SVET DANAS

Pušenje može da ugrozi vaše zdravlje... Naročito ako se borite protiv duvanske industrije

U siromašnim afričkim zemljama aktivisti trpe nasilje i pretnje zbog toga što se protive pušenju
Donald G. Meknili Džunior
Datum: 21/04/2018

Pušenje može da ugrozi vaše zdravlje... Naročito ako se borite protiv duvanske industrije

Akinbode Oluvafemi kaže da je njegov dom napadnut a da je on upozoren da ne uznemirava industriju duvana. Fotografija: Čarli Šumejker za Njujork tajms

Pre šest godina desetak muškaraca naoružanih kalašnjikovima upalo je u kuću Akinbodea Oluvafemija u Laosu, u Nigeriji. Ubili su njegovog čuvara i zeta i nakratko prislonili brnjicu na glavu jednog od njegovih dvogodišnjih blizanaca.

"Ne znam zašto me nisu ubili tada", kaže Oluvafemi koji je kao zamenik direktora "Prijatelja Zemlje", Nigerija, jedan od vodećih boraca protiv pušenja.

On je jedan od nekoliko zagovornika kontrole duvana na nedavno završenoj 17. Svetskoj konferenciji o duvanu i zdravlju u Kejptaunu, koji je u telefonskom razgovoru opisao nasilje i pretnje koje trpe zbog toga što se protive pušenju.

Niko nije uhapšen i nijedna žrtva nije uspela da dokaže da su oni koji su ih napali zaposleni u industriji. Ali šablon postoji.

Prvo su tiho upozoreni da uznemiravaju proizvođače cigareta, farmere duvana i zvaničnike koji su povezani sa industrijom. Ako bi aktivista nastavio, pretnje i nasilje bi iznenada i neočekivano eskalirali.

Tara Sing Bam, zamenik regionalnog direktora Međunarodne unije protiv tuberkuloze i bolesti pluća, otkrio je 2012. plakate sa natpisom "Traže se" i njegovim licem te licima još devet antipušačkih aktivista – uključujući i indonežanskog ministra zdravlja – i naslovom "Deset neprijatelja uzgajivača duvana".

Godinu dana kasnije, neko je upao u predvorje njegovog stana u Džakarti dok je vodio decu u školu.

"Zgrabio mi je ruku i rekao mi da napustim njegovu zemlju što pre", kaže Bam koji je iz Nepala. "Onda mi je dunuo dim u lice. Deca su počela da plaču i on je otišao."

A onda dve godine kasnije na Fejsbuku je dobio upozorenje. "Ne mešaj se u naše duvanske poslove." Poruka je završena rečima "Tvoj dolazak je napravio lošu atmosferu".

Kada je potražio ime osobe koja mu je poslala poruku, Bam kaže da je otkrio da je u pitanju zvaničnik Indonežanske asocijacije uzgajivača duvana.

Oluvafemi kaže da nije mogao da dokaže da su njegovi napadači povezani sa duvanskom industrijom, ali veruje da jesu.

Bili su bolje obučeni i bolje naoružani od tipičnih pljačkaša u Nigeriji, a njegov skromni dom je bio neuobičajena meta u predgrađu prepunom vila sa mercedesima parkiranim ispred.

U prilog tome govori i činjenica da su mu pretili i pre i posle napada. Prvi put 2010, kada je na nigerijskom radiju kritikovao industriju.

"Neko je pozvao mog prijatelja i rekao mu da ja moram da umuknem ili ću biti ubijen", kaže.

Pre dve godine, kada je davao intervju Afričkoj nezavisnoj televiziji, neko je pozvao drugog prijatelja i rekao mu: "Tvoj momak je opet na TV – uredićemo da ga ubiju."

Oluvafemi je posle napada otišao iz svoje kuće. Odbio je ponudu prijatelja, generala nigerijske vojske, da postavi vojnike ispred njegovog novog doma.

Takođe je odbio ponude Blumberg filantropije i Fondacije Bil i Melinda Gejts da njega i njegovu porodicu presele u Sjedinjene Države.

"Da sam otišao", kaže, "to bi značilo da su oni pobedili."

Razgovor o pretnjama je jedna od glavnih tema konferencije organizovane kako bi se ukazalo na fokus industrije duvana na siromašne i zemlje sa srednjim prihodima.

Predsedavajući konferencije bio je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, novi generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, a tu su bili i Majkl R. Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka i SZO ambasador za nekomunikativne bolesti, i južnoafrički ministar zdravlja dr Aron Motsoaledi.

Gebrejesus, prvi Afrikanac na čelu SZO, nazvao je Afriku "nultim nivoom rata protiv duvana" jer industrija, koja gubi mušterije na Zapadu, traži novo tržište na ovom kontinentu.

Motsoaledi je rekao da se nada da će Južna Afrika uskoro zabraniti pušenje na javnim mestima i prodaju cigareta na čijim paklicama nisu grozne slike obolelih od raka.

Blumberg je najavio da će donirati dvadeset miliona dolara za stvaranje nove posmatračke agencije koja će nadgledati taktike obmane ove industrije.

Pre osam godina, Blumberg je pokrenuo dva miliona dolara vredan svetski antipušački program u saradnji sa SZP. Ubrzo zatim, on i Gejts su saopštili da će zajedno potrošiti petsto miliona dolara na ovu borbu.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.