NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zamrzavanje jajnih ćelija - zalog za budućnost ili hir milenijalaca?

Mnoge žene danas odlažu rađanje ali karijera nije vodeći razlog, pokazala je studija Jejla
Rut la Ferla
Datum: 14/10/2018

Zamrzavanje jajnih ćelija - zalog za budućnost ili hir milenijalaca?

Ilustracija: Trejsi Ma

Dženifer Lanon je posetila kliniku "Ekstend fertiliti" na Menhetnu gde se zamrzavaju jajne ćelije. Na ekranu se pojavio rezultat njenog ultrazvuka.

Koliko jajašca vidi? Oko 20, rekao joj je lekar. "U dobroj ste formi", rekao joj je.

I treba da bude. Lanonova ima 26 godina, više je od deset godina mlađa od većine žena koje zamrzavaju svoje jajne ćelije u nadi da će povećati šanse da začnu zdravu bebu, kada budu spremne. Ali ona smatra da njen sat otkucava.

"Plodnost počinje da pada sa 22", prenela je kasnije informaciju koju je čula na medicinskoj konferenciji.

Njen cilj je, kaže, "da zna da će kasnije u životu imati najbolju moguću šansu da ima zdrave, zamrznute jajne ćelije koje će moći da iskoristi kada poželi".

Takođe zna da je meta za mnoge klinike i ustanove koje reklamiraju proceduru kao brz i razuman životni uzor za najmlađe milenijalce.

Očuvanje plodnosti, kako se naziva zamrzavanje jajnih ćelija, "nekada je interesovalo žene u poznim tridesetim", rekla je Suzan Hercberg, predsednica klinike za plodnost "Prelude Fertility". "Sada to interesuje žene u dvadesetim i ranim tridesetim."

Poruke, uglavnom prijateljske i zasnovane na činjenicama, ali u nekim slučajevima i upozoravajućeg tona, variraju od poziva "Ova klinike" da "zamrznete budućnost" do "Ekstendove" upozoravajuće da "jajne ćelije nisu obnovljiv resurs". Neke klinike organizuju i čil zabave zamrzavanja jajnih ćelija, gde se zvanice uz šampanjac i kanapee upoznaju i sa činjenicama.

Klinike su smanjile i finansijske barijere. Nekada je cena za jedan ciklus bila oko 19.000 dolara, dok danas varira od 4.000 do 7.000 dolara (čuvanje ćelija nije uključeno u cenu). Očekuje se da će ove godine u Americi nekih 76.000 žena zamrznuti svoje jajne ćelije.

Mnoge žene danas odlažu rađanje ali karijera nije vodeći razlog, pokazala je studija Jejla. "Nedostatak stabilnog partnera je primarni motiv", navela je Marša Inhorn, medicinski antropolog i autor studije.

Ali procedura u dvadesetim može da pruži lažnu sigurnost.

"Ako ste normalno plodni i ne postoji ništa neobično u vašoj porodičnoj istoriji, onda definitivno postoji trenutak kada je prerano, posebno jer mi ne znamo koji je rok trajanja jajnih ćelija", rekla je dr Dženis Foks, profesor sa Harvarda.

A stopa uspeha nije impresivna. Američko udruženje reproduktivne medicine navodi da su šanse dva do 12 procenata da se oplodi jedna ćelija. A jajne ćelije mogu i da se izgube. Nedavno su problemi sa zamrzavanjem u dve klinike rezultirali uništenjem hiljada jajnih ćelija.

Ali za Danijel Pejdž (30), koja je u februaru otišla na intervenciju u "Ekstendu", potencijalne prednosti potiru rizik.

"Brinete o svom telu kao što brinete i o svom domu. Nadate se da vam kuća neće biti poplavljena, ali se osigurate za slučaj da se to dogodi."

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 11. oktobra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.