SVET DANAS

U Etiopiji su disidenti bili zatvarani, a opozicioni mediji blokirani. Onda je došao lider koji menja zemlju

Veliko pomirenje Eritreje i Etiopije ne bi bilo moguće bez Abija Ahmeda. Ovo je priča o njemu
Somini Sengupta
Datum: 11/07/2018

U Etiopiji su disidenti bili zatvarani, a opozicioni mediji blokirani. Onda je došao lider koji menja zemlju

Abij Ahmed (41), novi premijer Etiopije, pokrenuo je reforme. Zadovoljavanje zahteva mladih Etiopije, gde je prosek godina 18, biće njegov najveći test. Fotografija: Zacharias Abubeker/Agence France-Presse — Getty Images

ADIS ABEBA, Etiopija – Za sebe kažu da su književni klub. Ovi 20-godišnjaci i 30-godišnjaci sastaju se jedne subote u mesecu kako bi pričali o klasicima.

Ali su danas odlučili da razgovaraju o svojoj zemlji. Glavni lik priče je premijer Abij Ahmed čiji je dolazak na vlast prošlog marta povukao Etiopiju sa ivice političke implozije.

Četrdesetjednogodišnji Abij, jedan od najmlađih afričkih lidera, razmrdao je stvari. Organizovao je sastanke gradskih skupština po celoj zemlji, izvinio se zbog ubistva demonstranata i pozvao je na jedinstvo glavnih etničkih grupa u zemlji.

Abij pozdravlja i različita mišljenja – što je gotovo nezamislivo u zemlji gde su disidenti bili zatvarani. Njegova kancelarija je 22. juna saopštila da više neće blokirati rad 264 veb-sajta, bloga i televizijskih stanica, mnogih opozicionih.

On oseća naš bol”, rekao je jedan član čitalačkog kluba, univerzitetski predavač Mekonen Mengeša (33). “Zato što je naš savremenik.”

To je osvežavajuće”, kaže Makda Getačev (31) koja je stručnjak za javnu politiku.

Ne pozdravljaju baš svi promene. Neko je 23. juna bacio granatu na skupu podrške Abiju u Adis Abebi, ubivši dvoje ljudi.

Etiopija je druga zemlja Afrike po broju stanovnika, posle Nigerije, sa veoma mladom populacijom čak i prema afričkim standardima. Prosek godina u ovoj zemlji od sto miliona ljudi je 18.

Zadovoljavanje njihovih zahteva, ekonomskih i političkih, biće Abijev najveći test. Već je povukao neke vešte poteze. Naredio je da se ukine vanredna uprava koja je trebalo da kontroliše demonstracije.

Pomilovao je političkog zarobljenika, britanskog državljanina Andargačeva Tsigea koji je osuđen na smrt zbog svoje uloge u grupi „Ginbot 7“ koju vlada smatra terorističkom organizacijom.

Abijeva vlada tvrdi da će poštovati mirovni sporazum kojim je rešen granični sukob sa susedom i rivalom Etiopije Eritrejom.

Vlada je takođe najavila da će prodati udeo u dva najveća državna preduzeća, otvorivši tako vrata infuziji keša koji bi mogao da reši problem nestašice strane valute.

Inflacija u Etiopiji je visoka, viša od 11 procenata. Zemlja duguje stranim kreditorima i valuta je toliko devalvirana da Etiopljani kažu da ponekad ne mogu da pronađu osnovne lekove.

Adis Abeba, glavni grad, na ivici je promena ali je teško reći kojim pravcem će krenuti.

Populacija je poslednjih godina porasla na više od tri miliona stanovnika i grad liči na gradilište. Poluzavršenih zgrada ima na svakom koraku. Aerodrom se renovira uz pomoć kineskih investitora. Novi metro ide po celom gradu, iako zbog nestašica struje grad često po nekoliko sati bude u mraku.

Stare Folksvagenove bube krstare ulicama uz najnovije Tojotine sportske modele. U karaoke baru, Kulio i Rijana su popularni koliko i oromija pop.

Kupovina SIM kartice za mobilni može da potraje satima pošto postoji samo jedan provajder u zemlji – Etio Telekom. Kreditne kartice se retko primaju u prodavnicama, a ilegalno skidanje filmova je uobičajena stvar i niko zbog toga ne oseća krivicu jer ne postoji legalan način strimovanja.

Najavljena prodaja udela u dve najvrednije kompanije – Etio Telekomu i Etiopijan erlajnsu mogla bi da privuče strane investitore, uključujući i Kineze koji neguju bliske odnose sa vladom Etiopije.

Abij je drugačiji i po poreklu. On je delom Oromo, pripadnik jedne od najvećih etničkih grupa u zemlji koja se često žalila da su marginalizovani.

Bivši oficir, napredovao je u političkoj koaliciji koja se naziva Narodni demokratski revolucionarni front Etiopije i ima monopol na vlast.

Partija u potpunosti kontroliše parlament i pravosudni sistem. Ima i podršku moćne vojske. Građanska i politička prava su ograničena. Zemlju kontroliše vlada.

Abij predstavlja mlađe, reformatorsko krilo partije iako još uvek nije sproveo sistematske političke ili ekonomske reforme. Nije se izjasnio o pregovorima sa opozicionim grupama. A nije ni uverio građane da njihove institucije – policija, pravosuđe, štampa – mogu da budu nezavisne.

Makda Getačev, članica književnog kluba, kaže da Abij tek treba da organizuje dijalog sa opozicijom, kao i da još nije predložio političke reforme koje će dovesti do novih izbora.

Od njega se mnogo očekuje”, rekla je ona. “Ali na kraju krajeva, on i dalje upravlja zemljom uz pomoć stare partijske strukture.”

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 12. jula.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.