao da je knjigu Mobi Dik – onu "što se svi pretvaraju da su pročitali" – "celu pročitao tek sa pedeset godina". Voli autentične knjige.

Gardijan piše da je daleko najbolja priča iz zbirke "A Special Weekend" koja prati 48 sati života dečaka Kenija koji se batrga između razvedenih roditelja. Tomovi roditelji rastali su se kada je on bio veoma mali i uglavnom ga je odgajao otac, uz malu pomoć svih maćeha kojih je tu bilo. On u ovoj priči sa savršenom preciznošću hvata dečji pogled na svet i predstavlja raskorak između spore, trome spoljašnosti i unutrašnjih preispitivanja i putovanja svojstvenih deci u tom uzrastu. Tom Henks uspeva da, kao pisac, izvede možda najtežu stvar: stvori priču u kojoj se ne dešava ništa i dešava se sve.

"Reč je o potrebi za povezanošću", kaže. "Ne samo u smislu prisustva, već o povezanosti kao emocionalnom stanju. Iznova i iznova, neprekidno tražimo tog nekog ko će biti naš magični ključ, ko će činiti da se osećamo povezanim, sigurnim, delom nečeg većeg od nas samih. Bez toga, svet nije nimalo zabavan."

 

P. S. Ako imate vremena i volite društvene mreže, upamtite da je on njihov nekrunisani kralj. Zapratite ga i ne zaboravite da Hanx više nego išta voli da troluje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.