SVET DANAS

Svirati Betovena u gradu sa najvećom stopom ubistava

Program je delimično inspirisan El sistemom, venecuelanskim besplatnim programom muzičkog obrazovanja
Majkl Kuper
Datum: 26/05/2018

Svirati Betovena u gradu sa najvećom stopom ubistava

Učenici u Orkidsu su osvajali letnje stipendije, svirali sa poznatim muzičarima poput Jo-Jo Ma i hvalili su ih u Beloj kući. Fotografija: Toja Sarno Džordan za Njujork tajms

BALTIMOR - Spolja, osnovna škola Lokerman-Bandi deluje zlokobno, mrki monolit izgrađen 1970ih. Neke od kuća preko puta su zatvorene sa daskama na prozorima - podsetnici ciklusa siromaštva i iseljavanja sa kojima se grad godinama bori.

Unutrašnjost je druga priča. Muzika odzvanja kroz jarko ofarbane hodnike ukrašene muralima. Časovi su završeni ali škola nije. Mladi muzičari na žičanim instrumentima vežbaju Betovena u jednoj učionici, dok flautisti sviraju u drugoj a plehani orkestar radi na fanfarama u trećoj. Učenicima se nude i tutori za domaći, užina i večera.

Vejd Dejvis, učitej violončela vežba sa svojim mladim muzičerima Betovenovu „Odu radosti“. Ispred učionice Kerol Mur briše suze dok viri kako bi videla sina, 11-godišnjeg Džejdena koji svira violu.

„Toliko sam ponosna na sve njih“, kaže.

Popodne kao i svako drugo u Orkidsu (OrchKids), besplatnom nastavnom programu koji su Baltimorska simfonija i njena direktorka Marin Alsop pokrenuli pre deset godina sa samo 30 dece iz jedne škole. Program sada obuhvata 1300 učenika iz šest škola. Učesnici su osvajali stipendije za prestižne letnje muzičke proggrame, svirali su sa poznatim muzičarima uključujući čelistu Jo-Jo Ma i trubača Vintona Marsalia i dobili pohvale iz Bele kuće.

Program je bio ideja Aslopove koja je želela da uspostavi čvršće veze sa gradom kada je došla na čelo Filharmonije - i postala prva žena na čelu velikog američkog simfonijskog orkestra - 2007.

Program je pokrenula uz pomoć sopstvenih 100.000 dolara koji su deo Makarturovog granta za „genije“ koji je osvojila 2005. i tako je ohrabrila i druge donore.

Prepreka je bilo svuda. Prva škola koja je ugostila Orkids, zatvorena je posle godinu dana zbog čega je program morao da se preseli u Lokerman-Bandi.

Prvi student koji se upisao na program bio je prvak Kit Fleming. „U početku nisam mnogo voleo muziku“, prisetio se nedavno. „upisao sam se jer nisam imao ništa pametnije da radim. Prvog dana kada sam došao i počeo da učim o muzici - dopalo mi se“.

On sada ima 15 godina i zahvaljujući veštini sviranja tube, bio je u Austriji i Londonu i upisao se u baltimorsku Umetničku školu.

Ejža Palmer, koja već 10 godina svira flautu, kaže da je najbolja stvar koja joj se desila u programu bio susret sa Mišel Obamom u Beloj kući 2013. „Program mi je dao glas. Osećam da mogu da budem šta god poželim, da radim šta želim i da napredujem“.

Orkids nudi odmor od problema koji su često preblizu doma. Tokom 2015, petoro ljudi je ubijeno blok od škole, u vreme odmora. Program je i svetla tačka u gradu koji je, prema proceni lista USA Today, 2017. imao najveći broj ubistava po glavi stanovnika.

Program je delimično inspirisan El sistemom, venecuelanskim besplatnim programom muzičkog obrazovanja koji je Nik Skiner, direktor operacija u Orkidsu, posetio da bi pokupio neke ideje. Ovih dana opstanak El Sistema je pod znakom pitanja budući da Venecuela grca pod ekonomskom krizom. Ali njihove ideje su se proširile svetom.

„Od samog početka bilo nam je važno da budemo uključeni u školu i zajednicu“, kaže Skiner.

Na nedavno održanom koncertu povodom desetogodišnjie programa, Alsop se obratila publici: „Kada kažete da ste iz Baltimora, često vidite onaj pogled. Tada im kažem da je Baltimor grad zajednice, grad mogućnosti. Baltimor je grad budućnosti“.

Onda je povela mladi orkestar da odsvira kommbinaciju „Ode radosti“ i Esteline numere „Conqueror“. Vežbanje u Lokerman-Bandiju se isplatilo. Klinci su razvalili.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.