Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Eksluzivno za Srbiju

Ričard Brenson: Devet najboljih citata o mladosti i moji saveti mnogo mlađem meni

"Kako odrastaš, shvataćeš koliko je važno da radiš ono što voliš i da voliš ono što radiš. Nemoj da trošiš svoje vreme na stvari koje te ne uzbuđuju. Pronađi svoje strasti i zgrabi ih obema rukama. Život treba živeti, a u svakom danu treba uživati", poručio je on u pismu desetogodišnjem Ričardu Brensonu
Datum: 30/11/2017

Ričard Brenson: Devet najboljih citata o mladosti i moji saveti mnogo mlađem meni

Foto Profimedia

Dragi Riki,

 

Pišem ti iz budućnosti, više od pedeset godina udaljene. Ti si sada mnogo stariji, a iako znam da si živeo srećan i zdrav život, bez previše žalosti, imam nekoliko saveta za tebe.

Znaš koliko obožavaš da se igraš napolju i da istražuješ svet oko sebe? Nikada nemoj da prestaneš to da radiš. Uvek traži avanturu. Nauči da plivaš, izgubi se pa pronađi put do kuće, pentraj se po drveću sa Lindi, Vanesom i ostalim drugarima. Duh avanture će te održavati radoznalim; otvoriće tvoj um velikim prilikama koje ne treba da propustiš; vodiće te na dugogodišnji put na kojem ćeš dokazati da je "nemoguće" samo obična reč. I veruj mi, imaćeš toliko mnogo sjajnih avantura u životu, zajedno sa najneverovatnijim ljudima koje možeš da zamisliš -- neću ti reći šta su te avanture ni ko su oni, jer ne želim da ti pokvarim zabavu.

Što se tiče mašte, nikada nemoj da prestaneš da sanjaš i da stvaraš. Deci stalno govore da ne smeju da urade ovo, da ne treba da urade ono -- ignoriši ih. Nemoj da dozvoliš da te iko spreči da slediš svoje snove. Baloni, vozovi, avioni i svemirski brodovi -- šta god ti padne na pamet, samo nastavi da sanjaš velike snove.

Tvoja mašta je jedan od najvećih darova koje imaš -- a to će ti postati jasnije kada kreneš u srednju školu. Suočićeš se sa mnogo izazova, i često ćeš se osećati kao da ne pripadaš i kao da ne možeš da ispratiš sve. Nemoj da dozvoliš da te to savlada. Koristi svoju maštu i probaj da pronađeš inventivne načine za obilazak prepreka. Tvoja sposobnost da razmišljaš drugačije postaće jedna od najvećih prednosti koju ćeš imati u životu. I odvešće te tamo gde najveći broj odlikaša nikada neće stići.

Izazovi će biti konstanta u tvom životu. Napravićeš mnogo grešaka i imaćeš neuspehe, pa onda još više neuspeha. Ali nemoj da dozvoliš da te to obeshrabri. Neuspesi nas uče nekim od najvećih lekcija u životu i često nam pokažu da postoji bolji način da nešto uradimo. Nemoj nikada da dozvoliš da te neuspeh pogodi. Svakome to može da se desi. Tvoji najveći heroji -- uključujući Daglasa Bejdera, Ernesta Šekltona i Skota sa Antarktika (jesi li znao da ste u srodstvu?) -- imali su strašne neuspehe u nekom trenutku; ali samo pogledaj šta su na kraju uspeli da urade.

Iznad svega, uvek se seti da treba da se zabavljaš. Kako odrastaš, shvataćeš koliko je važno da radiš ono što voliš i da voliš ono što radiš. Nemoj da trošiš svoje vreme na stvari koje te ne uzbuđuju. Pronađi svoje strasti i zgrabi ih obema rukama. Život treba živeti, a u svakom danu treba uživati.

 

Srećno,

Ričard

 

 

 

Devet najboljih citata o mladosti

 

9. "Mladim ljudima trebaju uzori, ne kritičari." -- Džon Vuden

8. "Starost je glupa i zaboravna ako potcenjuje mladost." -- Dž. K. Rouling

7. "Svako ko prestaje da uči je star, bilo da ima 20 ili 80 godina. Svako ko nastavlja da uči ostaje mlad." -- Henri Ford

6. "Mladi ne znaju dovoljno da bi bili razboriti, i zato pokušavaju nemoguće, i uspevaju nemoguće, iz generacije u generaciju" -- Perl Bak

5. "Mladost je ono kako živiš, a ne kada si se rodio." -- Karl Lagerfeld

4. "Voleo bih da mladi ljudi shvataju koliki dar predstavljaju." -- Džon Denver

3. "Nemoj da kritikuješ ono što ne razumeš, tvoji sinovi i kćeri su van tvog domašaja." -- Bob Dilan

2. "Sprečavanje konflikta sutrašnjice znači promene načina razmišljanja mladih danas." -- Graca Mačel

1. "Mladost ne zna za godine." -- Pablo Pikaso

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.