UMETNOST I DIZAJN

Studija o ljubavi iz pera pisca TV-hita "Looming Tower"

Rajt je počeo da piše "Kleo" pre dvadesetak godina ali su ga omeli napadi na SAD 11. septembra
Majkl Hoinski
Datum: 23/04/2018

Studija o ljubavi iz pera pisca TV-hita "Looming Tower"

Scena iz serije "The Looming Tower". Foto: Profimedia

OSTIN, Teksas - Lorens Rajt, pisac i dugogodišnji novinar Njujorkera nije toliko ozbiljan koliko deluje. Nije opsednut terorizmom i religijom, što bi se moglo zaključiti iz njegovih skorašnjih tekstova. Ponekad je baš željan sočnog seks skandala.

Pre nego što je napisao "The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11" za koju je dobio Puliverovu nagradu na esejistiku 2007. i pre nego što je napisao "Going Clear: Scientology, Hollywood, & the Prison of Belief" sa kojom se našao među finalistima Nacionalne nagrade za književnost 2013, Rajt je radio na "Cleo", komadu o burnoj ljubavnoj vezi Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona tokom snimanja spektakla "Kleopatra" 1963,.

Rajt je počeo da piše "Kleo" pre dvadesetak godina ali su ga omeli napadi na SAD 11. seotembra. Premijera komada sada se očekuje 6. aprila u Ali pozorištu u Hjustonu. Komad koji je režirao Bob Balaban, pozorište i glumci su zadovoljili jednu od najranijih želja Rajta.

"Afera Tejlorove i Bartona poklopila se sa mojim pubertetom pa sam pomno pratio sve šta se dešavalo", rekao je Rajt. "Ova veza - stratst i požuda koji su se izlili u svet. To mi je sasvim sigurno probudilo pažnju".

Prošlog avguta, Rajt je bio kod kuće u zapadnom Ostinu. Na monitoru je bio otvoren 78 nacrt "Kleo". Pripemao se za septembarsku premijeru. Onda je uragan Harvi pogodio Hjuston i oštetio Ali, dovevši do odlaganja premijere.

Tokom tih sedam meseci, Rajt je napisao još devet nacrta sve vreme radeći kao izvršni producent nove Hulu serije zasnovane na njegovoj knjizi "The Looming Tower" i radeći na novoj knjizi o politici u Teksasu.

"Kleo" je sada drastično drugačiji komad od onog koji je Rajt prvo zamislio iako mu je tema ostala ista.

"Na neki način je reč i istraživanju ljubavi i tome koliko je opasna a opet od suštinske važnosti", rekao je on. "Osuđeni smo da imamo ovaj buntovni, nemirni element u našoj prirodi i ne razumemo ga".

Glumci Lisa Birnbaum i Ričard Šort igraju Tejlorovu i Bartona. Izabrani su, rekao je Balaban, zbog sposobnosti da otelotvore kako tragediju tako i komediju.

Barton i Tejlorova, čija je veza uništila njihove brakove, nisu mogli da taje svoje želje a paparaci su snimili svaki sekund njihovog sunčanja i maženja. "Ljudi su bili zgranuti. Nikada ranije se ovako nešto nije dešavalo u javnosti", rekao je Rajt.

Papa je osudio par a članica Kongresa iz Džordžije čak je predložila da se Tejlorovoj, naturalizovanoj Amerikancki, zabrani povratak u SAD posle snimanja. Vernost je visoko na listi američkih vrednosti ali je par istrajao u flagrantnom prkošenju istoj i, procenjuje Rajt, pomogao u pokretanju seksualne revolucije.

"Komad se završava prilično brutallnom scenom - užasnom, glasnom, nasilnom svađom za koju očekujete da će rastaviti Tejlora i Bartona ali zapravo zacementira njihovu vezu", rekao je Balaban. "Želeli smo da predstavimo nešto što se vrlo verovatno dogodilo".

Rajt će 17. aprila objaviti knjigu "God Save Texas: A Journey Into the Soul of the Lone Star State" zasnovanu na njegovim tekstovima za Njujorker. Urednik Dejvid Remnik zatražio je od Rajta da objasni njegovu rodnu državu na šta ga je pisac šaljivo podsetio da ga plaćaju po reči.

Remnik je rizikovao. "Larijeva tajna je da piše samo o onome što ga interesuje", rekao je on. "Radi ono što je zamislio. A rezultati su neverovatni".

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.