NAUKA I TEHNOLOGIJA

Robot Boston Dynamicsa sada ume da preskače prepreke kao atletičar. Pa šta?

Mobilne mašine se kreću poput ljudi ali je njihova praktična primena neizvesna
Kejr Mec i Maks Agilera-Helveg
Datum: 23/10/2018

Robot Boston Dynamicsa sada ume da preskače prepreke kao atletičar. Pa šta?

Boston Dynamics planira da prodaje svog prvog komercijalnog robota SpotMini od 2019. Fotografija: Maks Agilera-Helveg za Njujork tajms

VALTAM, Masačusets – Krećući se kao veliki pas, sa savijenim kolenima i kukovima koji se njišu, robot je prešao preko parkinga i zgazio u baricu.

Tamo je zaplesao, prskajući vodu po asfaltu. Onda se okrenuo i dotrčao do zgrade od cigle, prešao preko ivičnjaka i stao nekoliko centimetara ispred prozora. Zastavši nekoliko sekundi, činilo se da se ogleda u staklu.

Scena je bila toliko opčinjavajuća da je bilo lako zaboraviti da je žena navodila četvoronožnu mašinu preko parkinga, uz pomoć džojstika i laptopa.

Robot se zove SpotMini. Dizajnirala ga je kompanija Boston Dynamics, najpoznatija po svojim mašinama koje se kreću kao životinje i ljudi. Zahvaljujući brojnim Jutjub snimcima iz inače tajnih robotskih laboratorija, njihove mašine su postale internet fenomen.

Ali slava na Jutjubu ne znači i mnogo prihoda. Naredne godine, Boston Dynamics, koji je osnovan 1992. planira da počne prodaju SpotMinija, svog prvog komercijalnog robota. Mehanički pas će biti prekretnica za firmu koja je opčinjavala ljude kako sjajnim tehnološkim spravama, tako i njihovim, bar kako se činilo, nedostatkom interesovanja da prave stvari koje bi neko želeo da kupi.

Ni sada nije baš jasno šta će neko raditi sa ovim robotima. Naročito jer ljudima nije jasno da li je Boston Dynamics firma ili istraživačka laboratorija.

"Mislimo da je tehnologija došla do tačke gde može da se produktivno razvija", rekao je Mark Rajbert, osnivač kompanije, u svojoj laboratoriji u blizini Bostona. "Ali ne znamo koja je velika primena."

Dok se ostatak tehnološke industrije fokusira na robotske automobile i druge sprave koje mogu da idu po putu ili podu skladišta, Boston Dynamics, koji je u vlasništvu japanskog konglomerata SoftBank, radi sa mašinama koje mogu da se kreću kroz šumu, kamenolom, vaš dom.

"Ovi roboti mogu da se penju uz stepenice", rekao je Sangbe Kim, profesor mehaničkog inženjeringa na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, koji radi na sličnim mašinama. "Mogu da skoče na sto."

Ali ako su automobili bez vozača i dalje godinama daleko od svakodnevne upotrebe, roboti koji hodaju su još dalji. Iako ove mašine deluju šokantno žive, imaju ograničenja. Neke zadatke mogu same da urade, kao na primer primećivanje ivičnjaka i penjanja na njega. Ali kada se kreću nepoznatim predelom, kao što je parking ispred laboratorije Boston Dynamicsa, potreban im je ljudski vodič. Uživo, padaju i posrću mnogo više nego na Jutjubu.

Nijedna mašina još uvek se nije približila Rajbertovoj viziji više od Atlasa, 75 kilograma teškog antropomorfnog robota koji može da trči, skače i radi kolut unazad. Kao i SpotMini, Atlas se kontroliše uz pomoć džojstika, laptopa i bežičnog radija. Kada je Rajbert dao znak za demonstraciju, inženjer je dodirnuo džojstik i robot se srušio na pod.

SpotMini je manji, jeftiniji i uravnoteženiji od Atlasa. Može da nosi (manje) predmete na leđima i otvara vrata (pod uslovom da imaju odgovarajuće kvake). Za to im je potrebna dodatna ručica zakačena između plećki.

Plan prodaje SpotMinija deluje nejasno. Koštaće poput automobila i prodavaće se građevinskim kompanijama i sličnim firmama. Rajbert je zamislio mašinu da nosi teret preko neravnog terena ili na mestima koja nisu bezbedna za ljude.

Sa poboljšanjem tehnologije, oni bi mogli da postanu roboti za dostavu ili automatizovani čuvari.

Boston Dynamics ima vlasnika koji je spreman da sačeka dok se biznis ne preračuna. A sa investicionim fondom od sto milijardi dolara, partnerstvom sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom, SoftBank se kladi na tehnologije na kojima treba raditi godinama.

Roboti su fokus japanskih tehnoloških istraživača. Schaft, čiji je vlasnik Gugl, ispituje mašine slične onim u Boston Dynamicsu. A Istraživački institut Tojote radi na robotima koji mogu da pomažu sve većoj penzionerskoj populaciji u Japanu.

U Boston Dynamicsu Rajbert želi da prodaje robote kompanijama, vladama i drugim mušterijama.

Za sebe kaže da će doživotno graditi mašine koje mogu da rade sve što rade životinje i ljudi. A ako to znači da će morati da nađe način da zaradi novac od svojih eksperimenata, onda neka bude tako.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.