SVET DANAS

Sa vaše leve strane, rat i protesti: Pešačka tura u Bejrutu

Bejrut je tokom vekova bio dom Feničanima, Grcima, Rimljanima, Arapima...
Ben Habard
Datum: 13/02/2018

Sa vaše leve strane, rat i protesti: Pešačka tura u Bejrutu

Vodič turističke šetnje Bejrutom Roni Čatah priča o Bašti Lejle Oserijan, odnosno Bašti rimskih kupatila. Foto: Dijego Ibara Sančes za Njujork tajms

BEJRUT, Liban - Obuli su dobre cipele, kao da se pripremaju da turistički obiaze grad. Ali pre polaska vodič ih je u šali upozorio "Nema osiguranja za ovu turu, što je čini veoma libanskom".

Narednih nekoliko sati vodič Roni Čatah pokazuje mesta povezana sa libanskim građanskim ratom, protestima i ubistvima koji su obeleži noviju istoriju grada. Gostima je pokazao i mesto koje bi moglo da bude rodno mesto Kijanua Rivsa. Tura, koju Čatah vodi svake nedelje, pokušava da oživi kulturu i istoriju u ovom bliskoistočnom gradu poznatijem po ubistvima nego po arhitekturi.

Automobil bomba je 2013. ubio Čatahovog oca Mohamada B. Čataha, nekadašnjeg ministra finansija i ambasadora u SAD. Iako Čatah pominje ubistvo svog oca tokom ture, ne optužuje nikoga i pokušava da ispriča "nepristrasnu priču o komplikovanoj prošlosti grada".

Mediteranski grad od oko 2,2 miliona ljudi, Bejrut je tokom vekova bio dom Feničanima, Grcima, Rimljanima, Arapima i mnogim drugim. U poslednjem veku bio je povezan sa Otomanskim carstvom, Francuzima, Palestincima, bio je poprište 15-godišnjeg građanskog rata, rata između izraela i Hezbolaha, militantne grupe i političke partije a sada je i dom velikom broju izbeglica iz Sirije.

Mnogi istorijski spomenici grada su zapostavljeni. Ožiljci građanskog rata koji je okončan 1990. su svuda. Njegova istorija se ne uči u školama jer je još uvek veoma sporna.

Dvadesetak ljudi, stranaca i lokalaca, pojavilo se na nedavnoj turi. Čatah obilazi 13 tačaka i pokazuje na ključna mesta.

Na stepenicama Centralne banke objašnjava kako je valuta zemlje devalvirana tokom građanskog rata kada je jedan dolar vredeo 1.500 libanskih funti i kako taj kurs i danas važi. Dok se prolazi pored Prve jermenske evangelističke crkve, priča o libanskoj dijaspori koja nadmašuje broj Libanaca u zemlji. Tu blizu, Čatah pokazuje na kuću koja je pretvorena u Trad bolnicu gde veruje da je Rivs rođen.

Dok stoji između predivne zgrade i propale stare kuće, objašnjava zbog čega je razvoj grada tako neravnomeran. Sukobi daljih rođaka sprečavaju prodaju imanja a vlada nema moć da interveniše. Najbolji primer toga je, kaže, hotel Holidej in.

Hotel sa 26 spratova otvoren je 1974. ali je zatvoren godinu dana kasnije kada je izbio građanski rat a u njega ušli snajperisti kako bi imali bolji pogled na centar grada. Jaser Arafat, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije i mnogi drugi borci sa mukom su kontrolisali zgradu. Sada je ona betonska konstrukcija a njeni vlasnici ne mogu da se dogovore da li da je prodaju ili sprede, kaže Čatah.

"Čekaju da Liban postane ponovo stabilna zemlja", kaže. "Mislim da se to nikada neće dogoditi."

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.