Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Milena Minja Bogavac: Pozorište je isto kao život, samo su bolja svetla

Skupština Šapca imenovala je dramaturškinju Bitef teatra Milenu Minju Bogavac za novu direktorku pozorišta u tom gradu. U novom Originalu objavljen je intervju sa dobitnicom Sterijine nagrade ove godine
Datum: 05/07/2018

Milena Minja Bogavac: Pozorište je isto kao život, samo su bolja svetla

Fotografija: Igor Pavićević

Na koricama drama i romana je Milena, a Minja ispod stihova ili novinskih članka. Pozorišna umetnica i autorka Milena Minja Bogavac tako je udesila da “veća” dela predstavlja imenom, a ona “manja” nadimkom, ali da, šta god napisala, iza toga stane “imenom i prezimenom”, časno i pošteno, do kraja. Kao što je to bilo u mejlu, ispod odgovora za ovaj intervju koje je napisala.

A u pisanje se zaljubila još kao beba, dok su je roditelji, novinari, uspavljivali uz zvuke pisaće mašine, da bi danas sopstvenim rečima, pisanim ili izgovorenim, “razbuđivala”, u svakom smislu. “Pametnija sam kad pišem”, rekla je. I tako ona “gura to svoje” već petnaestak godina, da bi joj (tek) na ovogodišnjem Festivalu nacionalne drame i pozorišta u Novom Sadu bila dodeljena najprestižnija Sterijina nagrada za tekst savremene drame, za njen “Jami distrikt”.

Izgleda da je onaj ko je trebalo čitao vašu prošlogodišnju reakciju na odluku žirija Sterijinog pozorja da je, umesto što nikome nije dodelio nagradu, trebalo da je dodeli vama, pa ste ove godine jedan od dobitnika te prestižne nagrade. I sama predstava „Jami distrikt“ osvojila je sedam nagrada.

Sterijina nagrada jeste najznačajnije pozorišno priznanje u našoj zemlji, ali naša zemlja nije velika. Nema mnogo pozorišta, niti mnogo umetnika koji se za nju takmiče. Pre ili kasnije, dobiće je svako ko ne odustane od ozbiljnog bavljenja pozorištem, pa kada među kolegama imamo nekog kome to priznanje izmiče, često kažemo: “Sve ti je to pitanje vremena.” Dakle: samo ti guraj to svoje, pa će i „Sterija“ jednom da dođe! To donekle relativizuje prestiž ovog priznanja, ali i dalje nije povod da ga sasvim obezvredimo ili ukinemo. Kakvo nam je društvo, takvo nam je pozorište; kakvo nam je pozorište, takve su nam i nagrade.

Od „Sterije“ nemamo bolju, niti možemo da napravimo neku još stariju i ugledniju… U tom smislu, odlukom da se nagrada dodeli čitavoj publici, žiri prošlogodišnjeg Pozorja zaista je napravio neku vrstu skandala. Ali kakvog? Pa to čak nije ni duhovito! Niti je to neki zanimljiv umetnički hir, niti je kolegijalno, niti pristojno… niti – u krajnjoj liniji: patriotski… jer, šta god značila ta kontroverzna reč “patriotizam”, sigurna sam da se ne odnosi na bahato i namerno puštanje niz vodu ono malo institucija koje su nam preostale, da nas drže u stanju društva.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Originala.

 

U novom Originalu:

- Andrija Gerić o tome kako je postao psiholog

- Profesor Petar Mirosavljević o saobraćaju budućnosti

- Profesor Siniša Atlagić o marketingu i manipulaciji

- Zašto su važni volonteri

- Marijana Savić, NVO Atina

- Priča o Nilu Gejmenu

- Fenomen Megan Markl

- Putopis: Aja Sofija

- Šta da čitate ovog leta

- Vodič kroz muzičke festivale

- Ekskluzivna kolumna Ričarda Brensona

- Najlepše fudbalske sudbine

 

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.