SVET DANAS

Ovde su naučili da igraju fudbal: Ruska fabrika za proizvodnju fudbalera

Rusija je 2006. pobedila na evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina. U timu je bilo šest igrača sa Konopljev akademije
Rori Smit
Datum: 22/06/2018

Ovde su naučili da igraju fudbal: Ruska fabrika za proizvodnju fudbalera

Zahvaljujući fudbalskoj akadmeiji Konopljeva, Toljati je 15 godina bio grad koji je proizvodio fudbalere. Fotografija: Džejms Hil za Njujork tajms

TOLJATI, Rusija – U vreme komunizma, ovaj grad je bio dom sovjetske auto industrije. Grad je izgrađen oko ogromne fabrike automobila koja se nalazi u samo centru, dizajnirana da „hrani“ 320 kilometara proizvodnih linija auto-delovima.

Fabrika je i dalje tu – vodi je AutoVac koji je u vlasništvu Reno-Nisana – i obuhvata desetinu blokova. Fabrika, najveća u Rusiji, je i dalje srce grada ali ne kao nekada. AvtoVac je pogođen ruskom ekonomskom krizom i sankcijama Zapada. Na stotine ljudi je otpušteno. Toljati je 2015. proglašen za najsiromašniji veliki grad u Rusiji.

Nešto se i dalje ovde proizvodi. U tihom predgrađu Primorski, postoji još jedna fabrika. Poslednjih 15 godina ona proizvodi fudbalere.

Kada su stanovnici Primorskog čuli da je takjun Juri Konopljev kupio veliku parcelu, mislili su da će tu izgraditi raskošnu daču. Kada je rekao da gradi fudbalsku akademiju, niko mu nije verovao. „San mu je bio da stvori vodeću akademiju u Rusiji“, rekao je njegov sin Andrej Konopljev. „Želeo je da stvori igrače koji će igrati za nacionalni tim, koji će pobeđivati na Olimpijskim igrama, evropskim prvenstvima, Svetskom kupu“.

Iako je Rusija domaćin Svetskog prvenstva, retki su oni koji veruju da će pobediti. Ali to ne znači da vizija Jurija Konopljeva nije ostvarena. Trojica njegovih učenika su u nacionalnom timu: igrač odbrane Ilija Kutepov, igrač sredine terena Roman Zobnin i Alan Džagojev, plejmejker CKSA Moskve koji je najtalentovaniji igrač Rusije.

Tokom devedesetih, Konopljev se obogatio zahvaljujući auto industriji. Njegova strast je uvek bio fudbal. Veruje se da je potrošio oko 30 miliona na akademiju sa 10 terena, teretanom, bazenima, đakuzijima, saunama i ambulantom.

Akademija je otvorena 2003. Prvobitno, u njoj su trenirali samo lokalni igrači iz Samara regiona. Ali, Konopljev je bio ubeđen da će veličina i raznolikost same Rusije iznedriti najbolje igrače koji su mu potrebni da bi zajedno podsticali jedni druge. Želeo je da Toljati bude mesto gde će se oni sresti.

Prvi potez mu je bio da dovede cenjene, mlade trenere iz cele Rusije. Tako je Džagojev, rođen u Beslanu – 1600 kilometara južno od Toljatija – došao ovde da trenira. Njegov trener je došao na akademiju i on mu se pridružio.

Konopljev je platio i da timovi sa akademije igraju na turnirima po zemlji. I da akademija organizuje prvenstva. Tako je otkrio Zobnina koji je iz Sibira.“Primetili smo ga na turniru koji je tamo bio organizovan“, rekao je Sergej Belousov, glavni trener akademije.

Kako se slava akademije širila „klinci su nas sami zvali i tražili da se upišu“, rekao je Andrej Konopljev.

Rusija je 2006. pobedila na evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina. U timu je bilo šest igrača sa Konopljev akademije. Nekoliko nedelja kasnije, on je umro od srčanog udara u 39. godini.

Nedelju dana pre smrti, pozvao ga je Roman Abramovič, milijarder i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, koji je zamislio Toljati kao mesto na kome će otvoriti Nacionalnu fudbalsku akademiju koja bi poboljšala standard mladih igrača iz cele zemlje.

Abramovič se uključio i izgradio još terena, platio je odlaske na utakmice sa najboljim mladim timovima iz Evrope – Mančester Junajtedom, Barselonom, Real Madridom – i pozvao je najbolje učenike iz Toljatija da treniraju u Čelsiju. Ali, 2012. je saopštio da je Nacionalna fudbalska akademija postigla svoj cilj. „Fondovi su presušili“, rekao je Andrej Konopljev. „Ne znamo zašto“.

Država je sačuvala akademiju ali su sada u funkciji samo četiri terena. Većina igrača su, ponovo, lokalci. Belusov ipak ne sumnja u to da je Toljati podstakao Spartak iz Moskve, Zenit iz Sankt Peterburga i FK Krasnodar da obnove i unaprede svoje mlade timove.

Akademija je promenila način na koji Rusija proizvodi fudbalere“, rekao je on.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.