Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ikona

Megan Markl - Prava princeza

To je žena koja će svojom nonšalancijom i šarmom promeniti naše mentalne slike o uštogljenoj kraljevskoj porodici, a svojom ulogom u životu princa Harija nadomestiti tragičan gubitak iz njegovog najranijeg detinjstva. No, ovakve priče obično nemaju bajkovit početak. U bajkama, znamo, srećan je samo kraj, koji je uvek neki novi početak
Piše Dimitrije Đurić
Datum: 07/07/2018

Megan Markl - Prava princeza

Foto: Profimedia

Leto je 1996. godine, dva nasmejana devojčurka sede na kapiji Kensingtonske palate i poziraju pred objektivom foto-aparata. Niko nije mogao da pretpostavi da će ta, još jedna fotografija iz uobičajene šetnje pred domom kraljevske familije, srušiti Tviter, a još manje da će jedna od te dve devojčice, dvadeset dve godine kasnije, živeti u njoj. I to kao supruga princa Harija, vojvotkinja od Saseksa. Da, reč je o Megan Markl, ženi koja će svojom nonšalancijom i šarmom promeniti naše mentalne slike o uštogljenoj kraljevskoj porodici, a svojom ulogom u životu princa Harija nadomestiti tragičan gubitak iz njegovog najranijeg detinjstva. No, ovakve priče obično nemaju bajkovit početak. U bajkama, znamo, srećan je samo kraj, koji je uvek neki novi početak.

Rejčel Megan Markl rođena je 1981. godine u braku Dorije Regland, socijalne radnice, i filmskog i televizijskog radnika Tomasa Markla koji je iz prethodnog braka već imao dvoje dece, Samantu Grant i Tomasa Markla Mlađeg. Majka je poreklom Afroamerikanka, a otac svoje poreklo nalazi među irskim, holandskim i engleskim naseljenicima. U detinjstvu, to je izgledalo ovako: "Mislili su da mi je majka dadilja", rekla je Megan. Otac joj kupuje crne i bele lutke, a Megan, igrajući se njima, već tada uviđa da nijedna ne liči na nju.

U Los Anđelesu, gde je živela i učila u ženskoj katoličkoj školi, nije imala neprijatnih iskustava zbog boje kože, budući da je, prema rečima njenog prijatelja sa kojim je igrala u nekim predstavama, ta sredina bila multikulturalna. Ona živi životom tipičnim za srednju klasu kojoj je pripadala. Družila se, bila član saveta učenika, igrala u školskim predstavama i bila volonter u skloništu za beskućnike.

 

Megan je godinama unazad bila posvećena društveno odgovornom radu. Bila je savetnik međunarodne humanitarne organizacije "Jedan mladi svet" za teme rodne ravnopravnosti i modernog ropstva. A, u međuvremenu, postala je i globalni ambasador Svetske vizije


Ali problemi počinju kada se preselila u Evanston, gde je studirala glumu na Univerzitetu Nordvestern u klasi sa mahom belim studentima. Neprijatna pitanja o poreklu roditelja i njihovom braku izbegavala je rečima: "Razveli su se kada sam bila veoma mala." I povukla bi se. "Bila sam uplašena da otvorim Pandorinu kutiju diskriminacije", rekla je Megan, "samo sam sedela, gutajući svoj glas", toliko da brojne kolege nisu ni znale kog je porekla sve dok nije ozvaničena njena veza sa princem Harijem i ponovo pokrenuto isto pitanje.

Vašington post piše da je pre Megan Markl bilo nezamislivo da jedna američka državljanka, mešovite rase, još i razvedena, postane članica kraljevske porodice. Nešto kao mogućnost ravna nuli. Ili moguće samo preko, recimo, mrtve kraljice Elizabete. Nešto što će se desiti za milion godina, to jest nikad.

Ali "naravno da je završila kao princeza", rekla je njena koleginica sa kojom je, ranih dvehiljaditih, provela tri godine na fakultetu, "ona je uvek bila neko kog biste uporno želeli da ne volite, a niste mogli, jer je toliko lepa i kao stvorena za princezu".

Zbog boje kože, u startu, nije bila predodređena za brojne uloge. (Na početku karijere nije bilo uloga, radila je kao kaligraf). "Ostavili su me negde u sredini kao etničkog kameleona koji nije mogao da rezerviše posao", rekla je ona. "Nit crna, nit bela", govorili su holivudski producenti. Međutim, izgleda da je za ulogu "princeze" bila predodređena. Princ Hari upoznao ju je "naslepo", na nagovor zajedničke prijateljice. "Znao sam da je ona prava", rekao je Hari čim ju je ugledao, "spotakla se i pala u moj život". "Zaljubili smo se neverovatno brzo", rekli su u prvom zajedničkom intervjuu po objavljivanju veridbe.

Princ Hari je, tom prilikom, priznao da je ubeđen da bi se Megan veoma dopala njegovoj majci. "Siguran sam da bi bile veoma dobre prijateljice", rekao je on. U verenički prsten ugradio je dva dijamanta koja su pripadala upravo njegovoj majci. U sredini je bio dragulj sa zajedničkog kampovanja iz Bocvane. "To je bilo neverovatno iznenađenje, bilo je tako slatko, prirodno i vrlo romantično", rekla je Megan, "važno mi je da znam da je i njegova majka sa nama na ovaj način."

 

Krenula je hajka paparaca i tabloida. "Hari će se oženiti gangsterkom? Nova ljubav iz kriminalnog susedstva", "Majka Megan Markl je Afroamerikanka sa margine", "Mrlja na portretu kraljevske porodice", bili su neki od naslova


I onda je krenula hajka paparaca i tabloida. "Hari će se oženiti gangsterkom? Nova ljubav iz kriminalnog susedstva", "Majka Megan Markl je Afroamerikanka sa margine", "Mrlja na portretu kraljevske porodice", bili su neki od naslova. A onda su se u priču uključili brat i sestra, po ocu Megan Markl.

"Postalo je jasno da je ovo najveća greška u kraljevskoj istoriji venčanja. Megan Markl očigledno nije prava žena za vas. Zbunjen sam što ne vidite pravu Megan, koju sada ceo svet vidi", rekao je njen brat.

Njena sestra koja ju je optuživala da nije pomogla ocu kada je bio bolestan i pred operacijom, zbog čega navodno nije mogao da dođe na kraljevsko venčanje, rekla je da je Megan zaboravila ko je, te da sada, konačno, igra ulogu svog života.

Uprkos svemu, sekretar za komunikacije britanske kraljevske porodice mnogo ranije je objavio zvaničnu izjavu u kojoj je upozorio javnost na "talas zlostavljanja i uznemiravanja" usmerenih prema Megan. Ali, sudeći prema broju negativnih članaka na račun Megan Markl, taj talas se neće povući u skorije vreme. Tako da, ako biste u ovom trenutku konsultovali tabloide, "znali" biste da je Megan prekršila onoliko pravila ponašanja u kraljevskoj porodici, koliko je puta iznervirala Kejt Midlton, suprugu princa Vilijama. Ili da je kraljica Elizabeta toliko razočarana novom članicom Kensingtonske palate da će biti primorana da se preseli na... na drugu planetu. Bilo je tu i mnogobrojnih paparaco fotografija koje su beležile Megan kako se plazi, kako sedi, kako stoji, kako Harija drži za ruku, pri čemu je sve to, naravno, nedozvoljeno ili u najmanju ruku sumnjivo.

Bilo kako bilo, samo jedan detalj sa venčanja Hari i Megan opovrgao je sve tračeve koji i dalje ne jenjavaju. Mladu je do oltara doveo britanski prestolonaslednik, otac mladoženje princ Čarls.

 

Princ Hari upoznao ju je "naslepo", na nagovor zajedničke prijateljice. "Znao sam da je ona prava", rekao je Hari čim ju je ugledao, "spotakla se i pala u moj život". "Zaljubili smo se neverovatno brzo", rekli su u prvom zajedničkom intervjuu po objavljivanju veridbe


Hari i Megan venčali su se u Kapeli Svetog Džordža u dvorcu Vindzor, pred oko šeststo najuglednijih zvanica iz Britanije i sveta.

Megan Markl je, međutim, istovremeno i završila sa glumačkom karijerom. "Ne gledam na to kao na odustajanje, već kao na promenu. To je novo poglavlje", rekla je ona.

Megan će televizijskoj publici ostati u sećanju po ulozi Rejčel Zane u seriji "The Suits" u kojoj je igrala u sedam sezona. Široj javnosti postala je poznata po ulogama u filmovima "Zapamti me" i "Užasni šefovi".

Osim toga, Megan Markl je godinama unazad bila posvećena društveno odgovornom radu. Bila je savetnik međunarodne humanitarne organizacije "Jedan mladi svet" za teme rodne ravnopravnosti i modernog ropstva. A, u međuvremenu, postala je i globalni ambasador Svetske vizije. Putovala je u Indiju kako bi podigla svest o pitanjima žena, sa Ujedinjenim nacijama radila je na osnaživanju žena kao advokata. I identifikuje se kao feministkinja. A gledajući u svog supruga, najavila je njihov zajednički humanitarni rad, nasmejana kao leta 1996. godine pred kapijom Kensingtonske palate.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.