Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Miris i ukus

Prolećno čišćenje organizma

Posle trodnevnog posta na sokovima, i svakodnevnog vežbanja, spremni ste za novi život, u kome neće biti truleži, kuvanog, pečenog, prženog, kiselog, životinjskog ni mlečnog, kafe ni alkohola, niti bilo čega što je čovek napravio
Piše Maja Volk
Datum: 05/04/2016

 Prolećno čišćenje organizma

Foto Profimedia

Zimski san je bio sve samo ne san: veliko prežderavanje, duge noći i kratki dani nekretanja, virus do virusa, prehlade, gušobolje, opšta malaksalost, depresija, kafa i alkohol kao jedini stimulansi, turšija i zimnica, sarme i prebranci, slava do slave. Dodajmo tu sate besmislenih televizijskih emisija, video-igrice, smanjeni nivo kiseonika, mnogo nikotina u zatvorenim prostorijama, svađe i peckanja zbog dugih perioda provedenih u zatvorenom prostoru, nove slojeve sala tamo gde mu nije mesto -- i eto realne slike besmislene zime iz koje izlazimo sa mnogo griže savesti i nadom da ćemo se popraviti čim dođe proleće. I evo, proleće stiže, treba odnekud početi. Od ponedeljka. Brzi fiks zvani detoks. To je sad u modi.

Ja ne znam nijednu antilopu na ovom svetu koja se zimi uništava da bi se očistila u proleće. Ne znam nijednu životinju koja se loše hrani 100 dana, i onda krene da se popravlja... Mislim da bi celu priču o detoksu i čišćenju trebalo da stavimo u širi kontekst, u stalni način života, a ne samo kratkotrajni fiks i opravdanje za sledeći period samouništenja. Malo ću da prestanem da pušim, malo ću da se zdravo hranim, čemu to "malo" i taj strah od zdravlja? Zar je zaista uživanje jednako samouništavanje? Zar zaista mislite da je zdrav čovek dosadan i neinteresantan i da je održavanje trajnog zdravlja smor?

U pitanju je samo ljubav. Kad volite nekoga, ništa vam nije teško da za njega učinite. Ako vam je teško da učinite nešto dobro za sebe, ima li boljeg dokaza da zapravo sebe uopšte i ne volite?

Uostalom, koliko ste vremena u životu proveli razmišljajući o svojim crevima ili jetri, na primer? Da li znate gde vam se nalazi pankreas i čemu služi? Zašto toliko mrzite svoja pluća kad ih trujete nikotinom?

Čišćenje treba da krene od osećanja. Da sve misli koje započinju sa "moram" i "trebalo bi" zamenite sa "želim" i "hoću". Da odahnete, predahnete i napravite plan regeneracije. Da postavite ciljeve. Da preokrenete prioritete. Ništa nije važnije od vašeg zdravlja i vašeg života.

A onda akcija: ajurvedska medicina, kineska tradicionalna medicina i mnoge druge drevne isceliteljske tehnike kretale su od čišćenja kolona, pa krenite i vi. Pazarite irigator u apoteci, namestite se udobno u kadi punoj tople vode, i sipajte u svoja creva tri litre tople vode. Masirajte stomak 20 minuta. Pažljivo ustanite i izbacite iz sebe kilograme naslaga sa zidova creva. Kada su creva zagušena, sve trpi. Nema dobre apsorpcije hranljivih materija, krv nije snabdevena kiseonikom, oticanja i bolesti i pad imuniteta, glavobolje, nesanice, sve je to povezano sa zakrčenim crevima. Ponovite postupak tri dana zaredom. Creva će vam biti zahvalna a vi ćete prodisati.

Uz ovo čišćenje, da biste nadoknadili hranljive materije a odmorili želudac, budite na trodnevnom postu sokovima. To nisu samo ceđeni sokovi, već gusti kašasti, iz blendera, zeleni i crveni. Zeleni će vam dati snagu, crveni će vas očistiti. Sokovi su polusvareni, neće opteretiti želudac, osećaćete se snažno a lagano. Pričam o najmanje tri litre sokova tokom dana. U zelenom, osnova su uvek banana i limun i nešto zeleno, recimo veza peršuna, šaka spanaća, list kelja, maslačak, kopriva, a u crvenom su antioksidanti, šumsko voće, jagode, maline, borovnice, cvekla, šargarepa, jabuka, nar, godži bobice, aronija. Umesto obične vode, u blender stavljajte kokosovu vodu, ona ima sastav krvne plazme, puna je elektrolita i oporaviće vas, uz osećaj namirenosti i sitosti.

Oživite telo, krenite sa vežbanjem, brzim hodom, biciklom, rolerima i punite se kiseonikom. Najbolji stimulans za mozak je fizička aktivnost. Ako hoćete dobre rezultate u aprilskom roku, počnite dan vežbanjem. Zeleni sok neka vam je stalno pri ruci. 

Na koži ćete prvo primetiti sjaj i očišćenost. Zatim na kosi, a za tri nedelje će vam krv biti potpuno drugačija. Promenite kozmetiku, ne stavljajte otrove na najveći organ, kožu. Negujte se uljima.

Odlazak u neki wellness centar, gde ćete provesti dan u sauni, tuširati se ledenom vodom i otvoriti pore u parnom kupatilu, uz obilje limunade i sokova, dodatno će poterati otrove kroz kožu. Tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom ima veći efekat detoksikacije nego sedam dana posta.

Posle čišćenja kolona i trodnevnog posta na sokovima, i svakodnevnog vežbanja, spremni ste za novi život, u kome neće biti truleži, kuvanog, pečenog, prženog, kiselog, životinjskog ni mlečnog, kafe ni alkohola, niti bilo čega što je čovek napravio. Spremni ste za najprirodniju ishranu, gde ćete snagu i energiju dobiti od živih biljaka -- voća, povrća, semenki, orašastih plodova, hladnoceđenih ulja i superžitarica poput kinoe ili amaranta. Prolećno čišćenje doneće buđenje novih ideja, životnih ambicija...

Ali vas molim da to ne bude jednokratno ni kratkog daha, nastavite i u leto, i u jesen, i narednu zimu... Budite čisti svakog dana, a ne samo povremeno. Budite lagani, puni snage i energije svakog dana, a ne samo par dana... Budite trajno borbeni i dobri prema sebi. Budite trajno čisti iznutra. Tek tada ćete moći da cvetate i da se dalje razvijate.

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Medicina
21.07.2017 - 10:20
Zdravlje nije moda
Nema naucnih dokaza da irigatori i takozvano ciscenje pomaze organizmu. Sta vise, irigatori iritiraju sluzokozu debelog creva i ne bi trebalo da se koriste bez saveta lekara. Na zalost u Srbiji se i bensedini koriste kao bonbone. Zdravlje nije moda i trebalo bi da preporucujete naucno dokazane savete kao sto su zdrava i umerena ishrana 365 dana godisnje, fizicka aktivnost i dobar san. Sve ostalo su samo prazne price.