Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Miris i ukus

Morske alge: Hrana budućnosti koja je starija od svih nas

Nutritivni CV morskih algi je neverovatan -- sadrže više od 40 hranljivih sastojaka iz mora, minerala i soli. Kakav im je sastav, takav im je i efekat, a blagotvorna dejstva algi na organizam su brojna
Datum: 05/04/2016

Morske alge: Hrana budućnosti koja je starija od svih nas

Suši sa nori algama, Foto Profimedia

Sa zalihama ribe koje bivaju sve oskudnije, i poljoprivrednim proizvodima na koje utiču klimatske promene, grupa eksperata iz Amerike -- naučnika, preduzetnika i uzgajivača -- aktivno se posvetila ispitivanju prehrambenih mogućnosti morskih algi, koje već decenijama prati epitet "hrane budućnosti". Morske alge smatraju se najlakše obnovljivim i najhranljivijim „zasadima" na svetu.

Kao neki od prvih živih organizama na Zemlji, alge su na ovoj planeti starosedeoci sa stažom od oko tri milijarde godina. Danas planetu snabdevaju sa, verovali mi ili ne, čak dve trećine kiseonika.

"Alge deluju restaurativno na okean", izjavio je Bren Smit, vlasnik kompanije Thimble Island Oyster i jedan od pionira u akvakulturi. Nakon što su mu uragan Ajrin i uragan Sendi uništili farmu, Bren se posvetio morskoj travi, u čemu mu je pomagao i pomaže tim stručnjaka sa Univerziteta u Konektikatu. Danas je on deo tima koji ispituje stepen izvodivosti ideje o algama kao jednom od nosećih činilaca ljudske ishrane u bližoj ili daljoj budućnosti. 

Iako danas tekstura i ukus morskih algi na prvo probanje deluju čudno većini konzumenata koji su naviknuti na drugačiju ishranu, Bren smatra da je potrebno samo da neko svima objasni kako se one koriste i zbog čega treba voleti to zdravo morsko rastinje. 

Na globalnom nivou, šampioni u promovisanju ukusa algi i kulture ishrane algama bili su Gvinet Paltrou i šef kuhinje sa Menhetna Den Barber. U neku ruku, lako je promovisati alge. Njihova hranljivost je astronomska, a dovoljno je uključiti ih u ishranu samo na nekoliko dana da bi se osetili prvi rezultati njihovog dobrog delovanja, jer telo svoju zahvalnost počne da iskazuje vrlo brzo.

Nutritivni CV morskih algi je neverovatan -- sadrže više od 40 hranljivih sastojaka iz mora, minerala i soli. Kalcijum, kalijum, hlor, magnezijum, gvožđe, jod, fosfor, mangan, hrom i cink samo su neki od njih. Takođe, prirodna su skladišta proteina i vitamina A, B, B1, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E i K.

Kakav im je sastav, takav im je i efekat, a blagotvorna dejstva algi na organizam su brojna. Uklanjaju umor, pojačavaju imunitet i ubrzavaju oporavak organizma nakon različitih oboljenja, pomažu u borbi protiv tumora, odlični su saveznici u borbi protiv gojaznosti, stimulišu bolju prokrvljenost organizma, ubrzavaju metabolizam, ubrzavaju razmnožavanje ćelija i samim tim povećavaju vitalnost organizma, regulišu rad hormona i imaju antioksidantsko dejstvo. U prevodu, kad počnete da jedete alge, odmah osetite da je reč o nesvakidašnjoj energetskoj bombi iz prirode. Već posle nekoliko dana, uočavate da je organizam konstantno pun energije, a uskoro njihov dobar efekat počinje da se vidi u ogledalu, kao i na rezultatima krvnih analiza. Vredi otići na dno mora po njih.

Ovu "hranu budućnosti" danas uglavnom koriste vegetarijanci, poklonici makrobiotike, kao i oni koji žele da dopune svoju ishranu retkom kombinacijom minerala, vitamina i proteina. U nekim azijskim i istočnoevropskim zemljama, alge su već redovan deo ishrane. Već postoje farme koje proizvode tone morskih algi za ta tržišta.

Na Zapadu tek treba da zaista zažive, ali brojke govore u prilog tome da je akvakultura na dobrom putu. Doktor Majk Rust, naučnik i stručnjak za akvakulturu Nacionalne kancelarije za okean i atmosferu, veruje da bi kompletnu agrikulturu sveta mogle da zamene akvakulturni usevi koji zauzimaju manje od 1 odsto okeanske površine.

Bilo bi prilično ironično da čovek počne da se hrani zaista zdravo tek onda kad uništi sve ostalo što može da se jede na planeti. Koristiti alge odmah, zato što je lista "za alge" predugačka a na listi „protiv" nema nijedne stavke, ipak je mnogo razumniji put.  

 

Vrste algi 

 

Arame alge

Slatkaste su, končastog oblika i specifične strukture. Mogu se koristiti kao garnirung uz jelo. Kombinuju se sa korenastim povrćem i sa semenkama. Posebno su bogate gvožđem i kalcijumom.

Recept za arame salatu: Rendanoj cvekli i rendanoj šargarepi dodati arame alge. Promešati sa nekoliko kapi maslinovog ulja i zatim dodati susam.

Alge kombu

Prodaju se isečene u šire trake. Uglavnom se jedu uz žitarice, pečurke i korenasto povrće. Jednoj osobi je dovoljno da u toku dana unese 1,5 cm kombu alge kako bi dale svoj doprinos poboljšanju stanja u organizmu. Jačaju krvnu sliku, izbacuju toksine, oslobađaju organizam teških metala...  Sadrže eldžinik kiselinu koja teške metale u crevima transformiše u neškodljive soli koje se vrlo izbacuju iz organizma. Mogu se koristiti kao dodatak pasulju, ali je bitno da odstoje.

Recept za kombu začin: Kombu alge peku se na visokoj temperaturi u rerni, ohlade, samelju i koriste kao dodatak uz povrće ili žitarice. 

Vakame alge

Najčešće su dodatak supama, i neizostavan sastojak miso supe. Uglavnom se unose u malim količinama, ne više od 2 cm na dan, i vrlo su korisne za organizam. Bogate su gvožđem, kalcijumom, vitaminima A i B, i jodom. Regulišu visok krvni pritisak, pojavu tumora, a čak i neutrališu radijaciju. Kao i  kombu alge, sadrže eldžinik kiselinu. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.