Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Budi Pametan

Originalni razgovori: Znanje, obrazovanje, inovacija, kreacija

Strah, trema, uzbuđenje. A onda koncentracija, osmeh i samopouzdanje. Takva su bila osećanja učesnika koji su čekali svoj red pred salom u kojoj je bilo više od dvadeset HR menadžera eminentnih domaćih i inostranih kompanija, na prvim "Originalnim razgovorima", održanim prošlog meseca u Kraun plazi u Beogradu. Ali "Originalni razgovori" bili su više od puke simulacije, jer su kandidati koji su razgovarali sa poslodavcima ušli u bazu kandidata za zaposlenje kod kompanija kod kojih su aplicirali
Piše Dimitrije Đurić
Datum: 07/12/2017

Originalni razgovori: Znanje, obrazovanje, inovacija, kreacija

Foto Igor Pavicevic

Simulacija razgovara za posao pod nazivom "Originalni razgovori", u organizaciji Fondacije Novak Đoković i Original magazina, na kojoj je učestvovalo oko 200 ljudi, održana je prvi put prošlog meseca u Beogradu. Više od 100 mladih ljudi dobilo je jedinstvenu priliku da razgovara sa HR menadžerima 20 vodećih kompanija u zemlji i regionu, i sve to sa ciljem da se učesnicima verno dočara proces apliciranja za posao, selekcije kandidata i zapošljavanja.

Ali "Originalni razgovori" bili su više od puke simulacije, jer su kandidati koji su razgovarali sa poslodavcima ušli u bazu kandidata za zaposlenje kod kompanija kod kojih su aplicirali. No, poenta ovog projekta bila je da kandidati, na osnovu razgovora sa svojim HR menadžerom, posle simulacije, dobiju pismenu analizu svog nastupa i budu upućeni na konkretne savete i preporuke za unapređenje komunikacionih i prezentacionih veština pred poslodavcem.

Foto Igor Pavicevic
Foto Igor Pavicevic

 

 

Ovako je sve počelo. Jelena i Novak Đoković su, najpre, pozdravili sve učesnike simulacije, govoreći potom o svojim bogatim profesionalnim i životnim iskustvima, kako bi ohrabrili sve one koji su, pomalo uplašeno, ali i, u svakom slučaju, nestrpljivo i uzbuđeno čekali trenutak kada će izaći pred HR-ove. Nije to baš lako.

Direktorka magazina Original Jelena Đoković rekla je da sam magazin "kroz zanimljive priče sa inspirativnim ličnostima, motiviše ljude da budu bolja verzija sebe", a to je ono što se danas pri zapošljavanju i traži. Dakle, ništa "timski igrač", "umeće rada pod pritiskom", "snalaženje u stresnim situacijama" i druga opšta mesta. Već znanje, obrazovanje, inovacija i kreacija.

"Vaša privilegija je da budete baš ono što jeste, a to je ono što i promovišemo kroz mesečna izdanja, kao i kroz projekat 'Originalni razgovori'. Prvi susret sa HR menadžerima na razgovorima za posao ume da bude stresno iskustvo i zato želimo da pomognemo mladima da testiraju svoje veštine, dobiju prave savete i sugestije kako da se unaprede i predstave u najboljem svetlu. Zadovoljstvo mi je što je za događaj pokazana velika zainteresovanost, što je samo znak da smo uspeli da oslušnemo potrebe naših čitalaca, na čemu ćemo nastaviti da radimo i ubuduće", rekla je Jelena Đoković.

A onda je za govornicu stao naš najbolji sportista Novak Đoković koji je govorio o važnosti onog zbog čega se njemu, između ostalog, i dive. A to je karakter, tj. njegova uloga u privatnim i poslovnim poduhvatima.

"Nezavisno od posla kojim se bavite, sve se svodi na pokušaje. Ukoliko ne pokušate da napravite neki korak, to drugi neće moći da urade za vas. Volim da se osvrnem na citat koji poručuje da sposobnost čoveka dovede na vrh, a njegov karakter mu pomaže da tamo i ostane. Ne pričam samo o poslovnom životu, već i o vrhuncu u svim životnim aspektima, kako profesionalno, tako i privatno. Na kraju dana, ukoliko vi niste srećni, taj dan nije bio uspešan. Ono što je najvažnije je da budemo svesni da je stalni rad na sebi neophodan u svakom smislu, kako bismo dostigli ono što želimo", rekao je Novak Đoković.

Posle panel razgovora na kojem su govorili profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Lončar, Branko Milutinović iz Nordeusa, direktor kompanije Direct Media Srbija Jovan Stojanović, Zoja Kukić u ime StartIT centra, Robert Čoban iz Color Press Group, Dušan Basalo iz Atria grupe SEE, Olja Šećerov iz Infostuda i menadžerka za regrutaciju u Istočnoj Evropi Sitela Jovana Anđelić, počele su i dugo očekivane simulacije razgovora.

Strah, trema, uzbuđenje. A onda koncentracija, osmeh i samopouzdanje. Takva su bila osećanja učesnika koji su čekali svoj red pred salom u kojoj je bilo više od dvadeset HR menadžera eminentnih domaćih i inostranih kompanija: Direct Media, Sitel, Poslovi Infostud, Crowne Plaza Beograd, Adecco Srbija, Atria Group SEE, Delta Holding, Ernst&Young, GI Group, Hemofarm AD, IBWS, KPMG, Manpower Group, NCR, Nelt, Nordeus, Societe Generale Banka, Unicef i Victoria Group.

"Sledeći!", čulo se iz te sale. Ulazi magistar farmacije, medicinski biohemičar Jelena Perić. Po izlasku sa razgovora, rekla je da je već imala prilike da učestvuje na jednom "pravom" razgovoru za posao, ali da je na "Originalne razgovore" došla kako bi usavršila svoje prezentacione veštine.

"Veoma sam zadovoljna. Pre svega, ovde sam došla da nešto naučim, jer je ovo bio opšti intervju, a kompanija za koju sam konkurisala trenutno nema otvoreno mesto za poziciju za koju bih, na osnovu svog obrazovanja, mogla da konkurišem", kaže Jelena.

Studentkinja četvrte godine osnovnih studija prostornog planiranja na Geografskom fakultetu Marijana Milivojević imala je želju da se na "Originalnim razgovorima" upozna sa procesom zapošljavanja, budući da do sada nije imala prilike.

"Imala sam priliku da se susretnem sa HR menadžerima na nekim radionicama, znam da su veoma prijatni, pa u tom pogledu nisam uplašena. Jutrošnji panel mi je veoma pomogao jer sam čula mnogo korisnih saveta, pa ću pokušati da to i primenim na razgovoru, kao i sve ono što sam do sada naučila na studijama, ali i u neformalnom obrazovanju. Verujem u sebe", rekla je Marijana koja se potom na razgovoru zadržala 40 minuta.

Svoj red je, za to vreme, čekao Ratko Balić koji je osim osnovnih studija hemije završio master studije u Americi. On kaže da je do sada učestvovao na intervjuima za posao, i to sa uspehom, budući da je bio zaposlen, ali da je sada ponovo u potrazi za poslom.

"Nisam nikada imao problema na razgovorima za posao, ali HR-ovi različitih kompanija zahtevaju različite stvari. Neko insistira na profesionalnosti, a neko, na primer, na izgledu. Na poslednjem intervjuu su mi rekli da izgledam mlađe nego što jesam, te da zbog toga nisam adekvatan za poziciju za koju sam konkurisao, iako imam sve potrebne kvalifikacije. Naravno, imao sam i pozitivna iskustva, u jednoj kompaniji sam posle prvog kruga -- a ima ih pet -- dobio posao i počeo da radim posle dva dana", rekao je Ratko.

Na kraju se, bez obzira na individualne bilanse ovih razgovora, na uslove u zemlji, na velika očekivanja, kao i razočaranja, valja podsetiti reči profesora Dragana Lončara sa Ekonomskog fakulteta, koji je rekao da, pre svega, moramo da budemo strpljivi iako se ovde uspeh, naizgled, dešava preko noći.

"To je nemoguće. Nađite dobar balans između skromnosti i samokritičnosti s jedne, i zdrave ambicije, sa druge strane. Kažite ne gordosti, uobraženosti i taštini. Jer uspeh se meri preprekama koje moramo da savladamo da bismo ga ostvarili."

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.