Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE
.

Miris i ukus

Bundeva: Sezonsko čudo

Jesti bundevu znači unositi neizmerno moćno gorivo u organizam
Pripremila Jasmina Bogućanin-Sarvan, blog ŠkolaNekuvanja.com, na kojem se piše o prelasku na sirovu ishranu
Datum: 05/04/2016

Bundeva: Sezonsko čudo

Foto Profimedia

Specifičnog ukusa i mirisa, bundeva je stigla u Evropu iz Južne Amerike, gde je vekovima bila glavna namirnica u ishrani indijanskih starosedelaca. Danas se ova jednogodišnja zeljasta biljka jede u čitavom svetu, od nje se pripremaju kako slana jela tako i poslastice, a i potpuno je nemoguće zamisliti noć veštica bez bundeve. Još važnije, jesti bundevu znači unositi neizmerno moćno gorivo u organizam.  

Zbog čega je bundeva zdrava?

· Bundeva je vrlo bogata karotenoidima, koji su poznati po održavanju imunosistema jakim i zdravim.

· Beta-karoten, kog ima u bundevi, snažan je antioksidant i antiinflamatorni agens. Pomaže u sprečavanju nakupljanja holesterola na zidovima arterija, i tako     doprinosi smanjenju rizika za moždani udar. Postoje indikacije i da konzumiranje bundeve sprečava razvoj malignih tumora.

· Bogata alfa-karotenom, za bundevu se veruje da usporava proces starenja i da sprečava nastanak katarakte.

· Bundeva sadrži vitamine C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnu kiselinu i mineralne sastojke fosfor, kalcijum i gvožđe.

· Visoka količina vlakana koja je prisutna u bundevi veoma je dobra za zdravlje creva (pomaže kod zatvora i upale debelog creva).

· Bundeva je puna kalijuma i zato je konzumiranje te biljke povezano sa smanjenjem rizika od hipertenzije.

· Prisutnost cinka u bundevi jača imunosistem i poboljšava gustinu kostiju.

· Veoma je sita namirnica, a siromašna kalorijama te je idealna za mršavljenje.

· Bundeva je diuretik, i preporučuje se osobama koje boluju od artritisa i gihta.

Semenke bundeve su, pored njenog mesa, još jedan veliki izvor zdravlja.

· One pospešuju celokupno zdravlje prostate, ublažavaju probleme teškog mokrenja koji su povezani s povećanom prostatom.

· Pomažu ženama u olakšanju simptoma menopauze.

· Sastoje se od  L-triptofana, jedinjenja za koje je utvrđeno da je delotvorno protiv depresije i pomaže kod nesanice.

· Veruje se da služe kao prirodni zaštitnik od osteoporoze.

· Poznato je da umanjuju upalni proces, bez uzrokovanja nuspojava antiinflamatornih lekova.

· Istraživanja su pokazala da sprečavaju formiranje kamena u bubregu.

Kako je jesti?

Bundeva može da se jede sirova, dinstana, pečena ili pržena. Sveže ceđen sok od bundeve je takođe izuzetno zdrav, a potaži upravo od bundeve neizostavne su stavke menija uglednih restorana. Kako god da jedemo bundevu, "bićemo u plusu" na polju zdrave ishrane. Ipak, uvek postoje načini da se iz jedne ovako ekstremno zdrave namirnice izvuče maksimum.

Konzumiranje mesa bundeve i njenih semenki u sirovom obliku ujedno znači i najbolji efekat po zdravlje i njenu maksimalnu iskoristivost. Pečenjem ili kuvanjem gube se značajni enzimi i minerali. Sa druge strane, nije loše znati da većina oraha i semenki sadrži sastojke poput fitinske kiseline, te ih je zbog toga bitno potapati u vodu na par sati pre konzumiranja.

Sirova pita od bundeve Škole NeKuvanja

Sastojci

Kora:

1 šolja lešnika (potopljenih u vodi par sati)

1 šolja suvog grožđa 

Fil:

0,5 kg bundeve

1 šolja urmi (potopljenih u vodi par sati)

1 kašika cejlonskog cimeta

Priprema

Lešnike i suvo grožđe blendajte na najjače dok ne dobijete jednoličnu smesu. Stavite papir za pečenje u kalup ili bilo koju posudu. Rastanjite koru po dnu kalupa i sa strana. Izblendajte bundevu i urme, dodajte cimet i izlijte na koru. Pita bude fino kremasta, i meni se to mnogo sviđa; ko hoće da mu bude tvrđa, nek stavi u zamrzivač na par sati pa nek onda servira. Ja sam je samo držala u frižideru. 

Čorba od bundeve Škole NeKuvanja

Sastojci

300 gr bundeve

1dl vruće vode

1/2 češnja belog luka

1 k.k. him. soli

malo bibera

malo peršuna

Priprema

Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete čorbu... Za gušću čorbu stavite manje vode, za ređu više. Od ovih sastojaka dobijete jednu čorbu.

 

Ukupno komentara: 0


Sva polja su obavezna.