Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Danga stvar: Odlučile smo da nas nije strah

Vesna Crnobrnja i Jelena Davičo iskoračile su iz već viđenog i uniformisanog dizajna koji je preplavio tržište i Danga proizvodima unose dašak svežine
Datum: 27/01/2018

Danga stvar: Odlučile smo da nas nije strah

Foto: Danga

Vesna Crnobrnja, diplomirani vajar, i Jelena Davičo, dizajner keramike, nakon više decenija nezavisnog umetničkog rada i izlaganja na domaćim i međunarodnim izložbama odlučile su da udruže svoje znanje i iskustvo i pretoče ga u brend Danga. One su iskoračile iz već viđenog i uniformisanog dizajna koji je preplavio tržište i Danga proizvodima unose dašak svežine.

Sa njih dve smo razgovarali o tome kako su došle na ideju da pokrenu brend, kako nastaje Danga dizajn i sa kakvim preprekama su se suočile.

 

Upoznajte nas sa brendom Danga. Šta je ono što ga izdvaja od brendova iz iste niše?

Danga je reč koja znači pečat, žig, znak. Kvalitetne, autentične, unikatne, stvari s "dušom", napravljene od prirodnih materijala, ručno, s ljubavlju i pažnjom, čine brend Danga.

Mi toliko vremena, energije i rada ulažemo u svaki pojedinačni Danga proizvod da, kada bismo tržišno razmišljale, takav proizvod bi bio neisplativ i nenaplativ. Dakle, ispostavlja se da nam novac nije glavna motivacija, već zadovoljstvo i sreća, kako naša dok radimo, tako i kupca kada dobije svoj i samo svoj predmet.

 

Kako ste došli na ideju da pokrenete brend? I kada?

Nezadovoljne zbog globalizacije, industrijalizacije i posledica koje one ostavljaju na ljude, čineći ih uniformisanim i "kao da su svi iz istog kalupa izašli", s jedne strane, i nedostatka kvaliteta i prirodnosti proizvoda koji se nude, s druge strane, odlučile smo da nešto preduzmemo - da se zauzmemo za individualnost i pravo na različitost praveći unikatne, isključivo ručno rađene kućne predmete. Brend je nov, iako se dugo "krčkao".

 

Već smo pomenuli da je dizajn enterijera upao u krizu, te da je sve "isto"; kako se Danga tu izdvaja, i kakve su reakcije na vaš proizvod?

Mi se izdvajamo samim tim što naše proizvode radimo mi, dve individue. Školovane smo i vaspitavane tako da je potpuna posvećenost, davanje sebe "do daske", poštovanje i ljubav prema drugima, životni imperativ. Tako i radimo svoje proizvode. Ljudi se pronalaze u našim proizvodima i znače im.

 

Kako nastaju Danga proizvodi? Da li su svi ručno pravljeni?

S obzirom na to da pravimo unikate, svaki je predmet eksperiment i svaki je pojedinačni komad podjednako zahtevan. Ni same nismo sto posto sigurne kako će predmet izgledati kad bude gotov. Sve pravimo same i ručno.

 

Koje materijale koristite i šta sve može da se nađe u Danga ponudi?

Keramiku, vunu i drvo, zasada. U našoj ponudi trenutno su lavaboi - ručno vrteni i oslikani, od gline i porcelana, taburei, jastuci, tepisi, ćebad, lampe i lusteri od ručno filcane vune sa vezenim detaljima. Takođe pravimo zavese od vune, pamuka i svile, kao i vitražice i stolove ručno rađene od hrasta, bukve i jelovine koje smo tretirale ebru tehnikom, kao i podloge za lavaboe.

 

Sa kojim preprekama ste se suočavale kada ste pokretale Dangu? I naravno, kako ste ih prevazišle?

Glavne prepreke smo bile same sebi. Trebalo je da sazrimo da bismo cenile svoje kvalitete i postale sigurne da to što hoćemo, umemo i možemo. Strah od neizvesnosti samostalnog posla i možda još više neizvesnost vraćanja uloženog kapitala u smislu energije, vremena, rada i na kraju krajeva i novca, sprečavali su nas da u ovu avanturu uđemo mnogo ranije. Odlučile smo da nas nije strah.

 

Šta biste savetovale mladim umetnicima koji kreću vašim stopama? Koji je vaš recept za uspeh?

Upravo to - da se ne plaše! Život se sastoji iz padova i ustajanja, sigurnost ne postoji i neće se ništa ni desiti ako se ne uđe u neki rizik. Bitno je da čovek sam uzme stvar u svoje ruke. Danga stvar, naravno!


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.