BIZNIS I FINANSIJE

Prostački nadimci, uznemiravanje, stereotipi: Sa čime se sve susreću žene na "muškim” poslovima

Šta ako problem nije samo ponašanje kolega? Šta ako je problem način na koji društvo gleda na takve poslove?
Suzan Čira
Datum: 17/02/2018

Prostački nadimci, uznemiravanje, stereotipi: Sa čime se sve susreću žene na "muškim” poslovima

Ilustracija: Marta Monteiro

Uvrede, pipkanje - pa čak i napad. Ta vrsta seksualnog uznemiravanja je česta kada ste jedna od retkih žena na gradilištu ili u rudniku ili brodogradilištu. Te profesije su i dalje "muške" i uznemiravanje kao da je utkano u njih.

Ali šta ako problem nije samo ponašanje kolega? Šta ako je problem način na koji društvo gleda na takve poslove? Neki poslovi su "muški" - ne samo jer njih više rade muškarci nego i zato što definišu muževnost.

To je naročito slučaj sa radničkim poslovima: Dovoljno su plaćeni da muškarac može da izdržava porodicu, taj posao je otelotvorenje snage i kičma američke ekonomije.

Žene u takozvanim muškim poslovima zovu "fuksama ili lezbosima", kaže Kristina Vilijams, profesor sa Univerziteta Teksas u Ostinu. Studije su pokazale da je seksualno uznemiravanje ozbiljnije u tradicionalno muškim poslovima. Tajmsova analiza pokazala je da je broj žena u radničkim profesijama ostao isti ili se smanjio u periodu od 2000. do 2016.

U svojoj tužbi, žena koja je radila u ekipi za popravke na jednoj farmi vetrenjača, navela je da su joj kolege davale muške nadimke koji su ponekad bili prostački jer su mislili da samo muškarac može da radi taj posao.

Ejmi Denisen, profesor sa Državnog univerziteta Kalifornije u Nortridžu i Abigejl Sagej, profesor sa Univerziteta Kalifornija, pronašle su slične primere u intervjuima. Lezbijke takođe uznemiravaju ali ih doživljavaju kao manju pretnju jer ih, kako je navela Sagej, "ne smatraju do kraja ženama".

Žene koje trpe ove seksualne uvrede ili koje izgledaju ženstveno, deluju ili kao da se nabacuju muškarcima ili kao da nisu kompetentne. "Seksualno uznemiravanje je često način na koji muškarac reafirmiše žensku ženstvenost, način da je vrati na njeno mesto", kaže Sagej. "Istovremeno, žene koje igraju na kartu ženstvenosti i malo flertuju samo doprinose sterotipima".

Žene kao i muškarci mogu da koriste seksualnost kao oružje. U dve Fordove fabrike u Čikagu, uz konstantno zlostavljanje od strane muških kolega, nekoliko žena je bilo optuženo da su seksom pokušavale da dođu do boljih, fizički manje zahtevnih poslova.

Istorijski, neki tipično muški ili ženski poslovi su zamenili uloge ili su redefinisani, kaže Alis Kesler-Haris, profesor istorije na Kolumbiji. Posao medicinskih sestara su nekada mahom radili muškarci ali su sa dolaskom žena u njihove redove oni našli druge poslove. Posao sekretara nekada je bio muška ekskluziva da bi poklekli pred brzim prstima žena koje su im preuzele poslove. Kada se pojavila potreba za ženskim radnicima u Drugom setskom ratu, sečenje metala poredilo se sa sečenjem tkanine a zavarivanje sa otvaranjem konzerve, kaže Kesler-Haris. Posle rata, muškarci su ponovo povratili ove poslove.

Posle 1964. kada je zakon o građanskim pravima ženama otvorio vrata industrija poput građevinske, rudarske ili brodogradilišta, bes nekih muškaraca je narastao, kaže Kesler-Haris. "Mislim da ne možete da razumete seksualno uznemiravanje i bes muškaraca prema ženima, njihovu spremnost da ih seksualno maltretiraju sve dok ne zamislite koliko im je posao bio važan", kaže.

Mnogi stručnjaci kažu da su suštinske promene neophodne poput restruktuiranja organizacija kako bi bile manje hijerarhijske ili ujednačavanje plata za muške i ženske poslove.

Oni koji su posmatrali ili obučavali muške radnike prijavili su manje uspehe. Elen Bravo, direktor “Porodičnih vrednosti na poslu”, kaže da su se vatrogasci u Kanzas Sitiju u Misuriju adaptirali na promene koje su nekada odbacivali kao nemuževne, poput nošenja maske da bi zaštitili pluća ili razgovora sa savetnikom pošto su prisustvovali smrtima i patnji.

Džesika Smit, profesor na Rudarskom fakultetu u Koloradu, proučavala je žene u jednom rudniku u Vajomingu tokom dvehiljaditih, u vreme velike ekspanzije poslova, kada niko nije doživljavao da žene uzimaju poslove muškarcima. "Redefinisali su šta znači biti dobar rudar i tu predstavu odvojili od ovog veoma hiperboličnog muževnog imidža", kaže.

Danas, kada vođe nekih organizaija odlaze, Kesler-Haris proučava trenutak okom istoričara. "Konačno žene govore da ovo nije prihvatljivo. Danas prisustvujemo napadu na mušku moć i mogućnosti promene", rekla je ona.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.